Dobrý večer, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

41 seniorkaDůchodců, ale i občanů středního věku, kteří se bez pomoci druhých už neobejdou, v Prostějově rapidně přibývá. Stejně tak roste poptávka těchto lidí po umístění v objektech se sociální péčí, kde o ně bude patřičně postaráno. Aktuálně Domovní správa v Prostějově eviduje 239 zájemců o byt v domě s pečovatelskou službou. Přitom vloni dokázala kladně vyřídit jen šestatřicet žádostí, letos do 9. října dokonce pouhou polovinu loňského počtu. Večerník se tak na tuto problematiku trochu více zaměřil...

Jak jsme už v průběhu tohoto roku informovali, magistrát se stále rozhoduje, zda má vzít výstavbu dalších „dépéesek“ do vlastních rukou nebo tyto investice nechat na soukromnících. Pověstný trn z paty by přitom městu mohla vytrhnout společnost, která se chystá na svých pozemcích v Čechovicích postavit dům pro seniory s kompletními sociálními službami.

Prostějovská radnice proti soukromým iniciativám v sociální oblasti, pokud jsou vyřešeny majetkoprávní poměry, není rozhodně proti. „Pro město je samozřejmě výhodnější právě zájem a investice soukromníků. O nějaký výnosný byznys se přitom v žádném případě nejedná. Naopak jakákoliv investiční výstavba je hodně velkou ránou pro rozpočet, a pokud nedosáhneme na dotace, může se stát dobře myšlený plán nedostupným. Byť jde ve skutečnosti o snahu postavit něco hodně užitečného,“ konstatovala pro Večerník Alena Rašková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov.

O tom, že dva nebo dokonce i tři velké domy pro seniory či zařízení s pečovatelskou službou v Prostějově opravdu citelně chybí, přitom není sebemenších pochyb! „Nedávný demografický průzkum jednoznačně prokázal, že v Prostějově bude seniorů neustále přibývat a budou potřebovat jednak takzvané malé bydlení, a v druhé řadě i pečovatelskou službu. V současné době máme v Prostějově zhruba dvě stě čtyřicet žádostí o bydlení v domech s pečovatelskou službou. Přitom město podobných bytů vlastní zhruba tři stovky, ale jak je patrné, není to dostačující. Přibližně stejný počet seniorů musíme totiž odmítat,“ potvrzuje náměstkyně primátora pro sociální oblast.

A tak opravdu nejrychlejším východiskem, jak z tohoto problému ven, je podpořit soukromé aktivity. Aktuálně například mimoprostějovská společnost Balher požádala město o vyjádření k investičnímu záměru postavit na pozemku v Čechovicích dům pro seniory. Podle informací Večerníku by se mělo jednat o dvě přízemní bezbariérové budovy s malometrážními byty a zajištěnou pečovatelskou službou.

42 graf„Za poslední měsíce jsme registrovali i další dva žadatele. Ti ale chtěli stavět nadstandardní bydlení, které by bylo spíše pro movitější seniory, kteří by si vše pochopitelně zaplatili. A to už je možné považovat za výhodné zejména pro investora, nikoliv pro sociální potřeby našich občanů. Otázkou totiž je, kolik movitých seniorů mezi námi je... Ovšem klasický dům s pečovatelskou službou rozhodně žádným kšeftem pro kohokoliv není. Víte, při výstavbě podobných zařízení musí město i soukromník žádat stát o dotaci, na kterou je v podobných záležitostech nárok. Ovšem další náklady se vracejí hodně dlouho, někdy až za dvacet let,“ pokyvuje hlavou Rašková.

Jak se Večerník ještě dozvěděl, v sociálním zabezpečení města nechybí jen místa v domech pro seniory. „Ano, cítíme stále ještě absenci některých služeb, které se na první pohled jeví problematicky. Konkrétně jde o ubytování pro duševně nemocné občany, které například postihne takzvaná stařecká demence, a nedokáží se sami o sebe postarat. Nebo možnost ubytování pro mentálně postižené ženy a v poslední době zaznamenáváme i potřebu několika ubytovacích prostor pro bezdomovce na vozíčku nebo lidi bez přístřeší, kteří nejsou kvůli fyzické indispozici schopni vyhledat služby Azylového centra Prostějov,“ uzavírá dnešní téma s poukázáním na mírně nelichotivou situaci náměstkyně prostějovského primátora.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...