Dobré dopoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

35 prostejovNa podzim letošního roku si město Prostějov nechalo zpracovat rozpočtový výhled Prostějova s analýzou financí a ratingem na roky 2015 až 2018. Ten se podle zákona vytváří na období dvou až pěti let následujících po roce, na který se sestavuje roční rozpočet.

Obsahuje souhrnné základní údaje o příjmech a výdajích a o finančních zdrojích a potřebách dlouhodobě realizovatelných záměrů. Analyzuje vývoj financí, trendy a stanovuje strop bezpečného úvěrového zatížení města k financování cílů a uvádí možné hrozby s vlivem na finance, včetně opatření. „Na jedné straně musíme konstatovat, že statutární město Prostějov přišlo v důsledku hospodářské recese v roce 2009 řádově o 130 milionů korun na daňových příjmech. To negativně ovlivnilo hospodaření roku 2009, ale město tuto situaci zvládlo rychlou a především účinnou reakcí ve financích. Rozpočty byly od roku 2010 výsledně přebytkové až o 99 milionů korun. Celkově jsme dle analýzy hospodařili rozpočtově správně, tedy deficity byly vykrývány přebytky v souladu se zákonnou zásadou dlouhodobé vyrovnanosti rozpočtů. Deficitní tlaky byly umocňovány především kofinancováním dotací a investicemi. Výdaje města vykazovaly trvale stabilní výši investic. Naopak běžné výdaje jsme drželi dle výkazů na uzdě a tím jsme zajistili stabilizaci a zlepšení financí, které byly postiženy v roce 2009 výpadkem příjmů,“ shrnul výsledky odborné analýzy primátor města Miroslav Pišťák.

 

Riziko investiční pasti se Prostějova přesto netýkalo. Avšak do budoucna je třeba vnímat, že pro finance mnohých měst a obcí je obecně riskantní strategie budování nového majetku, který vyvolává tlak na výdaje a zejména potřebu financí na jeho obnovu. Zvýšená investiční aktivita se může někdy projevit zhoršením ekonomiky provozu, tedy zejména neúměrným růstem běžných výdajů,“ dodává primátor Prostějova. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...