Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

37 nagyBěhem uplynulých dnů se v rámci předvolební kampaně některých politických subjektů objevila kritika práce strážníků Městské policie v Prostějově. Například zástupce jednoho z nových hnutí na scéně se nechal slyšet, že podle nového sociologického průzkumu klesá u občanů důvěra v práci městské policie. Když ale Večerník ještě jednou podrobně prozkoumal výsledky nedávno zveřejněné sondy do nitra spokojenosti Prostějovanů, zjistil, že v některých aspektech a otázkách bezpečnosti si sice „našinec“ více postěžoval, ale důvěru právě ve strážníky rozhodně neztrácí. By právě naopak...

„Samozřejmě má každý právo vyjádřit svůj názor a pravdou je, že stále je co zlepšovat, avšak je nutné se zaměřit vždy na problematiku, která trápí naše občany. V současné době je mimo jiné naše činnost zaměřena na protiprávní jednání osob bez přístřeší, problematika venčení psů a v neposlední řadě rušení nočního klidu. Nicméně je nutné vnímat i fakt, že občané věří tomu, co děláme, nikoliv tomu co říkáme. A je pravdou, že v letošním aktuálním průzkumu spokojenost s jednotlivými činnostmi městské policie mezi občany mírně poklesla, ale celkově za posledních pět let trvání průzkumu se důvěra v nás vyšplhala až na třiaosmdesát procent oslovených respondentů,“ konstatoval k této problematice Jan Nagy, velitel Městské policie v Prostějově.

Ten s Večerníkem dále rozebral jednotlivé výsledky průzkumu, o nichž jsme veřejnost informovali v předminulém čísle. Dotázaní respondenti sociologického průzkumu hodnotili mimo jiné bezpečnost v Prostějově a úroveň veřejného pořádku. „Při posledním průzkumu byly více než osmi stovkám respondentů položeny celkem čtyři otázky týkající se bezpečnosti v tomto městě. Bohužel už v něm nebyl prostor pro jiné dotazy, které by se věnovaly problematikám, jež v současné době aktuálně řešíme. Jak jsem již předznamenal, v současné době jde například o chování a protiprávní jednání bezdomovců a jsme si vědomi také toho, že je potřeba zlepšit stav na úseku chování, držení a venčení psů. A v neposlední řadě nás zajímá i rušení nočního klidu. Letos jsme už řešili bezmála dvě stovky případů z této sféry,“ prozradil Nagy.

37 grafPrávě rušení nočního klidu je záležitost, která Prostějovanům velmi vadí. „Samozřejmě, každá činnost, která se ve městě děje po dvaadvacáté hodině, s sebou nese určité problémy. Jestliže některá skupina občanů se hodlá bavit a druhá chce mít zase klid na odpočinek, dochází pochopitelně ke konfliktním situacím. Je vždycky na uvážení strážníka či policisty, aby správně vyhodnotil, zda skutečně k rušení nočního klidu dochází nebo nikoliv. K tomu používáme i hlukoměry a v noci s nimi měříme na různých místech v ulicích Prostějova, uvedl dále šéf prostějovských strážníků a jasně tím narazil na kauzu diskotéky DCM v Olomoucké ulici. „Povolená norma je pětačtyřicet decibelů. Ale musíme si uvědomit, že když po silnici projede auto, hlukoměr ukáže přes sedmdesát decibelů. Například skupinka bavících se osob v noční dobu může tedy ostatní rušit, avšak nemusí dosahovat intenzity porušení zákona. Jde tudíž o porušení zvyklostí, obyčejů v místě a čase, tedy o nevhodné chování, které nedosahuje intenzity přestupku. Chci tím říci, že vždycky jde o subjektivní pocit občanů při jednotlivých případech, a někdy jednání přestupkem je a jindy nikoliv, podle toho, zda je naplněna skutková podstata přestupku. Naším hlavním cílem je vytvářet bezpečné prostředí pro udržitelný rozvoj našeho města, poskytovat kvalitní službu veřejnosti pro spokojený život,“ vysvětlil poslání městské policie Jan Nagy. 

V průzkumu spokojenosti, který magistrát zadává už šestý rok po sobě, se letos nově objevil fakt, že Prostějované se cítí velmi málo bezpeční v nočních hodinách. Většina dotázaných přiznala, že mají strach vyjít v noci ven na ulici, natož se procházet parkem. A to zřejmě ponejvíc kvůli početným případům z nedávné doby, kdy právě v nočních hodinách došlo k sérii přepadení a krádeží na osobách. „Nechci skutečně tyto pocity Prostějovanů podceňovat a věřte, že děláme všechno pro to, aby se i v nočních hodinách cítili ve městě bezpečně. Co se týká právě trestné činnosti, ale i počtu přestupků v tomto nočním období, z hlediska celostátních statistik patří Prostějov oproti jiným městům podobné velikosti k těm nejbezpečnějším. Jistě, když se u nás v noci stane něco závažného a objeví se to v novinách, lidé nabudou dojmu, že se tak děje každou noc. Skutečně tomu ale tak není,“ kontruje velitel strážníků. „Právě proto je velmi důležitá úzká spolupráce s veřejností. Budeme velice rádi, když nám budou lidé volat při podezření na protiprávní činnost. I díky takovým oznámením jsme zadrželi mnoho pachatelů trestných činů, osoby v pátrání, zabránili ničení majetku a podobně...“

Sociologický průzkum pro rok 2014 odhalil nedostatky, ale naopak i množství věcí, se kterými se Prostějované ztotožňují a pochvalují si je. Mezi ně patří objektivně práce strážníků městské policie. „Tento průzkum já osobně považuji za velmi objektivní. Bylo dotázáno přes osm set občanů nejrůznějšího věku, vzdělání a z rozmanitých společenských vrstev. Všechny výsledky je potřeba vnímat, ty kritické, i ty pochvalné. Nesmíme usínat na vavřínech a utěšovat se dosaženými výsledky,“ vyjádřil se Jan Nagy k celkovým výsledkům průzkumu. 

O tom, že prostějovští strážníci požívají stále větší důvěry lidí, svědčí i počet volání na tísňovou linku 156. Ta je mnohem vytíženější, než linka 158 Policie České republiky! „V roce 2013 nám volalo s rozličnými problémy přes dvanáct tisíc občanů,“ uzavřel toto téma velitel Městské policie v Prostějově Jan Nagy.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...