Dobré ráno, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 ministrPáteční odpoledne strávil ministr kultury Daniel Herman na Prostějovsku. Nejprve navštívil Muzeum Drahanské vrchoviny v Drahanech, následně se přesunul na plumlovský zámek. Právě nejvýznamnější mimoprostějovská památka regionu vyhlíží potřebné miliony korun, které by ji pomohly nejen zachránit, ale zajistily i její další rozvoj. Nákladné opravy přitom čekají zejména venkovní fasádu.  

Organizátoři návštěvy chtěli ministrovi ukázat něco, co jinde hned tak neuvidí. „Plumlovský zámek coby dominanta širokého okolí byl jasnou volbou. Jsme rádi, že si ministr našel čas i na vesnické muzeum v Drahanech, které se zejména dětem snaží zprostředkovat hodnotu lidské práce,“ vysvětlila Gabriela Jančíková, tajemnice prostějovských lidovců, která svého stranického kolegu do regionu pozvala.

V Muzeu Drahanské vrchoviny si ministr zatočil pravěkým ručním mlýnkem na obilí, vyrazil si vlastní minci a podíval se i do hornické štoly. „Ministr si mohl na vlastní kůži otestovat, že naše muzeum je interaktivní, což je přesně to, co může dnešní děti přitáhnout,“ prohlásil kurátor Muzea Drahanské vrchoviny Pavel Moš. 

Zatímco pro Drahany byla návštěva ministra kultury historickou premiérou, na plumlovském zámku Daniela Hermana předešla jedna z nejvýraznějších postav polistopadové politické scény. „Na divadelní workshop, který se konával na nádvoří zámku, pravidelně jezdil ministr Pavel Dostál,“ zavzpomínala Gabriela Jančíková na muže, který zemřel před devíti lety.

Současný ministr si zámek, který prochází dlouhodobou rekonstrukcí, prohlédl v doprovodu kastelána Pavla Zástěry. „Jsme rádi, že ministrovi můžeme ukázat, co vše se tu za posledních dvacet let změnilo. V současnosti doděláváme schodiště do posledního patra a chystáme se na doplnění asi čtrnácti chybějících oken a dalších prvků,“ prohlásil během návštěvy plumlovský starosta Adolf Sušeň.  

Právě město Plumlov před dvaceti lety zámek získalo od státu. „Po pravdě řečeno jsme o něj moc nestáli. Už tehdy jsme tušili, že to bude koule na noze městského rozpočtu. Pokud by však zámek zůstal ve vlastnictví státu, asi by vypadal hůř než teď...,“ zavzpomínal tehdejší starosta Ladislav Otruba. 

Právě z dotací z ministerstva kultury totiž šlo do oprav historického skvostu za posledních dvacet let asi šestnáct milionů korun, dalšími deseti miliony korun přispěl Plumlov. „Připravujeme velkou rekonstrukci venkovní fasády, na kterou už máme zpracovanou studii. Už nyní se dá předpokládat, že náklady na opravu budou vysoké, bez dotací, a to třeba právě z ministerstva kultury, to určitě nezvládneme,“ prozradil Adolf Sušeň. 

 

Zda tedy bude návštěva bývalého kněze a současného ministra kultury Daniela Hermana plumlovskému zámku k něčemu dobrá, to ukáže teprve budoucnost.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...