Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

36 nemocnicePro ty občany, co dlouhodobě trápí tíživá situace s parkováním u prostějovské nemocnice, má Večerník velmi příznivou zprávu. Už v příštím roce se po domluvě jejího provozovatele, jímž je společnost Agel, Olomouckého kraje a Statutárního města Prostějov začne stavět další parkoviště, po němž už se tolik volalo!

„Po řadě jednáních a dohodě zástupců kraje, města a Středomoravské nemocniční budeme realizovat tuto důležitou investiční akci. Stane se tak na jaře roku 2015. Celkové plánované náklady na výstavbu parkoviště uvnitř areálu nemocnice s kapacitou přes sto míst včetně jejich napojení na stávající komunikační síť, chodníky a osvětlení, činí zhruba třináct milionů korun,“ prozradil exkluzivně Večerníku Alois Mačák, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje a prostějovský radní. Finanční částku uhradí spravedlivým poměrem na třetiny: Olomoucký kraj, Statutární město Prostějov a Středomoravská nemocniční a.s..

„Projektová dokumentace je již zpracována a vyřízení příslušného stavebního povolení je otázkou několika týdnů. Samotná realizace tedy může započít v prvním čtvrtletí příštího roku a je jednou z investičních priorit Olomouckého kraje,“ přidal Alois Mačák. „Jsem rád, že ke vzájemné dohodě a rozdělení nákladů na tuto investici došlo. Pokud vím, zpracování projektu počítá s finančními náklady něco přes tři miliony korun, tudíž pro každého ze tří investorů to bude znamenat investici ve výši zhruba jednoho milionu korun,“ připomněl prostějovský primátor Miroslav Pišťák. S konečnou dohodou mezi třemi subjekty je spokojena rovněž i jeho náměstkyně Alena Rašková. „O problémech s parkováním nemocnice diskutujeme už přes rok. Možná se mnohým zdá, že jde o velmi dlouhou dobu a nic se neřeší. Opak je pravdou, šlo o velmi intenzivní jednání, která nakonec složitě vedla k celkové dohodě. Jedná se o investiční akci, na které se budou podílet hned tři subjekty, proto jsou přípravy tak složité. Olomouckému kraji patří pozemek a Agel má nemocnici v pronájmu. Jako město bychom sice mohli zůstat stranou, ale nejsou nám lhostejné problémy, které se převážně týkají prostějovských občanů z řad pacientů nemocnice,“ sdělila Večerníku Alena Rašková.

O názor jsme požádali i ředitele Středomoravské nemocniční Tomáš Uvízla. „Situace se stáním vozidel uvnitř nebo v blízkosti areálu nemocnice je dlouhodobě svízelná a vyžaduje zlepšení. Poslední roky byly z pohledu financování zdravotnictví restriktivní a veškeré investiční prostředky proto šly výhradně na investice, které přímo souvisely s poskytováním péče. Jsme proto velmi rádi, že se podařilo nalézt shodu na vícezdrojovém financování a oceňujeme vstřícnost na straně vedení Olomouckého kraje i města Prostějova. V této době zahajujeme kroky k realizaci stavby parkoviště v příštím roce,“ sdělil exkluzivně pro Večerník Tomáš Uvízl s tím, že projekt již je hotový a počítá s kapacitou 106 míst. „O režimu stání vozidel, případně zpoplatnění zatím není rozhodnuto,“ dodal Uvízl.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...