- 14. srpen 2012
- 3017x
Hned dva z deseti stánků s rychlým občerstvením neprošly v letošním roce kontrolou prostějovských hygieniků. V jednom z nich na ně dokonce čekaly všudypřítomné vrstvy prachu, znečištěné podlahy a špinavé ledničky. Kuchyně se nacházela v takovém stavu, že její další provozování ohrožovalo zákazníky na samotném zdraví! Stánek tak musel být s okamžitou platností uzavřen...
Prozatím na desítku provozoven rychlého občerstvení si letos posvítili prostějovští hygienici. Během svých kontrol jsou zvyklí už na ledacos, to, co ale našli před pár dny, je doslova šokovalo. „Navenek vypadalo vše v pořádku. Až pak to přišlo. V kuchyni se však nacházely vrstvy prachu, špína byla všudypřítomná, a to nejen na podlaze, ale třeba i v ledničkách. Vůbec jídlo bylo špatně uskladněné,“ popsala Večerníku Zuzana Bartošová, vedoucí prostějovské pobočky Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje. Z tohoto důvodu muselo být občerstvení uzavřeno. „Kontrola proběhla někdy koncem června, v současné době je provozovna stále zavřená a prochází rekonstrukcí,“ dodala Zuzana Bartošová s tím, že název a místo, kde má sídlo, nám neprozradila.
Další z prostějovských hříšníků dostal pět a půl tisícovou pokutu, kuchaři zde totiž jídla vařili z prošlých surovin. „Jednalo se o speciality na grilované maso dovezené ze zahraničí. Majitel se bránil tím, že je koupil nedávno a nevšiml si, že jsou prošlé. To se dá pochopit, ale neomlouvá ho to,“ vysvětlila Bartošová, která zároveň upozornila, že provozovatelé se často dopouští chyb či nedostatků při skladování a přípravě ohřívaných jídel. „Každý tepelně připravený pokrm je nutné ihned vydat zákazníkovi,” zdůraznila Bartošová s tím, že loni po 44 kontrolách hygienici neuzavřeli ani jednu provozovnu.
Mnozí provozovatelé si také letos od hygieniků vysloužili pochvalu. „Jde například o občerstvení Na Rybníčku ve Vrahovicích nebo koupaliště ve Vrahovicích či občerstvení Na Plovárně v areálu prostějovského aquaparku. Pochvalu zaslouží také hostinec U Dudka v Krasicích nebo občerstvení U Luta. Tam jsou vyhovující podmínky i příjemné prostředí,“ vyjmenovala Bartošová.
Prostějovští hygienici jsou v současné době v plné pohotovosti a majitelé restaurací i rychlých občerstvení by se tak měli mít na pozoru. „Minimálně dalších dvacet podobných provozoven letos ještě zkontrolujeme,“ ubezpečila Bartošová, která nám všem doporučila, aby každý člověk byl sám sobě hygienikem. „Každou restauraci i občerstvení bychom si před jídlem měli obhlédnout a všímat si, jak je v ní čisto, případně do čeho je oblečen člověk, který nám bude pokrm připravovat. Pokud se nám něco nezdá, tak bychom měli jít raději jinam,“ doporučila na závěr vedoucí prostějovské pobočky Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.