Příjemnou noc, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

DSC 003022 640x424FOTOGALERIE: Co se vleče, neuteče! Zatímco odstřel osmi budov zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov byl otázkou dvou vteřin, s úklidem trosek ve Vrahovicích majitelé areálu příliš nepospíchají. Obdobně se protahuje i vyšetřování okolností, kdy při odstřelu letící kámen lehce zranil přihlížející diváky. Co se naopak už přiblížilo, tak to je další termín odročeného hlavního líčení s bývalým generálním ředitelem OP Františkem Tuhým.

Koncem letošního června někdejší oděvní gigant po největším odstřelu v tuzemsku kompletně lehl k zemi. Pokud by někdo k budovám OP Prostějov zavítal nyní, tedy tři a půl měsíce po odstřelu, byl by překvapen, že to zde pořád vypadá velmi podobně jako o prázdninách. Jak se Večerník na vlastní oči přesvědčil, z trosek šesti budov zůstává zatím na místě stále více než dost. Není přitom vyloučeno, že většina stavební suti nebude odvezena ani po dokončení úklidových prací.

„První týden po odstřelu tady jezdil jeden náklaďák za druhým. Říkal jsem si, že to budou mít raz dva odvezené. Jenže teď tady pracuje maximálně jeden bagr a to ještě ne každý den,“ informoval nás jeden z lidí pracujících poblíž zdemolovaného areálu, který nad takovým postupem netajil překvapení.  „Od chvíle, kdy objekt získali noví vlastníci, se na demolici Oděvního podniku pracovalo velice 

rychle a efektivně. Budovy byly kompletně odstrojené během pár týdnů a šlo vidět, že na odstřel noví majitelé opravdu pospíchají. Proto mi přijde zvláštní, že se to na podzim takhle zadrhlo,“ zauvažoval muž.  

Vedení Astoria Group, která areál na konci insolvenčního řízení získala za osmapadeát milionů korun, s tímto názorem nesouhlasí. „Nic se nezadrhlo, práce stále pokračují. Máme stanoven i termín jejich ukončení, nicméně ten vám prozrazovat nebudu. Není totiž jisté, zda se nám ho podaří dodržet. Záležet přitom bude na spoustě faktorů, mimo jiné i na počasí,“ reagoval na  dotazy Večerníku Ondřej Batta, jednatel společnosti Astoria Group a zároveň zaměstnanec společnosti PV Recykling.

O pokutě za letící kámen se má rozhodnout v listopadu 

Podobná situace jako s úklidem trosek je i s vyšetřováním okolností kamene, který odlétl při odstřelu budov. Za něj střelmistrovi hrozí pokuta padesát tisíc a demoliční firmě až pět milionů korun. Jen zázrakem tehdy nebyl nikdo vážněji zraněn. Střelmistr Zdeněk Šobíšek ovšem výpovědi svědků i dosti průkazné video kolující po internetu ve finále zpochybnil. Báňský úřad začátkem srpna pak zahájil správní řízení a zatím vyslechl tři svědky. S posledním předvolaným jsou ovšem komplikace. „Tento svědek byl předvolán opětovně. Pokud se dostaví, tak by správní řízení mělo být uzavřeno snad ještě v listopadu,“ vyjádřil se Bohuslav Machek, mluvčí Státního báňského úřadu.

V kauze Tuhý budou vypovídat první svědci  

Výrazně složitější situaci než Státní báňská správa bude mít Krajský soud v Brně. Ten bude rozhodovat o osudu bývalého generálního ředitele Františka Tuhého. Zatímco někdejší symbol „města módy“ skončil s dluhem víc jak dvě miliardy korun, jeho dlouholetý a takřka neomezený šéf si měl na odměnách neoprávněně vyplatit šestadvacet milionů korun. Za to před soudem čelí obžalobě z trestného činu zpronevěry a hrozí mu až deset let vězení. Sám Tuhý se během prvního hlavního líčení, které proběhlo koncem září a Večerník jej sledoval přímo ze soudní síně, hájil tím, že si milionové odměny ke svému dvou set tisícovému platu zasloužil. Argumentoval, že byl vrcholným manažerem úspěšného podniku, přičemž často dělal přesčasy a někdy pracoval i o víkendu... Také upozornil na skutečnost, že rozhodně nebyl jediným, kdo si účtoval na první pohled vysoké odměny za práci pro Oděvní podnik. Obžalobě se však přesto nezdá především fakt, že si Tuhý nechal vyplatit sám sobě takto vysoké odměny v době, kdy podnik hospodařil s výrazným dluhem a jeho ekonomické výhledy nesvědčily o ničem dobrém.

V listopadu by před senát brněnského soudu měli předstoupit první svědci, z nichž někteří byli přímými pod-řízenými Františka Tuhého. „Pokračování hlavního líčení tohoto případu bylo stanoveno na středu 12. listopadu,“ informovala Večerník Lenka Smutná Poláchová, tisková mluvčí Krajského soudu v Brně. 


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...