Dobrý večer, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

38 sedmiEkonomická situace Prostějova? Ideální i bez růžových brýlí! Čtyřleté volební období současného zastupitelstva pomalu ale jistě končí, takže je čas na bilancování. Co se týká ekonomického hospodaření, ostatní města včetně miliardově zadlužené Olomouce a finančními maléry sužovaného Přerova mohou Prostějovanům jenom závidět. Vyrovnané rozpočty, tučné finanční rezervy, po Praze druhý nejlepší rating v České republice. A co víc, už od prvního ledna 2015 nebude Prostějov dlužit nikomu ani korunu! Lze vůbec v ekonomickém prostředí dosáhnout víc? 

 

„Za hospodaření města hovoří jedině fakta, nikoliv domněnky. A pokud srovnám ekonomické výsledky Prostějova s jinými statutárními městy v Olomouckém kraji, tak musím říct, že jsme na tom velmi dobře. Prostějov nemá miliardový dluh jako Olomouc a není ani zmítán skandály spojenými se zadáváním veřejných zakázek jako sousední Přerov,“ konstatoval Radek Zacpal, prostějovský zastupitel a předseda finančního výboru. 

Ratingem vydaným agenturou Moody’s s výsledkem Aa1.cz - výhled pozitivní, se řadí Prostějov mezi šampiony v České republice. 

A jak už Večerník dříve informoval, k 1. lednu 2015 bude Statutární město Prostějov a jím zřízené organizace bez dluhů, lidově řečeno, v rámci městských financí se rovná dluhová služba nula korun na občana města! Tuto skutečnost vnímají ekonomové jako velmi pozitivní a ojedinělý jev v hospodaření měst a obcí v celé republice. „Další kladnou skutečností, která dokazuje velmi dobré hospodaření města, je fakt, že magistrát zadává veřejné zakázky formou elektronických aukcí, které jsou nejtransparentnějším způsobem pro výběr dodavatelů. Podařilo se také zvýšit příjmy do městského rozpočtu z městské organizace Lesy města Prostějova. Při uplatňování příjmu daně z nemovitostí se město drželo v rámci novely zákona z roku 2012 na nejnižším možném indexu zvýšení a k dalšímu navýšení této daně v následujících letech již nedošlo. Je vidět jasný cíl, šetřit peněženku občanům,“ zdůrazňuje další fakta i záměr stávajícího zastupitelstva Radek Zacpal.  

Pozitivním krokem vedení radnice bylo nastavení výše příjmů v roce 2011, kdy byl velký výpadek při výběru daní. Město proto nemuselo provádět drastická opatření v rámci hospodaření, která by měla následně vliv na chod magistrátu. Jeho vedení se také po tuze komplikovaných jednáních podařilo vyřešit konečné finanční vyrovnání se sousedními Držovicemi. „Město Prostějov nešlo cestou líbivé politiky, jako je jízdné MHD zadarmo nebo odpuštění poplatku za likvidaci, odvoz a třídění komunálního odpadu. Takové kroky vedou v konečné fázi k tomu, že u MHD dochází ke zvýšení počtu přepravovaných osob a tlaku na zvýšení počtu linek, s čímž je následně spojen nárůst finančního příspěvku k provozu MHD. Podobná skutečnost je případné odpuštění poplatku za odpad, které může mít ve finále demotivující účinek. Následně totiž dochází k poklesu třídění odpadu a tím i snížení příjmu města za tříděný odpad a tedy dalšímu tlaku na městský rozpočet ve výdajové části,“ vysvětlil Radek Zacpal, který na závěr poslal jasný vzkaz veřejnosti. 

„Chci občanům vzkázat, že hospodaření města Prostějova je v dobré kondici a není třeba probudit ze spánku „blanické rytíře“. Jen ať si klidně spí dál!“

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...