- 14. srpen 2012
- 4093x
V polovině července spustila Státní potravinářská inspekce zajímavou webovou aplikaci „Potraviny na pranýři“. Ta má upozornit na falšované, nekvalitní a nebezpečné potraviny. Nedlouho po jejím rozjezdu se zde objevila i Stražiská vodka, která mimo jiné ve zvýšené míře obsahovala i jedovatý metanol. Její výrobce tvrdí, že se v tomto případě muselo jednat o pančovaný alkohol, se kterým on sám nemá nic společného. Zástupci potravinářské inspekce tuto možnost nevyloučili...
Inspektoři u Stražiské vodky objevili pochybení, a to hned dvojí! „Obsah metanolu ve výrobku byl vyšší, než připouští zákon. Obsah etanolu byl vyšší, než je deklarováno výrobcem na obalu výrobku,“ uvádí se v oficiální zprávě na internetových stránkách www.potravinynapranyri.cz. Metanol se přitom využívá jako rozpouštědlo a ve větším množství je silně jedovatý.
Inspektoři pochybení odhalili při kontrole u vietnamského obchodníka v Českém Těšíně. Jako výrobce vodky je na etiketě uveden Jiří Dohnal ze Stražiska-Malen. Podle něj však on sám s nekvalitním alkoholem nemá nic společného. „U nás potravinářská kontrola proběhla před čtrnácti dny a žádné pochybení nezjistila,“ sdělil Večerníku Jiří Dohnal, podle něhož se tedy pravděpodobně jednalo o pančovaný alkohol.
„Obzvláště na Ostravsku je to stále velmi běžné. Vyrobí to někde v garáži, vezmou lahve, napodobí etiketu, kolek a prodávají to. S podobnými věcmi se setkávám běžně, už jsem kvůli tomuto nešvaru několikrát měnil etiketu. I když má ochranné prvky, účinně se proti falšování bránit není obzvláště u malých palíren možné,“ reagoval na skutečnost, že Stražiská vodka měla obsahovat metanol, Jiří Dohnal.
Možnost, že v případě Stražiské vodky mohlo dojít k falšování alkoholu, nevyloučili ani zástupci české potravinářské inspekce. K něčemu podobnému však podle nich příliš často nedochází. „Téměř vždy bývá potravinářský produkt vyroben v té firmě, která je uvedena na obalu. Alkohol ovšem skutečně může být výjimkou. O tom, že by se v současnosti na Ostravsku běžně prodával pančovaný alkohol, ovšem momentálně nic nevíme,“ sdělil nám Martin Klanica, ředitel kontrolní a právní sekce potravinářské inspekce s tím, že tento konkrétní případ inspekce nechá prošetřit. O závěrech šetření vás budeme informovat.
Co jsou to „Potraviny na pranýři?“
Internetová aplikace „Potraviny na pranýři“ byla pro veřejnost spuštěna 10. července 2012 na webových stránkách www.potravinynapranyri.cz. Cílem projektu je zpřístupnit zjištění o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách českým i evropským spotřebitelům a poskytnout tak nástroj usnadňující orientaci na nepřehledném trhu s potravinami. „Důvodem vzniku tohoto projektu je fakt, že se v současnosti v maloobchodní síti stále častěji setkáváme s nevyhovujícími potravinami. Výrobci a prodejci se pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží uchylují k nabízení potravin nejakostních, falšovaných a nebezpečných. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně,” uvedla Kateřina Böhmová, ředitelka Odboru komunikace Ministerstva zemědělství.