Dobré odpoledne, dnes je úterý 16.4.2024
svátek slaví Irena,
zítra Rudolf
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 krasiceTéměř rok zůstával krasický rybník na suchu. Pohled na něj byl neutěšený: zarostl bujnou vegetací, na dně se objevily odpadky a kvůli nedostatku vláhy na jeho břehu začal hynout sto padesát let starý památný strom. Jak Večerník zjistil, nyní by se situace měla konečně změnit k lepšímu...


Záležitosti kolem rybníka v Krasicích se konečně daly do pohybu. Do jednání o jeho budoucnosti totiž zásadním způsobem vstoupil prostějovský magistrát, když projevil zájem jej od nového majitele odkoupit. „Dovedu si představit, že by město Prostějov jednalo o odkoupení rybníka do svého majetku tak, aby mohl co nejdřív opět sloužit svému účelu,“ vyjádřil se v této souvislosti prostějovský zastupitel Jiří Pospíšil (ČSSD). 
Současný majitel rybníka proti tomuto návrhu nic nemá. „Sám nejsem nadšený z toho, že je rybník vypuštěný. Rozhodně jsem ho nekupoval proto, abych na tom nějak vydělal. Nikdy jsem neměl záměr na tomto pozemku něco jiného postavit. Chtěl jsem, aby sloužil dál ke svému účelu,“ zdůraznil Marek Jedlička, který chtěl rybník i za využití peněz z Evropské unie opravit. „Město mi však odmítlo prodat břehy a okolní pozemky. Chápu jeho důvody. Aby se však předešlo dalším problémům, je třeba, aby tyto pozemky i rybník patřily jednomu majiteli. Pokud tedy od města dostanu férovou nabídku, jsem ochotný magistrátu rybník prodat,“ vyjádřil se exkluzivně pro Večerník Marek Jedlička, jemuž rybník v současnosti patří. Podle jeho dalších slov zůstával vypuštěný zejména kvůli rybářům, kteří jej mají v dlouhodobém pronájmu. Rybáři však tvrdili, že vodní nádrž potřebuje co nejdříve nákladnou revitalizaci, kterou má zajistit majitel. Rovněž upozorňovali na skutečnost, že napuštěná voda může pro Krasice představovat riziko. 
Nedávno tak přímo u rybníka proběhlo jednání mezi jeho majitelem, zástupci odboru životního prostředí, města a svazu rybářů. „Z něj jasně vyplynulo, že rybník není v tak havarijním stavu, aby nemohl být alespoň částečně napuštěný a že za jeho současný stav odpovídají rybáři,“ zmínil se Marek Jedlička. 
Nic tedy nebrání tomu, aby se rybník začal opět plnit vodou. „Dostali jsme to za úkol. Ještě před tím budeme muset na vlastní náklady vysekat na dně vzrostlou trávu. Chtěli jsme s tím začít už  před několika dny, napouštění se ale zřejmě o něco zpozdí. Kvůli opravě jezu v Mostkovicích totiž v Mlýnském náhonu asi tři týdny nepoteče voda,“ prozradil Večerníku jednatel prostějovských rybářů Pavel Müller, který v této souvislosti mnoho nadšení neprojevoval. „Rybník napustíme hlavně kvůli městu, se kterým máme dobré vztahy. Stále ovšem uvažujeme o výpovědi nájemní smlouvy,“ uzavřel Pavel Müller.
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...