Dobrý večer, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

43 vecerA je to tady! Bývalý majitel diskotékového baru Relax v Komenského ulici v Prostějově Jiří Večeř byl pravomocně odsouzen. Soud jej uznal vinným z podílu na vraždě obchodníka s lehkými topnými oleji Marka Lehkého. Ten byl před téměř dvaceti lety dovezen k řece Moravě, kde mu byla na několika místech na těle připojena výbušnina, a na dálku odpálena...

Asi nejznámější muž z prostějovského podsvětí konce minulého století Jiří Večeř je znovu za mřížemi. Už v minulosti si tento kdysi obávaný mafián odseděl většinu z dvanáctiletého trestu za zprostředkování vraždy obchodníka s lehkými topnými oleji Lubomíra Holého a přípravu vraždy novináře Stanislava Čecha. Odsouzen byl v roce 2001, na svobodě se objevil v létě 2012. Od té doby jej bylo možné potkat i v prostějovských ulicích. Tomu je na nějaký čas zase konec...

„Do výkonu trestu nastoupil odsouzený čtrnáctého srpna letošního roku do věznice v Brně. Z dostupných informací však vyplývá, že ke dni šestnáctého září byl odsouzený pro změnu ve vazební věznici v Praze,“ reagovala na dotaz Večerníku Lenka Smutná Poláchová, tisková mluvčí Krajského soudu v Brně. Už letos v červnu byl za tento a další trestné činy Jiří Večeř pravomocně odsouzen k souhrnnému trestu čtrnácti letům vězení. Vrchní soud tak po letech tahanic potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Jeho původní patnáctiletý trest pak o rok snížil. „V původním rozsudku nebylo dostatečně přihlédnuto k nepřiměřené délce trestního řízení, na níž se odsouzený nikterak nepodílel. I přesto nemohl Vrchní soud v Olomouci přistoupit k ještě mírnějšímu trestu, neboť Jiří Večeř byl zároveň odsuzován i za sbíhající zvlášť závažnou úmyslnou trestnou činnost,“ vysvětlil Vladimír Lichnovský, tiskový mluvčí Vrchního soudu v Olomouci.

Na svobodě možná bude už do dvou let

Zásadní je, že Jiří Večeř dostal trest jako souhrnný. Do jeho výše se tedy započítává i předchozí odsouzení. A to si už z většiny odseděl. Co z toho plyne? „Odsouzenému Večeřovi zbývá vykonat pouze část trestu, která přesahuje jeho dosavadní pobyt ve výkonu trestu,“ potvrdil Lichnovský. Kdy přesně tedy bude Večeř propuštěn? To v současné chvíli není přesně známo a vše bude záviset na tom, jak se budoucí soud postaví k možnosti jeho podmíněného propuštění. Jisté je, že ve vězení Jiří Večeř za podíl na vraždě nestráví více než čtyři roky, pravděpodobně dokonce jen něco kolem dvou let.

Státní zastupitelství a soudy přitom s tímto případem strávily téměř dvacet let. Státní zástupkyně pro Večeře původně navrhovala sedmnáctiletý trest. „Je to inteligentní člověk s vůdcovskými sklony. Vždycky bude jednat ve svůj prospěch,“ charakterizovala muže s prostějovskou minulostí Eva Žďárská a dodala, že pokud by obžalovaný své původní přiznání opakovaně nepopřel, soud se nemusel táhnout tak dlouho.

Další dva obžalovaní vyklouzli bez trestů

Případ vraždy podnikatele se odehrál koncem března 1995. Podle původního soudního spisu si podnikatel s lehkými topnými oleji Milan Šišma objednal vraždu svého bílého koně Marka Lehkého. Ten se s ním údajně odmítal rozdělit o peníze. Jiří Večeř měl vystupovat v pozici prostředníka, který za půl milionu vraždu objednal u Jana Marcinka. Ten pak podle původní obžaloby nastražil na Marka Lehkého výbušninu. Jiří Večeř se na rozdíl od ostatních v roce 1999 ke svému podílu viny přiznal. Vyslýchán byl celkem devětkrát, později svou výpověď ale popřel.

Trojici obžalovaných soud opakovaně zprostil viny pro nedostatek důkazů, Vrchní soud v Olomouci ale případ vždy vrátil zpátky. Nakonec osvobozující verdikt potvrdil u dvou z trojice obžalovaných. Jiří Večeř tak coby zprostředkovatel byl odsouzen jako jediný z trojice údajných vrahů. Jisté je, že jak objednavatel vraždy, tak i samotný vrah už zřejmě navždy zůstanou bez trestu. Je přitom nepochybné, že celá parta měla na svědomí výrazně víc skutků, než pro které byla nakonec souzena.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...