Dobrý podvečer, dnes je středa 8.5.2024
svátek slaví Statní svátek,
zítra Ctibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

40 zastupitelstvoZvolili jste před čtyřmi lety správně? Tuto otázku může za vás nyní částečně zodpovědět Večerník, alespoň co se týká účasti jednotlivých komunálních politiků při jednáních Zastupitelstva města Prostějova. Naše redakce má totiž k dispozici statistiky účasti či neúčasti všech pětatřiceti zastupitelů. Úvodem nutno říct, že seznam není zcela kompletní, prvních pět záznamů chybí. Účast jsme tak počítali ze záznamů od jednání konaného dne 20. prosince 2011, tedy od chvíle, kdy v obřadní síni prostějovské radnice bylo instalováno automatické hlasovací zařízení a tím i přístupnější záznam o přítomných zastupitelích…

PROSTĚJOVSKÝ Večerník sečetl a podtrhl účast pětatřiceti zastupitelů při celkem devatenácti jednáních. Spočítali jsme, že jediných šest komunálních politiků se dostavilo na všechny schůze. Jedničku s hvězdičkou tak zaslouží Jaroslav Šlambor (KSČM), Pavel Smetana, Jiří Pospíšil a Zdeněk Fišer (všichni ČSSD) a také Jiří Pospíšil s Ivanou Hemerkovou (oba dříve ODS, poslední půlrok nezařazení). Pokud bychom měli odpovědnost zastupitelů v docházce hodnotit jako ve škole, pak si ještě jedničku na svém vysvědčení úplně na konci volebního období odnesou za jednu jedinou neúčast Tomáš Blumenstein (ODS), Michal Müller (ODS, nyní nezařazený), Bedřich Grulich, Petr Lepša, Alena Rašková, Petr Sedláček (všichni ČSSD) a Ivana Copková (KSČM).

Naopak voliči vsadili na špatnou kartu v případě tří prostějovských poslanců, kteří si z našeho městského zastupitelstva dělali spíše holubník. Jistě, jejich vytíženost v parlamentních funkcích se dá chápat, ale na druhé straně jedno jediné odpoledne pětkrát do roka si čas udělat mohli, aby zastupovali své voliče. Absolutně nejvíce „áček“ si zapsala pravá ruka Andreje Babiše Jaroslav Faltýnek (nezařazený), který z devatenácti jednání Zastupitelstva města Prostějova absolvoval pouhých pět! Druhým z poslanců, který se také na jednání zastupitelstva z Prahy do Prostějova příliš nehrnul, je Pavel Holík (ČSSD). Ten přijel na pouhých sedm schůzí. Podobně je na tom poslanec Radim Fiala (nezařazený) s devíti podpisy na prezenční listině.   řadových zastupitelů si účastí příliš hlavu nelámali ani Miroslav Chytil (KDU-ČSL) a Aleš Nevrla (TOP 09) s pouhými osmi přítomnostmi na jednáních.

40 grafCo se týká prvního muže magistrátu, primátora Miroslava Pišťáka, ten absentoval pouze na dvou jednáních zastupitelstva. Dlužno ale říci, že v jeho případě to bylo kvůli těžké nemoci a hospitalizaci v nemocnici.

Jedním z těch, kteří nevynechali ani jedno jednání, je radní a předseda Komise pro mládež a tělovýchovu Pavel Smetana (ČSSD). „Vidíte, to jsem si ani neuvědomil! Je ale pravda, že jakmile pan primátor zastupitelstvo svolá, udělám vždycky všechno pro to, abych si na daný termín udělal čas. A to kolikrát i na úkor svého zaměstnání i rodiny. Vzhledem k tomu, že jsem dostal tak obrovskou důvěru od svých voličů, to považuji za povinnost,“ svěřil se Večerníku Pavel Smetana.

Jestli to tak cítili všichni prostějovští zastupitelé napříč politickým spektrem, to můžete, vážení čtenáři a voliči, poznat z uvedeného grafu...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...