Dobré odpoledne, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

41 koncakAKTUALIZOVÁNO: Všechny okolnosti tohoto případu by vydaly na román. Na jeho konci najdeme tělo osmaosmdesátileté Marie Končákové bezvládně ležící v předsíni svého bytu se zakrvácenou hlavou. Nedlouho po tom stará paní umírá, načež její dosavadní domov v Držovicích je necitlivě a kompletně vyklizen. Z věcí nezůstalo pozůstalým absolutně nic a rodina musela ženu pohřbít ve vypůjčených šatech. Syn Jaroslav v exkluzivní zpovědi pro Večerník tvrdí, že uvedené skutečnosti spolu úzce souvisí. A zároveň je přesvědčen, že jeho mamince do hrobu někdo pomohl! Jednoznačné důkazy pro toto závažné tvrzení však nemá. Nezjistila je ani policie, která celý ošemetný případ „raději“ odložila...

Paní Marie Končáková zemřela loni v září. Dodnes je její smrt zahalena spoustou otazníků. Napadl starou paní někdo zákeřně zezadu, nebo ve svém věku ztratila vědomí, upadla a zranila se sama? Faktem je, že starší dáma byla převezena do nemocnice, ze které byla propuštěna. Následně ale umírá a není přitom vůbec vyloučeno, že za její smrt mohou i zranění, která utrpěla. Jak k nim tedy přišla?

„Mluvil jsem s maminkou, když se v nemocnici probrala z nejhoršího. Říkala, že šla ze záchodu, který byl na společné chodbě, a slyšela, jak někdo schází ze schodů. Víc už si nepamatovala. To by přímo ukazovalo na fakt napadení. Našel jsem ji totiž v předsíni za dveřmi jejího bytu, jak leží na břiše. Zraněná přitom byla vzadu na hlavě. Nemyslím, že pokud by spadla a omráčila se, že by se dokázala sama doplazit do bytu a přetočit na břicho,“ má jasno její syn Jaroslav Končák o tom, že jeho maminka byla přepadena. Večerníku poskytl exkluzivní zpověď.

Polovina domu patřila Bořivoji Krestovi

Celý případ má hodně složité pozadí. Marii Končákové totiž kdysi patřila část domu, kde žila. Kvůli dluhům svého syna o tuto část ovšem přišla. „Renovoval jsem automobilové veterány. Dostal jsem se do finančních problémů kvůli tomu, že mi manželé ze Švýcarska za auta nezaplatili. Pak se vše zamotalo, firmu jsem převedl na člověka, z něhož se vyklubal prvotřídní podvodník. Od té chvíle se to se mnou vleklo,“ vysvětluje Jaroslav Končák, který i se svojí rodinou původně žil právě v domě se svojí maminkou.

Druhá polovina tohoto domu patřila prostějovskému fotbalovému bossovi Bořivoji Krestovi. Ten si sem dle Končáka rád vodil řadu „veselých” žen. Kresta ale i právě díky svému marnotratnému životnímu stylu nasekal dluhy. Jeho četní věřitelé začali vytvářet velký tlak na to, aby se celý dům prodal. „A s tím jsme se svezli i my...,“ domnívá se Končák.

Ve svém bývalém domě prožívala peklo 

Dům v Olomoucké ulici ležící již na katastru Držovic tedy získal nového majitele. Jaroslav Končák se svojí rodinou se z něj musel odstěhovat, jeho maminka však něco podobného kategoricky odmítla. „Chtěla v něm za každou cenu dožít. Udělali jsme s právníkem nového majitele smlouvu, že jí to bude umožněno. Musela ovšem platit nájem, který řádně hradila,“ vysvětluje situaci Končák.

Vztahy mezi rodinou a novým majitelem domu navzdory tomu byly po celou dobu oboustranně velmi napjaté. „Museli jsme se potýkat se spoustou naschválů, do domu jsme třeba měli zakázaný vstup, takže jsme letité mamince museli podávat jídlo oknem!,“ zmínil jednu z mnoha patálií Končák.

Loni na podzim došlo vše tak daleko, že paní Končáková měla navzdory všem předchozím dohodám svůj byt vyklidit. Vše ale komplikovaly i spory s exekutory. „Podařilo se nám získat vyjádření z ministerstva spravedlnosti, že vystěhování v jejím případě není kvůli pokročilému věku možné,“ tvrdí Jaroslav Končák.

Před smrtí se vše vyhrotilo

Vztahy s tehdejším majitelem domu se krátce před smrtí staré paní velice vyhrotily. „Myslím, že právě on o napadení mé maminky ví víc, než zatím přiznal. Sousedka vypověděla, že tam majitel domu v inkriminovaný den skutečně byl, přestože se v něm zdržoval jen málokdy,“ obvinil bývalého majitele domu Končák. Jednoznačné důkazy pro svá tvrzení ovšem nemá.

Nicméně jeho teorii podle něj potvrzuje i to, že byt byl nedlouho po smrti jeho maminky kompletně vyklizen a věci zmizely. „Byt byl po incidentu přelepen policejní páskou. Když už jsem se do něj krátce po smrti dostal, byl vyklizený a našel jsem v něm pouze žluté exekutorské nálepky. Po mamince mi tak nezůstalo absolutně nic, ač tuším, kde ty věci skončily...,“ stýská si dnes Končák. 

Faktem je, že po smrti staré paní majitel domu v Olomoucké ulici nemovitost rychle prodal. „Nové vlastníky neznám. Slyšel jsem, že dům byl nabídnut hodně pod cenou, jen aby se ho bývalý majitel zbavil,” uzavřel své vyprávění Končák.

Došlo k opakovanému napadení?

S dotazy k tomuto konkrétnímu případu se Večerník obrátil přímo na Policii ČR. Ta nám ovšem zaslala pouze vyjádření k incidentu, který se stal už v srpnu 2012. „Na základě vyžádaných lékařských zpráv a z proběhlých lékařských vyšetření nebyly u tehdy sedmaosmdesátileté paní zjištěné žádné známky úrazu cizí osobou. Tyto informace potvrdila i ona sama ve své výpovědi. V tomto případě tedy nedošlo ke spáchání protiprávního jednání,“ zareagovala Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje s tím, že Policie ČR případ letos v polovině ledna odložila.

Nad vyjádřením policie Jaroslav Končák pouze vrtí hlavou. „Pravdou je, že maminka byla tehdejším majitelem domu napadena už v létě 2012 a že i tento případ policie vyšetřovala. Rozhodně však nikdy nevypověděla, že by si zranění způsobila sama. Naopak dobře věděla, kdo jí to udělal. Co se týká loňského napadení, tak i to bylo na policii ohlášeno a kriminalisté ho odložili. Oficiálním důvodem mělo být to, že se moji maminku už nepodařilo vyslechnout,“ kroutil hlavou nešťastný a bezradný syn.

Kde je tedy pravda?

Z oficiální zdravotní zprávy ovšem skutečně nevyplývá, že by existoval přímý vztah mezi smrtí paní Končákové a jejími zraněními. Přesto stále nelze vyloučit, že se stará paní skutečně stala obětí násilného přepadení. A to následně přispělo k tomu, že za šest týdnů po něm zemřela. Minimálně její syn je o tom stále skálopevně přesvědčen...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...