Dobré dopoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 morava DCAKTUALIZACE: Další petice rozhořčených občanů dovedla prostějovské konšely k zásadnímu rozhodnutí. Magistrát hodlá totiž vydat vyhlášku, která by omezila provoz diskoklubu DCM pouze do 22.00 hodin.

Důvodem jsou opakované stížnosti obyvatel Olomoucké a Lužické ulice, kterým vadí noční a mnohdy i časně ranní hluk návštěvníků diskoték. „To není omezení, ale likvidace našeho podnikání,“ láteří spolumajitel hojně navštěvovaného diskoklubu Petr Bartoš mladší.

Prostějov/mik - Výrazný zásah do podnikatelských aktivit majitelů Disko Clubu Morava připravují prostějovští radní. Na stále se množící stížnosti občanů Olomoucké ulice i dalších přilehlých domů v blízkosti objektu zareagovali konšelé už pořádně tvrdým způsobem. Primátor Miroslav Pišťák totiž vydal pokyn právníkům magistrátu k vypracování nové vyhlášky, která by omezila provozní dobu diskoték na dobu do 22.00 hodin. Tato zpráva rozčeřila hladinu nejen v podnikatelském prostředí... 

„Rada města obdržela požadavek sto tří občanů bydlících v lokalitě okolo Disko Clubu Morava v Olomoucké ulici na zajištění nočního klubu v souvislosti s pořádáním víkendových diskoték v uvedené provozovně. Lidé se podepsali pod petici, ve které kritizují provoz diskotéky, ale hlavně chování jejích návštěvníků. Nikoliv však uvnitř diskoklubu, ale venku na ulici. Občané nás zároveň podezírají z toho, že k celé situaci i četným výstřelkům opilých a taktéž možná zdrogovaných mladých lidí se nestavíme příliš zodpovědně, ba dokonce zlehčujeme jejich vandalské činy či časté rušení nočního klidu. Já ale tvrdím, že tomu tak určitě není, přestože neupírám právo občanů kritizovat a projevit nespokojenost,“ svěřil se médiím na pravidelné tiskové konferenci Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějova. 

O tom, že radní neberou petici a množství dalších stížností lidí z Olomoucké a Lužické ulice na lehkou váhu, svědčí jejich další vyjádření, které mnohé překvapilo. Magistrát se totiž v otázce pořádání diskoték v Moravě připravuje výrazně zasáhnout. „Uvědomujeme si, že celý problém není v samotném provozu diskotéky. Majitelé udělali maximum pro zachování klidu, když celou provozovnu zvukově utěsnili, a ostatně obyvatele zmíněných ulic hudba ani jiné projevy neruší. Diskotéka také prokazatelně splňuje veškeré hygienické požadavky. Problém nastává ve chvíli, kdy často podnapilá mládež míří na diskotéku nebo ji naopak v noci či časně ráno opouští...,“ uvědomuje si Pišťák s tím, že všichni občané mají právo na to, aby se v klidu vyspali a nikdo je po dvaadvacáté hodině ze spánku nerušil. Bohužel, skutečnost je jiná, často zde dochází k narušování veřejného pořádku a vandalským činům. A v nejednom případě si návštěvníci diskotéky pletou 

v noci ulici a dokonce i některé neuzamčené vchody domů s ve-řejnými záchodky! „Takovému chování musíme učinit přítrž. Právnímu odboru magistrátu jsem vydal pokyn, aby připravil návrh městské vyhlášky, která nařídí Disko Clubu Morava ukončit provozní dobu ve dvaadvacet hodin,“ potvrdil prostějovský primátor. 

Pokud by se tak skutečně stalo, je zřejmé, že by šlo o výrazný zásah do podnikatelských aktivit majitelů diskoklubu. „Nepopírám, že už jsem informován o snaze vedení města omezit naši provozní dobu. Jenomže v tomto případě by nešlo o omezení, ale přímo o likvidaci našeho podniku. Vždyť my zahajujeme v pátek a v sobotu naše diskotéky právě ve dvaadvacet hodin a končíme ve čtyři hodiny ráno,“ zareagoval exkluzivně pro Večerník spolumajitel disko Clubu Morava Petr Bartoš mladší. „Přestože jsme z těchto informací šokováni, budeme k představitelům města vstřícní a chceme s nimi jednat. Jsme ochotni podílet se i na zajištění pořádku vně naší diskotéky, například najmutím dalších členů ochranky. Zároveň ale založíme na Facebooku protipetici našich klientů a zákazníků,“ dodal Petr Bartoš mladší s tím, že celou záležitost nyní projednává s právníkem. 

„Uvědomuji si, že nová vyhláška může být právním problémem. Na druhé straně mají občané Prostějova nezadatelné právo si v noci odpočinout a strávit ji v klidu. Uvidíme, jestli rada města a následně i zastupitelstvo vyhlášku schválí. V některých podobných případech totiž do takových rozhodnutí zasahoval i Ústavní soud,“ dodal primátor Prostějova Miroslav Pišťák. 

 

Co je jisté, podle všeho to vypadá, že o případné nové vyhlášce omezující provozní dobu Disko Clubu Morava bude rozhodovat až nové zastupitelstvo vzešlé z říjnových komunálních voleb. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...