Dobré poledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

36 zivnostnikKdo by to byl řekl, že i vzhledem ke stále probíhající celosvětové finanční krizi a množství krachů firem po celé republice, bude na tom Prostějov z hlediska počtu živnostníků tak dobře. Přestože nebo spíše právě proto, že v posledních letech hned několik velkých regionálních firem zkrachovalo, Oděvní podnik samozřejmě nevyjímaje, o to více se Prostějované udělali lidově řečeno sami pro sebe. Nespoléhají tak na zaměstnanecký poměr, ale rozhodli se obstarat si živobytí sami. Počet osob s živnostenským oprávněním totiž stále roste, aktuálně k 1. září je jich v Prostějově přes osmnáct tisíc!

A jaké druhy živností prostějovský magistrát vůbec registruje? „K prvnímu září tohoto roku bylo v Prostějově celkem osmnáct tisíc dvěstědevadesáttři podnikatelských subjektů držitelem 20 978 živnostenských oprávnění. Z toho 10 868 živností je živností ohlašovací volnou s předmětem podnikání výroba, obchod a služby. Tento předmět podnikání zahrnuje celkem osmdesát oborů činnosti,“ poskytla Večerníku základní údaje o stavu živnostníků Antonie Orálková, vedoucí odboru obecního živnostenského úřadu Magistrátu statutárního města Prostějova. Nejčastěji se přitom v Prostějově vyskytuje obor velkoobchod a maloobchod i zprostředkování obchodu a služeb. „Druhou nejpočetnější skupinou jsou živnosti řemeslné, kterých mají podnikatelé v 6 613 případech. Tady jde ponejvíc o kosmetičky, pedikérky, kadeřnice, zámečníky, truhláře či opraváře silničních vozidel. Pak co do početnosti následují živnosti v počtu 2 009, do kterých patří zejména poskytování a zprostředkování spotřebitelských úvěrů, masérské, rekondiční a regenerační služby. Nejméně zastoupenou skupinou živnostníků jsou v našem městě ti s koncesí. V těchto případech jde převážně o prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin a podnikatele v oboru silniční motorová doprava,“ prozradila Orálková.

Takový počet živnostníků v poměrně malém městě je potěšujícím zjištěním. Na druhé straně je také spousta lidí, která se rozhodne s podnikáním takzvaně „seknout“. „Náš správní orgán neeviduje důvody ukončení živnostenského podnikání, ale z některých ohlasů mohu uvést, že nejčastěji jde o důvody nástupu do zaměstnaneckého poměru nebo na mateřskou či rodičovskou dovolenou, odchod do starobního důchodu, nerentabilitu podnikání a podobně,“ uvedla vedoucí odboru obecního živnostenského úřadu Magistrátu statutárního města Prostějova.

36 grafKromě ukončení živnosti či naopak jejího přihlášení existuje pak další sorta občanů, kteří svůj živnostenský list na nějaký čas prostě přeruší. I tento krok je dle zákona oprávněný. „V současné době má v našem správním obvodu přerušeno provozování živnosti 4 601 podnikatelských subjektů. Přerušení provozování živnosti přestavuje alternativní řešení v některých životních situacích, obvyklé je například u sezónních řemeslníků. Podnikatel kdykoliv může živnostenskému úřadu oznámit, že provozování živnosti přerušuje a stanoví si sám dobu přestávky, což ale nelze oznámit zpětně. Doba začíná běžet dnem doručení žádosti na úřad a není nijak omezena. Pokud by tedy v jejím průběhu chtěl podnikatel opět provozování živnosti obnovit, je zapotřebí pouze předem tuto skutečnost úřadu sdělit,“ vysvětlila Antonie Orálková, které se Večerník ještě zeptal, jak složité je dnes stát se živnostníkem a co je vůbec zapotřebí k vyřízení živnostenského listu. „Od poloviny roku 2008 se živnostenské listy jako průkazy živnostenského oprávnění již nevydávají. Průkazem živnostenského oprávnění je výpis z živnostenského rejstříku. Jestliže tedy fyzická osoba hodlá provozovat živnost, pak podmínky pro její provozování závisí na tom, o jaký druh se jedná. K provozování všech typů živností ale musí podnikatel splňovat všeobecné podmínky, jimiž jsou plná svéprávnost a bezúhonnost,“ nastínila šéfka prostějovského živnostenského úřadu s tím, že za bezúhonnou se pro účely živnostenského zákona nepovažuje osoba, která byla pravomocně odsouzena za úmyslný trestný čin spáchaný v souvislosti s podnikáním nebo s předmětem podnikání, který ohlašuje nebo o nějž žádá, pokud se na ni nehledí, jakoby nebyla odsouzena. „U živnosti ohlašovací volné tak fyzická osoba při ohlášení pouze předkládá průkaz totožnosti a hradí v hotovosti správní poplatek. U první živnosti je to tisíc korun, za každou další pak v budoucnu pět set korun. O výpis z evidence rejstříku trestů si úřad žádá elektronicky,“ popsala dále Antonie Orálková. „U živností řemeslných, vázaných a koncesovaných je pak zapotřebí, aby osoba, která hodlá provozovat živnost, prokázala navíc i splnění zvláštních podmínek provozování živnosti, pokud to zákon vyžaduje. Především jde o dosaženou odbornou způsobilost. Její nedostatek lze zhojit ustanovením takzvaného odpovědného zástupce, tedy osoby, která uvedené podmínky splňuje a bude odpovídat za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních,“ dodala vedoucí odboru  obecního živnostenského úřadu Magistrátu statutárního města Prostějova.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...