Dobré ráno, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

44 balasNa veřejnost s tím přišli, jakoby se jednalo o samozřejmou věc. Jenomže český národ vždy nelibě nese, když se v této zemi navyšuje úřednický aparát, který podle mnohých je už tak dost zbyrokratizovaný. Rada Statutárního města Prostějova ale na své poslední schůzi v uplynulém volebním období schválila navýšení počtu úředníků magistrátu hned o dvě osoby. Tajemník Městského úřadu Lubomír Baláš, který s návrhem na posílení stavu na radnici za konšely přišel, si však za důvody potřeby nových úřednických míst i přes prvotní kritiku stojí.

„Pokud mám před veřejností obhájit potřebu dvou nových úředníků na prostějovské radnici, musím začít trošku zeširoka. Navýšení počtu pracovníků je vždy důsledkem náročnějších činností, které už nejdou reálně nijak zvládnout. A to ani tak, že by se přerozdělily mezi stávající pracovníky magistrátu. Musíme si uvědomit, že od roku 2003, kdy byl zrušen okresní úřad, díky neustále novým zákonům či jejich novelám dochází v celé republice potichu a bez valného zájmu státu k nárůstu celé řady nových agend. A dodnes jsou záležitosti státní správy do nejmenších podrobností řešeny právě na magistrátu, a to bez toho, že by stát na naše úředníky přispíval další finanční částkou. Takže, aniž by se zvedal státní příspěvek na výkon státní správy, práce městských úředníků se neustále rozmělňuje a je jí stále více,“ zdůvodnil navyšující se aparát exkluzivně Večerníku Lubomír Baláš, tajemník Magistrátu Statutárního města Prostějov.

Rada města stanovila od 1. ledna 2015, jak jí ukládá zákon, přesný počet svých zaměstnanců. Prostějovští konšelé do této kolonky vepsali číslici 288, což je nejvíce v celé historii. „Pravdou ale je, že takzvaných kmenových zaměstnanců, či chcete-li úředníků, je o třicet méně. Dvacet osob je u nás zaměstnáno na takzvané vedlejší pomocné činnosti při úklidu města a platí je z převážné míry Úřad práce. Dalších deset pracovních míst jsou takzvaná tabulková, z nichž v současnosti máme obsazena pouze dvě. Jde o lidi, kteří se funkčně nazývají sekretáři, a znovu jde o placený projekt Úřadu práce. Tito zaměstnanci na magistrátu vykonávají administrativní práce a jejich počet dosud nebyl nijak navýšen. Dalo by se tak i říct, že vlastně budeme mít osm zaměstnanců takzvaně pod stav,“ objasnil dále na srozuměnou tajemník prostějovského magistrátu.

44 graf1Vzápětí na přímou otázku Lubomír Baláš Večerníku vysvětlil, proč zrovna nyní je potřeba posílit aparát města o dva kmenové úředníky. „Jeden zaměstnanec se z rozhodnutí rady města navyšuje u oddělení veřejných zakázek. Město má v tuto chvíli uzavřenou rámcovou smlouvu na administraci veřejných zakázek se čtyřmi specializovanými společnostmi, které pro nás zajišťují veškerou agendu. Ale s novelou zákona toto už od nového roku nebude zapotřebí, města a obce si mohou veškerou administraci spojenou s vyhlášením veřejných soutěží zajišťovat samy. A jelikož smlouva s externími zpracovateli agend končí k 31. prosinci tohoto roku, rada města rozhodla rozšířit tříčlenný tým pracovníků oddělení veřejných zakázek ještě o jednoho úředníka. Budeme tak schopni veškerou administraci veřejných zakázek si zajišťovat sami a nebudeme muset platit nikomu, žádné firmě zvenčí. Zároveň dojde k obrovské úspoře času při zajišťování výběrových řízení na městské zakázky,“ popsal Baláš.

Druhé nové místo se našlo mezi energetiky radnice. „Před lety, kdy se spojením dvou odborů vytvořil jediný - odbor správy a údržby majetku města, vzniklo místo administrativního pracovníka, kterému byla přidána funkce energetika. Jenomže tehdy byla situace v tomto odvětví zcela odlišná, magistrát měl v tu dobu jenom pár měřících zařízení, které se lidově řečeno jednou za uherský rok kontrolovaly. Postupem času ale město zmnohonásobilo počet institucí a zařízení, které jsou energeticky napojeny právě na magistrát. Všechny organizace odebírající elektřinu, plyn a další energie, jsme zastřešili jakoby pod jeden subjekt a energie pro ně nakupujeme dnes už pomocí komoditních burz. Pouze za letošní rok se nám tak podařilo ušetřit čtyři miliony korun. Jenomže je s tím spojena spousta práce, takže úřednice už dávno dvě spojené funkce nemá nárok zvládnout. Od 1. ledna 2015 se bude zabývat pouze energetikou a nákupem komodit s tím, že odpadne kumulovaná funkce. Na místo administrativního pracovníka na zmíněný odbor přijmeme nového úředníka,“ sdělil tajemník magistrátu.

44 graf2Ten je podle svých slov připraven slíznout za tyto kroky kritiku veřejnosti. Onom je totiž faktem, že popravdě řečeno, podnikatel by ve své firmě řady svých zaměstnanců nerozšiřoval, ale více práce by rozdělil mezi ty stávající... „Všechno ale nejde dělat v podmínkách magistrátu jako v soukromých firmách. Včera jsem třeba přebíral protokol z kontroly krajského úřadu a její vedoucí se podivoval nad tím, kolik případů kolegové z přestupkového oddělení řeší. Ročně se jedná až o čtyři stovky přestupků na jediného referenta, což je unikátní zátěž, která nemá obdoby v žádném statutárním městě. A stejných příkladů bych mohl jmenovat víc. Chápu, že veřejnost se může zlobit a kritizovat další navyšování počtu úředníků magistrátu, ale na hmatatelných důkazech jsem si svůj požadavek obhájil. A rada města mě vyslyšela a navýšení schválila,“ uzavřel toto téma Lubomír Baláš.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...