Příjemnou noc, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 mestoSvětlo světa spatřily aktuální výsledky průzkumu spokojenosti či nespokojenosti prostějovských občanů se životem ve městě. Ten si nechává pořizovat magistrát každoročně už sedm let, letos jej vypracovala Střední odborná škola podnikání a obchodu v Prostějově. Studenti oslovili celkem 800 lidí, přičemž mezi respondenty převládali zaměstnaní občané, ale své zastoupení měli také senioři, studenti a lidé bez práce. Výsledky průzkumu jsou v mnohých ohledech vskutku velice zajímavé... 

 

 

„Průzkum se uskutečnil klasickým způsobem, studenti zastavovali lidi v ulicích města a s dotazníky v rukách se jich vyptávali na konkrétní otázky. Už sedmým rokem nám jde o to zjistit, jak jsou občané spokojeni se životem v Prostějově. Konkrétně s bezpečnostní, komunálními službami, zaměstnaností, úrovní městských úředníků a mnoha dalšími aspekty,“ konstatoval Marek Moudrý, zástupce ředitele Střední odborné školy podnikání a obchodu v Prostějově. 

Z výzkumu je na první pohled patrné, že Prostějované jsou se životem ve městě dlouhodobě spokojeni. „Celkově musím říct, že některé odpovědi občanů a hlavně konečné výsledky průzkumu mě v některých ohledech překvapily. A to kladně i záporně. Spokojenost našich občanů je aktuálně vyjádřena hodnotou pětaosmdesáti procent. Je to úplně nejvyšší hodnocení, jaké jsme v historii těchto průzkumů zaznamenali a v tomto ohledu patříme také mezi nejúspěšnější města České republiky,“ pochvaluje si náměstkyně primátora Alena Rašková, která je na radnici mimo jiného zodpovědná za sociální oblast. 

Večerník má kompletní výsledky průzkumu k dispozici. Když se na ně podíváme podrobněji, největší spokojenost našinec vyjadřuje s možností realizace vlastních zálib a také co se týká mezilidských vztahů. „Myslím si, že toto je vůbec nejdůležitější pro život ve městě. Skutečnost, že občané si u nás pochvalují mezilidské vztahy, mě hodně potěšila. Na druhé straně mě mrzí, ale dalo se to čekat, že naprosto nespokojeni jsou Prostějované s nezaměstnaností a hlavně s tím, že večer a v nočních hodinách se bojí chodit po ulicích,“ pokrčila rameny Rašková. „Co se týká práce, to je samozřejmě dlouhodobý problém, který ale nemůžeme řešit jenom tady na magistrátu. Je to rovněž otázka toho, jaké stát vytvoří podmínky, aby podnikatelé měli vůbec chuť zaměstnávat další pracovníky. Jistě, v posledních letech jsme tady v Prostějově pro zvýšení zaměstnanosti udělali mnohé, dokázali jsme vytvořit obrovskou průmyslovou zónu, do které jsme získali spoustu lukrativních investorů. Problém je trošku v tom, že z těch přibližně dvou tisíc pracovníků je zhruba jen polovina Prostějovanů, další jsou z okolních vesnic,“ podotkl Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějova. 

Co ale udělat s tím, že se Prostějované vzhledem k množství případů loupežných přepadení a početných zlodějen bojí vůbec večer a v noci vycházet ven na ulici? „Na to je jediný recept, a to zintenzivnit noční policejní hlídky. Nemůžeme mluvit za státní policii, ale výsledky aktuálního průzkumu budeme každopádně konzultovat s velitelem městské policie a budeme se snažit učinit výrazná opatření,“ konstatovala Alena Rašková. Jak ovšem vzápětí dodala, průzkum zároveň ukázal, že třiaosmdesát procent Prostějovanů je spokojených s prací a vystupováním strážníků městské policie. 

Zajímavé ovšem rovněž je, že znalost okrskových strážníků poklesla na třiadvacet procent u dotázaných respondentů. „Se stavem veřejného pořádku ve srovnání s jinými městy je spokojeno sedmapadesát procent lidí z Prostějova, devětadvacet procent obyvatel ho považuje za stejný jako v loňském roce. Nejdůležitější oblast ve svém hodnocení považují Prostějované možnost zaměstnání, dále pak kvalitu životního prostředí. Naopak nepodstatné pro naše občany je možnost zúčastnit se plánování investičních akcí města,“ vyjmenovala další údaje z aktuálního průzkumu náměstkyně primátora Prostějova.  

Průzkum spokojenosti občanů s místním společenstvím zjišťuje a vyčísluje subjektivní pocit spokojenosti občanů s městem, ve kterém žijí a pracují a další dílčí aspekty této spokojenosti. Bezprostředně odráží pocit kvality života, který tvoří důležitou součást udržitelné společnosti. Znamená možnost žít v takových podmínkách, které zahrnují kvalitní a bezpečné bydlení, dostupnost základních služeb, jako například školství, zdravotnictví, kulturu a podobně, možnost zaměstnání, kvalitní životní prostředí, jak přírodní, tak člověkem ovlivněné a pozměněné, a reálnou možnost účastnit se místního plánování a rozhodování.  

Pro kompletní výsledky průzkumu spokojenosti občanů Prostějova za rok 2014 stačí kliknout na internetovou adresu:
 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...