Dobré dopoledne, dnes je středa 8.5.2024
svátek slaví Statní svátek,
zítra Ctibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

41 prikrylovoPotvrzeno! Jednou z velkých investičních priorit Olomouckého kraje v příštím roce je mimo jiné realizace okružní křižovatky na Přikrylově náměstí u prostějovského zámku. Jak Večerník v nedávné minulosti pravidelně informoval, právě tento rondel dostal přednost před podobným řešením na Poděbradově náměstí.

Prostějovští radní řešili hodně dlouho, zda ve svých dopravních plánech dát přednost výstavbě dvou menších rondelů na Poděbradově náměstí, nebo zohlednit stále problematičtější provoz v Kostelecké ulici a postavit rondel na Přikrylově náměstí. Prioritu nakonec dostala druhá verze.  

Rozhodnutí vedení magistrátu je logickým vyústěním vývoje dopravní situace na vnitřním okruhu města. „Doprava v okolí Poděbradova náměstí se za poslední dva roky výrazně zklidnila, a to hlavně díky jižnímu kvadrantu. I jako obyčejná řidička si všímám, že situace je daleko komplikovanější v Kostelecké ulici, a to hlavně u výjezdu směrem na Přikrylovo náměstí. Proto i já jsem podpořila variantu, že upřednostníme výstavbu rondelu v této lokalitě,“ potvrdila Večerníku Alena Rašková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov. „K tomuto závěru jsme dospěli na základě vyhodnocení konkrétní situace. Křižovatka na Přikrylově náměstí je velmi zatížená, přičemž hlavně Kostelecká ulice trpí velkými kolonami vozidel. Odbor rozvoje a investic „oprášil“ šest let starý projekt kruhové křižovatky na Přikrylově náměstí, který ovšem tenkrát nemohl být zrealizován. Tenkrát totiž Dopravní inspektorát policie ČR zastával názor, že další rondel na vnitřním okruhu by se nesladil se světelným zařízením. Pak se ale vybudoval rondel na Petrském náměstí a najednou se zjistilo, že semafory sladit s rondely jdou,“ podotkla dále Rašková.    

Jak se Večerník v minulých dnech ujistil, projekty jsou připraveny jak na okružní křižovatku na Přikrylově náměstí, tak na dva rondely na Poděbradově náměstí. „Na základě aktuální potřebnosti jsme se domluvili s Olomouckým krajem, že jako první postavíme právě rondel mezi zámkem a Kosteleckou ulicí. Ta je dlouhodobě zahlcena dopravním provozem, kdežto situace na Poděbradově náměstí se díky jižnímu kvadrantu razantně zlepšila,“ zopakoval již známou skutečnost náměstek prostějovského primátora pro stavební investice Zdeněk Fišer.  

Ať už hovoříme o jakémkoliv rondelu na vnitřním okruhu Prostějova, jejich výstavba by nemohla proběhnout bez náklonnosti Olomouckého kraje. V těchto případech ale funguje bezchybná spolupráce mezi městem a prvním náměstkem hejtmana Aloisem Mačákem. Také on přiznává, že rozhodování mezi Poděbradovým a Přikrylovým náměstím bylo hodně složité. „Obě dvě prostějovské lokality jsou z hlediska dopravy problematické a ještě před dvěma lety jsme byli přesvědčeni, že prioritní řešení si zaslouží Poděbradovo náměstí. Jenomže postupem času se řidiči naučili využívat jižní kvadrant, čímž se doprava hlavně v Plumlovské a Brněnské ulici rapidně zklidnila. Lidé si také zvykli na severní obslužnou komunikaci, což je samozřejmě dobře, ale tím se naopak zahltila Kostelecká ulice, kudy se právě přes severní obslužnou dostávali lidé ze dvou západních sídlišť - Svobody 

a Hloučela. Tím pádem se dopravní problém právě v této lokalitě stal pro město palčivější, a tudíž plánovaný rondel na Přikrylově náměstí dostal přednost. Aktuálně to vidím tak, a věřím tomu, že k jeho výstavbě dojde příští rok,“ uvedl Alois Mačák. 

 

Jak ještě upozornila náměstkyně primátora Alena Rašková, plány na dva rondely na Poděbradově náměstí rozhodně v šuplíku neskončí. „Věřím, že tato dopravní investice přijde na řadu v roce 2016,“ dodala optimisticky. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...