Dobré dopoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

36 moravaSpor okolo provozní doby Disco Clubu Morava v Olomoucké ulici houstne. Jak Večerník v minulém čísle informoval, prostějovští radní na základě petice občanů Olomoucké ulice a okolí se 103 podpisy chtějí omezit provoz oblíbené diskotéky pouze do 22.00 hodin. Důvod? Rušení nočního klidu. Jenomže neuběhlo ani pár dnů, a na světě je opačná petice. Majitelé klubu ji brzy donesou na radnici, a má přes tisíc podpisů lidí, kteří si přejí zachování provozní doby do nočních hodin! Samotní radní Večerníku přiznali, že rozhodnout bude hodně těžké... Ale co udělat s chuligány a vandaly, kteří po návštěvě Moravy páchají v Olomoucké ulici výtržnosti a ruší noční klid? Možným řešením by bylo zvýšení prevence. Třeba by pravidelná a častější procházky hlídky městských strážníků pomohla...

Celá kauza má v každém případě dva aspekty. Objektivně řečeno, poté, co před rokem zahájil v Restauraci Morava Disko Club svůj provoz, změnil se i noční život během pátečních a sobotních nocí lidem z Olomoucké ulice i okolí. Hlučné návraty návštěvníků, série vandalských činů celých skupin chlapců i dívek ovlivněných alkoholem a možná i drogami, zvonění na zvonky, převrácené popelnice či množství dalších výtržností. Na straně druhé je ale pravda, že omezovat a dokonce zrušit provoz v DCM je hodně alibistické řešení. Popsanou situaci ohledně rušení nočního klidu nemohou ovlivnit provozovatelé diskotéky, kteří bezpečnost a pořádek ve vlastním podniku mají více či méně zvládnutou. Otázka jiná je, co se pak děje venku. Tady ale objektivně selhávají bezpečnostní složky, zejména státní a městská policie, do jejichž kompetence patří dohled nad veřejným pořádkem na ulicích! Noční výtržnosti se dějí i v jiných lokalitách Prostějova, zejména v okolí nočních barů nebo dalších klubů. O uzavření těchto provozoven ale město neuvažuje, tak proč to má odnést jenom Morava?

„Rada města zatím ohledně provozu diskotéky v Olomoucké ulici nic nerozhodla. Řídíme se petičním právem, a pokud nám byla adresována petice se sto třemi podpisy rozhořčených občanů stěžujících si na rušení nočního klidu, musíme se tím zabývat a navrhnout nějaká opatření. Navíc v dopise přiloženém k petici je zmínka o tom, že já osobně jsem se údajně delší dobu problému nevěnoval a podceňoval ho. Přestože si uvědomuji, že takto razantně postupovat vůči provozovatelům diskotéky je hodně problémové, a já se v tuto chvíli nepřikláním k jednomu či druhému řešení, jednat jsme jako radní nějak museli,“ objasnil pro Večerník postoj vedení města jeho primátor Miroslav Pišťák. „Ať o tom rozhodne zastupitelstvo města na základě podkladů, které připraví právní oddělení magistrátu. Je pravda, že všechny zjištěné informace nás přesvědčují o tom, že diskotékový klub v Moravě je velmi slušný podnik a má precizně zvládnutá jak hygienická, tak bezpečnostní opatření. Problém nastává až v nočních a mnohdy ranních hodinách s návštěvníky tohoto klubu venku na ulici,“ zhodnotil situaci primátor Statutárního města Prostějov s tím, že vymyslet opatření, aby se už neopakovaly noční výtržnosti hostů diskotéky, bude hodně těžké. „Čeká nás pořádně tvrdý oříšek,“ uvědomuje si Pišťák.

Jakmile se provozovatelé Disco Clubu Morava dozvěděli o možnosti razantního postupu města omezit provoz diskoték do 22.00 hodin, dali se také do sepsání petice. „Jsem pro zachování Disco Clubu Morava v Olomoucké ulici i současné otevírací doby v maximální možné míře. Klub zásadním způsobem přispívá k rozvoji kultury ve městě a nabízí široké možnosti společenského, volnočasového a kulturního vyžití zejména mladým lidem,“ zní text podpisového archu, pod nímž je už přes tisíc osob. „Naši petici v elektronické či papírové podobě podepsalo takřka jedenáct set lidí. Takové číslo jsme nečekali a jsme rádi, že nás takto podpořili. Podepisovali ji nejen na internetu, ale chodili i k nám do klubu,“ sdělil nám Petr Bartoš, spolumajitel Disco Clubu Morava. Jak dodal, s touto peticí hodlá tento týden navštívit vedení města, se kterým chce jednat o dalších řešeních. Navíc znovu potvrdil, že je ochoten posílit bezpečnostní službu a její členy poslat i ven na ulici před provozovnu. „To hlavní ale musí zvládnout policie,“ uvedl Bartoš.

„Rada města nepřijala v souvislosti s touto problematikou žádné usnesení. Ale i návštěvníci discoklubu musí své chování korigovat. Ctěme obecný princip demokracie, svoboda jednotlivce ovšem končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ vyjádřila sek celé kauze Ivana Hemerková, náměstkyně primátora, která je na magistrátu zodpovědná za školství a kulturu v Prostějově. „Nemyslím si ale, že striktní omezení otvírací doby je řešením. Je nutné přijmout organizační opatření na straně provozovatele discoklubu, které zamezí těmto negativním jevům. S majiteli ale i nadále jednáme a vyhodnotíme přijatá opatření,“ dodala Hemerková. 

Večerník chtěl během uplynulého týdne oslovit i velitele Městské policie v Prostějově Jana Nagyho, aby se k celému problému taktéž vyjádřil a hlavně vysvětlil, proč není v silách strážníků zajistit klid a pořádek v nočních hodinách v Olomoucké ulici a jejím okolí. Jan Nagy měl však dovolenou a jeho vyjádření tak přineseme v příštím vydání Večerníku.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...