Příjemnou noc, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 zbraneA pak že mezi lidmi nejsou nelegálně držené zbraně! Jak Večerník už na začátku letních prázdnin informoval, 1. července tohoto roku vyhlásilo Policejní prezidium České republiky zbraňovou amnestii. Lidově řečeno to znamená, že každý občan, který doma držel nenahlášenou střelnou zbraň jakéhokoliv druhu a ráže, ji mohl právě nyní naprosto beztrestně odevzdat policii. Průšvih by byl pouze v případě, kdyby policisté zjistili, že s odevzdanou zbraní byl v minulosti spáchán trestný čin. Večerník minulý týden obdržel aktuální zprávu o průběhu této akce, která pochopitelně probíhá v rámci celého Olomouckého kraje. 

 

„Od vyhlášení amnestie, to znamená od prvního července tohoto roku, bylo až do současné doby odevzdáno na Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje, odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál oddělení, celkem čtyřiašedesát kusů zbraní a rovných 1851 kusů střeliva. Lidé využili zbraňové amnestie ve všech správních okrscích, tedy v Jeseníku, Olomouci, Přerově, Šumperku a samozřejmě také v Prostějově,“ shrnul aktuální výsledky zbraňové amnestie Josef Bednařík, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje. 

Ze statistických údajů policie vyplývá, že nejčastěji odevzdávanými zbraněmi jsou samonabíjecí pistole, lovecké zbraně, především brokovnice a kulovnice, dále zbraně z druhé světové války, především pak opakovací pušky. Střeliva bylo odevzdáno zatím 1 851 kusů, přičemž druhová pestrost je velmi rozmanitá. Od ráže devíti milimetrů Luger, což je pistolové střelivo, až po kulovou vojenskou munici 

a brokové střelivo. „Při zbraňové amnestii byl nejmenovaným občanem přinést dokonce i ruční granát RG 4, který byl 

z důvodu bezpečnosti předán Pyrotechnické službě Policie České republiky, kde byl bezpečně zlikvidován,“ přidal perličku Josef Bednařík.

Dalším neobvyklým odevzdáním v rámci zbraňové amnestie je záchyt zbraně kategorie C, tedy opakovací kulovnice ráže 7x64, kterou vyrobila Zbrojovka Brno. „Předmětná zbraň byla odcizena zhruba v červnu roku 2008 v Křelově na Olomoucku. Po zbrani bylo vyhlášeno pátrání v celoevropském systému, ale najít se ji nepodařilo. Zajímavé kousky byly přineseny také lidmi, kteří tyto zbraně drželi už dlouhá desetiletí. Šlo například o dva samopaly z druhé světové války. Jednalo se o samopal MP 40 ráže devět milimetrů německé výroby a také devítimilimetrový italský samopal značky Beretta,“ popsal konkrétní případy mluvčí krajské policie.

Večerník byl následně poučen, že každá zbraň, která je odevzdána v rámci amnestie, je dále kontrolována, zda neprochází pátracím systémem a nebylo-li po ní vyhlášeno pátrání. „Zbraňová amnestie má jeden prioritní cíl, a to zlegalizování nelegálně držených zbraní od občanů včetně odevzdání nelegálně drženého střeliva, které v některých případech pochází z druhé světové války i s ohledem na jeho technický stav je použití takového střeliva nebezpečné. Zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování, tedy zbraňová amnestie, by neměl trvat bez omezení. Časový interval stanovený pro amnestii v roce 2014, tedy do jedenatřicátého prosince, je dostatečně dlouhý, aby mohla být veřejnost s touto alternativou odevzdávání zbraní dostatečně a včas informována,“ dodal na závěr tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje. 

 

V průběhu letošní amnestie není dosud podezření nebo ověřený případ, že by s určitou odevzdanou zbraní byla spáchána trestná činnost. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...