Příjemnou noc, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 neuveritelneNežijeme zrovna v poklidné a bezstarostné době. Své o tom vědí například pracovníci pobočky Fondu ohrožených dětí v Prostějově. Jenom za loňský rok zaregistrovali 173 případů, které museli urgentně řešit. V tomto počtu velmi závažných událostí figurovalo hned 317 dětí, přičemž některé z nich putovaly z důvodu podezření na týrání přímo do Klokánku. A zážitky to nebyly zrovna příjemné... „Jednou dokonce po přijetí čtyř sourozenců zjistili lékaři čtyřleté dívence žloutenku typu C a syfilis,“ prozradila exkluzivně pro Večerník Regina Šverdíková, vedoucí pobočky Fondu ohrožených dětí v Prostějově. „Byl to jeden z nejotřesnějších případů, co si pamatuji...,“ utrousila.

 

„Naše pobočka funguje od října 1997- Za dobu sedmnácti let jsme se zabývali celkem 946 případy rodin, a to nepočítám jednorázové události, kdy jsme poskytovali pomoc či poradenství,“ konstatuje Regina Šverdíková, vedoucí pobočky Fondu ohrožených dětí v Prostějově s tím, že řada lidí se vrací opakovaně. „Jde o rodiny, které si předávají špatné vzorce chování zpravidla z generace na generaci. Někdejší děti se nám již objevují v rolích rodičů a přes své odhodlání řešit svůj život jinak než jejich rodiče, toho bohužel často nejsou schopni. Každý rok tak kromě nových případů přibývá i řada těch z minulých let,“ prozrazuje poměrně smutnou skutečnost ze své každodenní práce zkušená pracovnice sociální sféry.

Jak vyplývá ze statistických čísel, které Večerníku poskytl Fond ohrožených dětí, postižených, kteří jsou nuceni vyhledat pomoc této organizace, rapidně stoupá. „Počty klientů, a to těch dospělých i dětí, nám dosti výrazně vzrostly hlavně tento rok. Jak víme z doslechu, pozvolné navyšování v letech minulých šlo na vrub skutečnosti, že si klienti kontakt na nás vzájemně mezi sebou předávají. Letošní nárůst je však skutečně mimořádný. Mám za to, že na stále větší procento lidí dopadají dlouhodobé problémy související s dluhy, přibývá také rodin, které přišly z různých důvodů o bydlení. Lidé pak často končí na různých ubytovnách, kdy se často rodina rozdělí. Na jedné z nich mohou být maximálně rok, takže dochází k častému stěhování a je pak velmi těžké z tohoto kolotoče nějak vystoupit. Obecních bytů je málo, na komerční nájemné lidé často nedosáhnou hlavně kvůli vysoké kauci a neochotě pronajímatelů umožnit pronájemcům přihlásit se v novém bytě k trvalému pobytu. Na ten jsou totiž vázány sociální dávky na bydlení,“ vysvětluje nejčastější úskalí rodinných problémů Šverdíková. 

Ale nejenom finanční tíseň přivádí klienty do pobočky Fondu ohrožených dětí. 

V poslední době totiž do života rodin hodně promlouvají i drogy. „Vyhrocené situace v rodinách si vybírají daň i v podobě většího zneužívání návykových látek. Přibylo nám matek požívajících ve větší míře alkohol a jiné omamné látky, hlavně pervitin,“ potvrzuje šéfka fondu. Další velkou skupinou jsou děti svými rodiči zanedbávané. Rodiče neumějí nebo nechtějí hospodařit s financemi tak, aby pokryli potřeby rodiny, svým potomkům se dostatečně nevěnují a zanedbávají jejich zdravý vývoj. Tyto děti pak mají do budoucna velmi špatné postavení ve společnosti. V těchto rodinách se bohužel také stává, že před výplatou dávek není dostatek financí a děti nemají co jíst,“ vypočítává zarážející aspekty současného života mnohých rodin Regina Šverdíková. 

Večerník také zajímalo, jaký nejhorší případ prostějovský Fond ohrožených dětí řešil. „Nevím, jestli se to dá nějak změřit či porovnat... Nerada vzpomínám například na případ chlapce, kterého sexuálně zneužíval jeho otec. Podávali jsme trestní oznámení, otec skončil ve vězení, ale když se vrátil, matka chlapce se přidala na jeho stranu a syna, v tu dobu již zletilého, i když ještě studujícího, vyhodili z domu... Chlapci jsme našli bydlení, ale ztratil oporu své rodiny, kontakt se sourozenci. To, co prožil, jeho další život  velmi poznamenalo,“ uvedla jeden z případů, z něhož doslova mrazí. „Před dvěma lety jsme také z důvodu zanedbávání v rodině zajišťovali přijetí v Klokánku pro čtyři sourozence. Matka požívala drogy, v noci často ponechávala děti samotné, v minulosti se s nimi často stěhovala z místa na místo. Šokem pro mě bylo, když se po přijetí dětí do Klokánku zjistila při lékařské prohlídce u čtyřleté dívenky žloutenka typu C a syfilis. Co si děti prožily, vycházelo najevo postupně tak, jak získávaly důvěru ´tety´ v Klokánku a začaly se svěřovat. Raději nemluvit...,“ přidala druhý otřesný příběh Regina Šverdíková. Jak na závěr ještě zkonstatovala, Fond ohrožených dětí v Prostějově citelně v našem městě postrádá službu pro týrané děti v podobě Klokánku. Ale i v tomto ohledu se už blýská na lepší časy. 

O aktuální situaci ohledně zřízení Klokánku v Západní ulici přinese Večerník informace v příštím čísle.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...