Dobré odpoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

38 mikroskopMinulou středu 17. září bylo v Botanické zahradě Petra Albrechta skutečně rušno. Konala se zde totiž „Zahradní slavnost“ u příležitosti osmdesátého výročí založení zahrady a zároveň byla slavnostně otevřena její nová část. Pracovníci zahrady ve spolupráci s Ekocentrem Iris a komisí životního prostředí připravili pro malé i velké návštěvníky bohatý doprovodný program. Večerník byl tomu všemu očitým svědkem... 

Oslavy výročí probíhaly už od dopoledních hodin, kdy zahradu navštívili pedagogové prostějovských škol i zástupci veřejnosti, kteří při komentované prohlídce debatovali s pracovnicí zahrady Anežkou Šrámkovou o tom, jak využít možností botanické zahrady při výuce dětí. Odpoledne slavnost zahájili představitelé města v čele s primátorem Miroslavem Pišťákem a zároveň oficiálně zahájili i provoz nových částí areálu. V těch mohou návštěvníci vidět například rozárium či vyvýšený bylinkový záhon, kde si každý může k rostlinám i přivonět. 
Bylinky byly také hlavním tématem celé slavnosti, všichni mohli například ochutnat různé druhy bylinných čajů. Velký zájem mezi dospělými byl ale především o prohlídku zahrady s litovelským bylinkářem Vláďou Vytáskem. Mluvilo se o těch známých i méně známých a o jejich účincích na naše zdraví. A zatímco rodiče zaujatě poslouchali výklad, děti měly mezitím možnost vyzkoušet si různé poznávací i rukodělné aktivity. Například si mohly namalovat kamínek, vyrobit bylinkovou sůl, zasadit květinu či zkusit přejít po liáně. Celým odpolednem provázela také živá hudba. Zajímavá byla i výstava fotografií šestaosmdesátileté Bohuslavy Hornové, která je navzdory svému věku velmi vitální a zvládá například i práci ve photoshopu.
„Chtěli jsme připravit pro návštěvníky příjemnou atmosféru, aby si mohli odpočinout, posedět a něco zajímavého se dozvědět. Jsme moc rádi, že přišlo tolik lidí, to jsme ani nečekali. Snad se všichni dobře baví a budou se sem i nadále rádi vracet,“ vysvětlila Večerníku s úsměvem Eva Zatloukalová z Ekocentra Iris.
Botanickou zahradu Petra Albrechta můžete v tomto období navštívit ve všední dny kromě pondělí od osmi do šesti hodin a v sobotu od deseti do čtyř. Od října pak bude provoz omezen na všední dny od čtvrt na osm do tři čtvrtě na čtyři.
38 vystava
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...