Dobré ráno, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 kavickaHodně smutná záležitost. Celostátně uznávaný pedagog, historik a církevní funkcionář Karel Kavička minulý pátek vrátil prestižní Cenu města Prostějova za rok 2009 udělenou o rok později. Jak se přímo v redakci Večerníku exkluzivně svěřil, učinil tak na protest proti složení nové koalice na radnici společně s komunisty. Přibudou další podobná gesta z řady jiných oceněných osobností? „V pátek sedmého listopadu, tedy deset dnů před výročím listopadových událostí v roce 1989, vracím Cenu města Prostějova, kterou mi v roce 2010 udělilo zastupitelstvo prostřednictvím tehdejšího starosty Jana Tesaře. Tohoto mimořádného ocenění si velice vážím. Jsou však hodnoty, které jsou vyšší a jež nelze v životě pominout. Cenu nyní vracím na protest proti složení nové koalice na prostějovské radnici s komunisty,“ uvedl Karel Kavička ve svém prohlášení, které osobně přinesl do redakce Večerníku.

 

Vzápětí Karel Kavička své důvody osobního rozhodnutí více rozvedl. „Není možné v roce pětadvacátého výročí pádu komunistické diktatury takto jednat. Z mého pohledu pro tuto skutečnost neexistuje žádné zdůvodnění. Jde o otázku principu, který platil v minulosti a platí i dnes, tedy vyššího principu mravního. Nechci, aby byly popřeny a zapomenuty všechny křivdy, které komunistický režim našemu národu, jeho občanům i našemu městu napáchal,“ osvětluje důvody svého rozhodnutí Kavička. „Připomínám například protesty a následné postihy obyvatel v roce 1953 po stržení sochy T. G. Masaryka. Tehdy byla těsně před maturitou vyloučena celá řada studentů čtvrtého ročníku prostějovského gymnázia, mezi kterými byl i můj bratranec Antonín Kavička. Postiženi byli i jejich učitelé. Sám jsem ve svém nejproduktivnějším věku od svých třiceti do padesáti roků nemohl vykonávat své učitelské povolání a pro nesouhlas se vstupem spojeneckých armád a s nastoleným režimem jsem musel dlouhých dvacet let svého nejproduktivnějšího věku pracovat v různých dělnických profesích,“ vzpomíná na těžké časy Karel Kavička. 

Svůj zvolený protest ve formě vrácení Ceny města Prostějova nebere podle svých slov nebere jako osobní útok proti konkrétním lidem. „Můj čin není skutečně zaměřen proti jednotlivým osobám. Na jedné straně chápu primátora Pišťáka, vsadil na lidi, kterým věří a s nimiž spolupracoval již dříve. Pro mě je to ale nepřijatelné. Spolupracovat po mých životních zkušenostech s komunisty není proto pro mne, a věřím, že i pro mnoho dalších spoluobčanů v našem městě je to nezdůvodnitelné a zcela nepřijatelné,“ uzavřel Karel Kavička. 

Večerník požádal v pátek odpoledne o vyjádření primátora Prostějova, ten ale nechtěl čin PhDr. Kavičky nikterak šířeji komentovat. „Zareaguji na to jednou jedinou větou, je mi to moc a moc líto,“ uvedl stroze Miroslav Pišťák. 

K neobvyklé formě protestu se během uplynulého víkendu vyjádřil pro Večerník také lídr prostějovských komunistů a nově zvolený uvolněný radní Jaroslav Šlambor. „Tento čin pana Kavičky považuji za plané gesto. Řekněte mi, proč tento jinak určitě vážený pán v roce 2010 Cenu města přebíral? To mu tehdy nevadilo, že jeho kandidaturu na toto významné ocenění jednohlasně odsouhlasili všichni zastupitelé z řad KSČM?! Pokud skutečně má takové zásady a výhrady proti naší straně, neměl tu cenu tehdy přebírat vůbec,“ poznamenal rozhořčeným hlasem Jaroslav Šlambor. „Doporučuji panu Kavičkovi přečíst si volební program KSČM  v Prostějově. Není tam jedna jediná politická záležitost. Všechny naše plány směřují ke konkrétním záležitostem, jak zlepšit život občanů tohoto města. Je smutné, že panu Kavičkovi toto vadí. Mně by naopak zajímalo, zda tento dlouholetý církevní funkcionář stejně tak jako KSČM vehementně kritizuje i církevní restituce, které budou daňové poplatníky stát neuvěřitelné peníze,“ dodal ještě návdavkem Šlambor.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...