Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

44 legionelaAKTUALIZACE: Představuje u nás větší riziko než známá prasečí chřipka. Přitom se o ní téměř vůbec nemluví. Řeč je o smrtelně nebezpečné Legionelle Pneumophylis. V úterý 21. října na následky takzvané Legionářské nemoci způsobené tímto virem zemřel jedenašedesátiletý muž z Konice. Další osmatřicetiletý muž z Prostějova po nákaze Legionellou strávil více jak tři týdny v umělém spánku. „Nikomu bych nic podobného nepřál,“ svěřil se ve své exkluzivní zpovědi pro Večerník. 

 

Prostějovští hygienici letos zaznamenali výrazný nárůst případů Legionářské nemoci. Nelze přitom vyloučit, že ve skutečnosti jich bylo i více...

Osmatřicetiletý Miloš z Prostějova se nakazil Legionellou začátkem září. Následně jako řidič kamionu odjel do Francie, kde většinu měsíce strávil v umělém spánku. Sám mluví o tom, že kdyby zůstal v České republice, tak by onemocnění možná ani nepřežil!

„Kde jsem to chytil? Když si to promítám zpět, muselo to být doma v Prostějově při sprchování. Asi jsem vdechl páry obsahující Legionellu. Více bude teprve vědět, neboť až minulý týden mě navštívila paní z hygieny, která odebrala vzorky vody. Těžko říct, zda po téměř dvou měsících něco zjistí... Mám dvě malé děti, celou dobu jsem se o ně bál. Faktem je, že nikdo další se u nás od té doby nenakazil,“ prohlásil exkluzivně pro Večerník pan Miloš. 

Jak u něj onemocnění probíhalo? „Začalo to jako klasická chřipka. Během několik dnů se vše stupňovalo a sedmého září jsem byl hospitalizovaný ve francouzské nemocnici. Upadl jsem do umělého spánku, z něhož jsem se probral až po více jak třech týdnech,“ popsal Miloš, který měl štěstí, že se ve Francii dostal do špičkového zařízení. „Když jsem se vrátil, doktor mi říkal, že normální obvoďák by u nás neměl šanci tuto nemoc odhalit. A pokud by mě někdo rychle neléčil, tak bych to prostě nepřežil,“ zamyslel se Miloš, který se už nyní cítí lépe. „Žádné následky na sobě už nyní nepozoruji,“ uzavřel s úsměvem.

S dotazy ohledně Legionářské nemoci v regionu se Večerník obrátil na prostějovské hygieniky. Ti nám potvrdili, že výskyt této jinak poměrně vzácné choroby letos výrazně vzrostl. „V posledních pěti letech bylo na Prostějovsku zaznamenáno již dvanáct případů tohoto onemocnění. Z toho v letošním roce monitorujeme celkem sedm postižených osob onemocnění Legionelou,“ zareagovala na dotazy Večerníku Eva Kučerová z protiepidemického oddělení prostějovských hygieniků. 

Co za zvýšeným výskytem smrtící bakterie stojí?  „Mimo jiné to může být dáno i tím, že při diagnostice se více na toto onemocnění myslí a provádí se cílené laboratorní vyšetření v případě zápalu plic.  Na vyšší počet případů má pravděpodobně vliv i deštivý závěr konce léta,“ vysvětlila Eva Kučerová, která zároveň upozornila, že nejvíce ohrožení jsou lidé s oslabenou imunitou. „Jedná se o staré, nemocné či obézní osoby. Týká se to i lidí po prodělané těžké chorobě, onkologickém onemocnění či kuřáky. Zpravidla se vyskytuje onemocnění více u mužů než u žen,“ vyjmenovala prostějovská hygienička s tím, že onemocnění může postihnout i zcela zdravého jedince.“

Co je to Legionářská nemoc? 

Legionářská nemoc je onemocnění způsobené bakterií Legionella Pneumophylis, které vyvolává obdobu zápalu plic. Poprvé byla objevena 

a pojmenována v roce 1976, kdy vypukla její první epidemie. Stalo se tak v hotelu ve Philadelphii na srazu bývalých legionářů (proto Legionářská nemoc). 

 

Jaké jsou příznaky? 

Období mezi nakažením se bakterií a prvními příznaky onemocnění je přibližně dva až deset dní. Onemocnění začíná rychlým nástupem bolesti hlavy, svalů a přichází i pocit celkové nevolnosti.  Následuje zápal plic s vysokou horečkou nad 39 stupňů Celsia. Někteří pacienti trpí zvracením 

a průjmem. 

 

Jak se nákaza přenáší? 

Bakterii Legionella lze ve velmi malém množství najít v zemi 

a ve vodě z vodovodu. Problém nastává až ve chvíli, kdy je bakterie schopná se množit. To se děje ve vodě o teplotách 25 – 55 stupňů Celsia a zejména tam, kde se voda nepohybuje (stojatá voda v potrubí). Infekce probíhá v plicích. Předpokládá se, že se přenáší vdechnutím bakterií 

v kapénkách vody rozptýlené ve vzduchu (mlha, pára). Nemoc není nakažlivá. 

Lze nemoc léčit? 

Zotavení je možné v případě užívání správných antibiotik. Zásadní je, aby byly podávány okamžitě. Pokud Legionářská nemoc není správně a okamžitě léčena, může mít fatální následky. 

 

Jak se Legionelle bránit? 

Jednou za čas vyčistit přívod vody proplachováním sprchy pouze horkou vodou. Zkontrolovat, zda je teplota bojleru nebo kotle nastavena alespoň na 60 °C. Pokud máte vířivku, pak ji pravidelně čistit dezinfekčními prostředky používanými pro čištění bazénů.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...