Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

37 galeriePořádně zamotanou hlavu mají v těchto dnech prostějovští radní. Společnost Manthellan, která má stavět obchodní centrum v Komenského ulici „u Špalíčku“, podala na magistrát žalobu. Nový územní plán totiž výrazně komplikuje stavební plány, které podle aktuálního vyjádření exkluzivně pro Večerník hodlá společnost Manthellan realizovat co nejdříve.

„Mohu potvrdit, že společnost Manthellan podala na Statutární město Prostějov žalobu. Je totiž přesvědčena, že schválením nového územního plánu magistrát klade neúměrně velké překážky v přípravě její velké investice v Prostějově. Jde samozřejmě o výstavbu obchodního centra Galerie Prostějov mezi Špalíčkem a místem současného Společenského domu,“ prozradil na čtvrteční tiskové konferenci Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějov, který vzápětí potvrdil, že konečně došlo k osobnímu setkání se zástupci „miliardového“ investora. „Nedávno proběhlo jednání se zástupci společnosti Manthellan, na kterém jsme si vysvětlovali některé problémové body v územním plánu. Nechci přímo tvrdit, že nakonec mezi námi došlo ke shodě, ale společně jsme vnímali fakt, aby na jednání Zastupitelstva města Prostějova byl připraven návrh na změnu územního plánu,“ nastínil situaci první muž prostějovské radnice.

„Změny navrhované společností Manthellan budeme projednávat zvlášť, aby byl celý proces rychlejší. Týkat se mají ryze budoucího staveniště, na kterém vznikne Galerie Prostějov. Současné zastupitelstvo stačí schválit jen pořízení změny územního plánu, samotné provedení už ale budou řešit nově zvolení zastupitelé,“ přidal Zdeněk Fišer, náměstek primátora zodpovědný za stavební investice ve městě. 

O co ale vůbec jde a v čem nový územní plán města komplikuje výstavbu obřího obchodního komplexu? „Společnost Manthellan je přesvědčena, že tímto ustanovením jí vznikla škoda ve výši 488 tisíc korun, jelikož územní plán jim na základě názoru památkářů znemožňuje pod obchodním centrem stavět podzemní garáže. Památkáři jsou totiž přesvědčeni o tom, že právě v místech výstavby by mohlo dojít k archeologickým nálezům. Já osobně tomuto stanovisku nerozumím, ale to v tuto chvíli není rozhodující. Důležité je, že pokud zastupitelstvo schválí změnu územního plánu na základě požadavků investora, budeme pak nadále se společností Manthellan o dalších plánech důrazně jednat,“ konstatoval primátor Miroslav Pišťák s tím, že vyčíslená škoda se týká také toho, že olomoucký magistrát bez vysvětlení prodlužuje schválení regulačního plánu, na jehož základě se bude moci stavba obchodního centra zahájit. „Krajský úřad Olomouckého kraje již podal stížnost na nečinnost Magistrátu města Olomouce,“ podotkl náměstek primátora Zdeněk Fišer.

Podle informací Večerníku se ve čtvrtek odpoledne sešla mimořádná rada města. Její členové se rozhodli odstranit všechny problematické body, které brání výstavbě Galerie Prostějov, přičemž tak znemožňují dodržet smlouvu o smlouvě budoucí mezi městem a společností Manthellan. Pokud by totiž došlo ke zmaření více než miliardové investice, mělo by to pro magistrát nedozírné následky v podobě možných pokut v řádech desítek milionů korun...


PROHLÁŠENÍ společnosti Manthellan

„Mohu potvrdit, že společnost Manthellan podala žalobu na město Prostějov z důvodu porušení smlouvy o smlouvě budoucí uzavřené v červenci 2010. Bez ohledu na to je však společnost Manthellan plně odhodlána projekt regenerace centra Prostějova a stavby Galerie Prostějov v navržené podobě realizovat a stále pokračuje v přípravných pracích. Věříme, že náš smluvní partner - Statutární město Prostějov - nakonec dodrží svoje závazky plynoucí ze smlouvy a realizaci projektu Galerie Prostějov bude nadále podporovat.“

Richard Morávek, jednatel společnosti Manthellan

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...