Příjemnou noc, dnes je neděle 19.5.2024
svátek slaví Ivo,
zítra Zbyšek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

tuhy soudJeho měsíční plat činil minimálně dvě stě tisíc korun. To však bylo Františkovi Tuhému málo. A tak si někdejší generální ředitel a předseda představenstva OP Prostějov sám během tří let schválil odměny přesahující 26 milionů korun. A to i přesto, že závazky podniku už v té době přesahovaly miliardu korun. Právě kvůli astronomickým dluhům nakonec oděvní gigant zaměstnávající tisíce lidí zkrachoval. František Tuhý v úterý své jednání obhajoval u Krajského soudu v Brně.

 

 Bylo v zájmu zadluženého OP Prostějov, aby si generální ředitel František Tuhý nechal vyplatit odměny ve výši 26 milionů korun? Je v pořádku, aby si tyto peníze schvaloval fakticky sám sobě? Tak to jsou hlavní otázky, na které od úterý hledá odpověď trestní senát Krajského soudu v Brně v čele se soudcem Tomášem Kurfiřtem.

Obžalovaný František Tuhý ani po krachu OP v ničem z toho nevidí problém. „Jako ředitel OP Prostějov, který zaměstnával tisíce lidí, jsem si mimořádné odměny zasloužil. Řízení OP Prostějov vyžadovalo mnoho přesčasů. Dělal jsem i o víkendech, které jsem často trávil například na zahraničních cestách,” vypověděl Tuhý, který připustil, že mu na konto během let 2004-2008 k jeho dvousettisícovému platu „připlulo” dalších 15,6 milionů korun. „Zbývajících 10,6 milionů korun z odměny jsem musel zaplatit na daních a odvodech. Podklady pro mé odměny připravil náměstek Hrubý, za představenstvo to podepsal Milivoj Žák a vše schválila valná hromada akcionářů,” vyjádřil se František Tuhý, který je i po krachu OP přesvědčen, že on sám podnik řídil dobře. „Za mého vedení žádné větší problémy nebyly, podnik své dluhy včas hradil a byl stabilní,” hájil se Tuhý.

Dle státního zastupitelství ovšem už v době šéfování Františka Tuhého nebyla situace v OP nijak růžová. Jak padlo u soudu závazky podniku už tehdy přesahovaly miliardu korun. I proto státní zástupce Františka Tuhého viní ze zpronevěry, za kterou mu hrozí až deset let vězení. „Nepřišlo vám zvláštní, že si v této době schvalujete odměny sám sobě?” dotazoval se obžalovaného soudce Tomáš Kurfiřt. „Takhle jsem o tom nepřemýšlel. Měl jsem vždy na mysli další rozvoj podniku a je jasné, že jeho management musel být patřičně motivován k práci. Pokud snad byly nějaké právní problémy týkající se výplaty mých odměn, pak mě na ně nikdy nikdo neupozornil. Přitom jsme k tomu měli určené právní oddělení vedené členem představenstva Romanem Hanusem,” dodal František Tuhý, který po krachu OP Prostějov, po němž zbyl dluh ve výši 1,8 miliardy korun, žije v plumlovské vile odkázán "pouze" na starobní důchod. Jeho výše se pohybuje kolem čtyřiceti tisíc korun.

Právní zástupce Františka Tuhého celkem správně upozornil, že jeho klient není jediným, komu byly mimořádné odměny vypláceny. Přestože František Tuhý tvrdí, že s jeho odměnami nikdo z akcionářů nikdy neměl problém, faktem zůstává, že v roce 2008 musel nedobrovolně a za dosti dramatických okolností post generálního ředitele opustit. Další vývoj v zadluženém a potápějícím se oděvním "Titanicu" pak už sledoval pouze coby člen dozorčí rady podniku. „Pod mým vedením by OP zvládlo i krizi, dluhy by byly splaceny a stovky, ne-li tisíce lidí by stále měly práci,” prohlásil v úterý František Tuhý sebevědomě. Soud dosud o vině ani případném trestu Františka Tuhého nerozhodl, hlavní líčení bylo odročeno.

OP Prostějov po krachu zanechalo dluhy ve výši 2,2 miliardy korun, jeho kompletním rozprodejem se podařilo získat pouze 409 milionů korun. Hlavní výrobní areál ve Vrahovicích vystavěný v šedesátých letech byl za 58 milionů korun prodán společnosti Astria Group, která ho letos o prázdninách poslala k zemi. Vyklizené pozemky chce nabídnout k prodeji.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...