Dobrý večer, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 graf1Občané Vrahovic si zvykli. Přes počáteční nevraživost, či spíše nedůvěru, berou už přítomnost Kontaktního centra pro drogově závislé v místním domu služeb jako běžnou součást denního života. To je zařazeno do programu Divize odborných sociálních služeb Olomouckého a Zlínského kraje, své služby poskytuje v prostějovském regionu od roku 2001. Jeho provozovatel, společnost Podané ruce, je jedním z největších poskytovatelů sociálních služeb, především v oblasti drogové problematiky, na Moravě. A Večerníku se nyní díky vedoucí tohoto centra Janě Kučerové podařilo proniknout pod pokličku celého systému uvedených služeb...

 

Kontaktní centrum se sídlem ve Vrahovicích svým rozsahem a výkony představuje základní článek v síti služeb Olomouckého kraje. Přímo v Prostějově je jediným zařízením určeným pro skupinu aktivních uživatelů drog, ale řeší také problémy gamblerů či jinak závislých lidí. Nabídka služeb pro cílovou skupinu vychází z pojetí harm reduction a nízkoprahového přístupu. V rámci služeb se odráží přístup zaměřený na individuální práci s klientem. A co je hodně důležité, služby jsou všem klientům poskytovány anonymně a bezplatně.

Jak se Večerník dozvěděl, pro žádného uživatele drogy není lehké najít cestu zpět do života, stejně jako požádat odborníky o pomoc. „Podle našich zkušeností můžeme říci, že pro mnoho klientů bylo skutečně obtížné překonat počáteční ostych a navštívit nás, svěřit se nám se svou situací. Ale i díky terénní práci se nám daří je kontaktovat a přesvědčit,“ potvrzuje Jana Kučerová, vedoucí Kontaktního centra v Prostějově, které provozuje společnost Podané ruce. 

Ne vždy, ale zhruba v pětině případů řešení problémů klientů oslovují pracovníci centra i rodiče drogově závislých jedinců. Nebo naopak rodiče uživatelů drog se na centrum obracejí 

i sami, protože jejich blízký by k tomu odvahu nenašel. „Rodiče a osoby blízké jsou velmi specifickou skupinou osob, které vyhledávají pomoc v našem centru. Při práci s nimi se zaměřujeme na předávání informací, zmapování problému a podpory v nelehké situaci,“ přitakává Kučerová.  

Prioritou Kontaktního centra v Prostějově je určitě pomoc drogově závislým. Jeho pracovníci ale dokáží pomoci i gamblerům závislým na výherních automatech. „Společnost Podané ruce provozuje v rámci prostor kontaktního centra i ambulanci adiktologie, zaměřenou na práci s patologickými hráči a jejich blízkými. Pracujeme s nimi formou psychoterapeutické pomoci. Zatím služba funguje pouze jeden den v týdnu a pozorujeme o ni velký zájem,“ konstatuje vedoucí centra.

V roce 2013 byla v Kontaktním centru ve Vrahovicích poskytnuta služba 273 osobám, z čehož 223 lidí bylo závislých na drogách. „Pro tyto naše klienty je primární drogou pervitin, osmdesát procent z nich si ho aplikuje nitrožilně. Vloni jsme našim klientům mimo jiného vyměnili přes osmadvacet tisíc jehel,“ vypočítává statistické údaje Jana Kučerová. Jak dodává, třetinu klientů KC tvoří ženy, nejmladším je sedmnáctiletý chlapec a naopak nejstarším třiapadesátiletý muž. „Struktura naší klientely je různorodá, jedná se o lidi ze všech sociálních vrstev. Zdaleka se však nejedná jen o osoby bez vzdělání, stále častěji vyhledávají naši pomoc i vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří propadli drogám,“ prozrazuje možná na první pohled překvapivou informaci šéfka kontaktního centra. 

Existence tolik důležitého subjektu by byla zřejmě nemyslitelná bez finanční podpory Statutárního města Prostějova, Olomouckého kraje, ale i dalších institucí. „Velmi si vážíme podpory ze strany zdejšího magistrátu. Finanční podpora je dlouhodobě kvalitní, nicméně stačí na pokrytí základního provozu a nikoli k výraznějšímu rozvoji služby. Provoz Kontaktního centra v Prostějově-Vrahovicích stojí ročně okolo půldruhého milionu korun, přičemž ideální rozpočet by byl o devět set tisíc korun vyšší. Mohli bychom své služby rozšířit, navýšit úvazky, pokrýt svými terénními aktivitami další potřebná místa v okrese, o nichž víme, že se zde uživatelé drog vyskytují,“ podotkla na závěr Jana Kučerová. 

Dodejme, že Statutární město Prostějov přispívá Kontaktnímu centru ve Vrahovicích na jeho činnost každoročně částkou v rozmezí od 250 do 350 tisíc korun v rámci veřejné finanční podpory.

33 graf2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...