Dobré ráno, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

43 nagyMěstská policie nedávno uzavřela statistiku své činnosti za tři čtvrtletí tohoto roku. Velitel strážníků Jan Nagy poskytl daná čísla exkluzivně Večerníku. Z jeho vyjádření vyplývá většina pozitivních věcí. Hlavně to, že oproti stejnému období loňského roku v Prostějově výrazně poklesl počet spáchaných přestupků. Na druhé straně ovšem roste agresivita lidí, proti nimž strážníci zasahují. Svědčí o tom větší počet případů, kdy ochránci pořádku museli sáhnout po donucovacích prostředcích.

„Podle čísel lze konstatovat, že počet přestupků poklesl z celkového počtu 7 081 v roce 2013 na 6 437 v letošním roce. Tento pokles je způsoben především snížením počtu dopravních přestupků. Z celkového objemu těchto prohřešků řidičů však padesát procent činí bohužel přestupky při blokovém čištění města a oznámené případy, jako stání na vyhrazeném parkovišti, ve vjezdech domů a podobně,“ sdělil Večerníku na úvod Jan Nagy, velitel Městské policie v Prostějově. 

Hlavní činností prostějovských strážníků jsou však místní záležitosti veřejného pořádku, jako například porušování vyhlášek a nařízení města, tržního řádu, porušování pravidel o venčení psů, rušení nočního klidu, narušování veřejného pořádku, občanského soužití, nedovolené podávání alkoholu, přestupky proti majetku a tak dále. Takových přestupků bylo během osmi měsíců tohoto roku vyřešeno v Prostějově téměř 1 400. „Velmi dobrá je součinnost s veřejností, mnohdy se podařilo díky oznámení i zadržet pachatele nejen přestupků, ale trestných činů. Strážníci zadrželi celkem 35 pachatelů trestných činů při spáchání anebo bezprostředně poté. Zadrželi jsme třiadvacet osob v celostátním pátrání, předali jsme 78 případů s podezřením na spáchání trestných činů Policii ČR. Přijali jsme 3 583 oznámení na tísňovou linku 156. Do protialkoholní záchytné stanice bylo dodáno celkem 38 osob, což je o pět méně než za stejné období loňského roku. Donucovací prostředky museli strážníci proti pachatelům použít celkem ve 33 případech, což je naopak o šestnáct případů více než v roce 2013. Ve dvou případech došlo při zásazích strážníků ke zranění pachatelů,“ vypočítává další statistická fakta Jan Nagy.   

Strážníci Městské policie v Prostějově provádí zároveň i preventivní akce, kontroly restaurací, barů a heren. Zajišťují veřejný pořádek při rizikových sportovních utkáních, součinnost s policií v rámci trestního řízení a podobně. „Naše činnost je zaměřena dlouhodobě na postih protiprávního jednání bezdomovců, pouliční kriminalitu, dodržování vyhlášek a nařízení města. Preventivně se hlídková a okrsková služba pohybuje v lokalitách v rámci předcházení protiprávní činnosti,“ dodává šéf prostějovských strážníků Jan Nagy.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...