Dobré dopoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

37 HorakaBěhem jarních měsíců odhalil finanční audit na Základní škole Dr. Horáka dvoumilionové manko v souvislosti se špatným hospodařením s energiemi. Nová ředitelka školy Petra Rubáčová se s problémy SICE úspěšně pere, bez finanční pomoci města se ale neobejde. Navíc kontrola odhalila další finanční nesrovnalosti z předchozích let. Na obzoru je tak další malér!

„Rada města přijala celkem dvě žádosti ze strany nového vedení Základní školy Dr. Horáka. Jak všichni víme, škola má po nedávném maléru výrazné ekonomické problémy, takže nová ředitelka požádala město o splátkový kalendář na dlužnou částku sedmi set tisíc korun jako pokutu za porušení rozpočtové kázně. Výši splátek jsme v radě odsouhlasili, ale konečné slovo bude mít zastupitelstvo,“ informovala o první záležitosti Ivana Hemerková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov.

Druhým problémem je, že Základní škola Dr. Horáka skončila po finančním auditu ztrátou za rok 2013 ve výši dvou milionů a sto padesáti tisíc korun. „Tuto částku se podařilo již zásluhou velkých úsporných opatření snížit, nicméně vedení školy požádalo město o takzvanou zápůjčku. Jde o finanční prostředky, které jim chybí na provoz školy do konce tohoto kalendářního roku. A jelikož město škole už vyplatilo veškeré provozní, které na rok 2014 byly odsouhlaseny zastupitelstvem, musí jít v tomto případě o půjčku. Rada města ji ve výši jednoho milionu a šestiset tisíc korun odsouhlasila. Ke konečnému schválení ji bude předkládat zastupitelům,“ popsala druhou kladně vyřízenou žádost Ivana prostějovská náměstkyně primátora s tím, že škola bude samozřejmě i tuto sumu peněz postupně splácet po dobu pěti let.

Po nedávném odhalení finančních nesrovnalostí se ovšem na škole objevil další malér. „Bohužel, zmíněné ekonomické závazky nebudou jedinými, se kterými se Základní škola Dr. Horáka bude potýkat. Rada města se bude v nejbližší době zabývat dalším porušením rozpočtové kázně na této škole, které se vztahuje k jednomu z předcházejících let. Bližší podrobnosti budeme moci zveřejnit až po obdržení výsledků finanční kontroly,“ nastínila Ivana Hemerková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...