Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 volbyPředvolební atmosféra je v tuto chvíli už tak hustá, že se dá krájet. Tedy alespoň co se týká současných nálad uprostřed volebních týmů tuctu politických stran a hnutí, které budou usilovat o pětatřicet křesel v Zastupitelstvu Statutárního města Prostějova. Co se týká samotných voličů, tedy nejdůležitějšího článku blížících se komunálních voleb, ti se teprve orientují v přehršli jmen, ze kterých se bude vybírat nové politické vedení magistrátu. Podle aktuálních ohlasů, které Večerník v posledních dnech zjišťoval, zůstávají Prostějované zatím hodně konzervativní a upřednostňují volbu osvědčených tváří. Ostatně silná témata zatím představila opravdu snad jen ODS a ČSSD. První chce zrušit daň v podobě poplatku za odpad či poslat strážníky od radarů do ulic, druhá sází na vyřešení parkování u nemocnice nebo městskou dopravu zadarmo.

Právě na zkušenost a osvědčená jména vsadila Česká strana sociálně demokratická. A proč by taky něco měnila, když právě sociální demokraté se pevně usadili ve vedoucích křeslech magistrátu, velmi pevně drží v rukách ekonomické opratě a dovedli Prostějov k naprosté finanční soběstačnosti a prosperitě. To je prostě holý fakt, ať se dívá na radnici někdo zleva či zprava. „Byli bychom sami proti sobě, kdybychom měnili do voleb něco, co je sehrané a zaběhnuté,“ souhlasí stávající primátor Miroslav Pišťák. „Uděláme všechno pro to, abychom voliče přesvědčili, že totální změny, které slibují některé nové politické subjekty na prostějovské politické scéně, nejsou potřebné. Určitě je neustále co zlepšovat, nejdůležitější ale je, že kromě Prahy je jediným městem v republice bez dluhů právě Prostějov,“ podotkl Večerníku opětovný lídr kandidátky ČSSD pro komunální volby.

A podle několika oslovených lidí má pravdu. Drtivá většina dotázaných totiž za každou cenu příliš nedůvěřuje novým tvářím napříč politickým spektrem. „Celkem jsem si v poslední době oblíbila Andreje Babiše a jeho hnutí ANO 2011. I proto jsem byla zvědavá, kdo za toto hnutí bude kandidovat v Prostějově. Když jsem ale viděla kandidátku, zhrozila jsem se. Vůbec nikoho na ní neznám, nevím, co kdo z nich už dokázal a hlavně, co od nich můžu očekávat na radnici. Babišovi nadále budu fandit, ale v Prostějově ANO volit určitě nebudu,“ svěřila se například Jana Poláková z Prostějova.

Pořád ještě koaliční partner sociálních demokratů, prostějovská Občanská demokratická strana, prošla během posledních čtyř let doslova zemětřesením. „Po skandálech okolo bývalého premiéra Petr Nečase a Jany Nagyové jsme dostali velmi špatnou nálepku. Pravdou ale je, že jsme také utrpěli rány na komunální scéně, nesváry uvnitř strany a odchody některých členů nás hodně oslabily. Teď má ale ´ódeeska´ v Prostějově nové vedení a jsem přesvědčen, že Tomáš Blumenstein je zárukou naprosté solidnosti a spolehlivosti,“ uvedl současný radní Zdeněk Peichl, který však v říjnových komunálních volbách již kandidovat nebude.

Na pravici je také zajímavé, že TOP 09 se rozhodla „schovat“ za koalici s Nezávislými Prostějovany, zatímco ODS kandiduje pod svou tradiční značkou, přestože na svoji listinu získala taktéž řadu nezávislých osobností. Nově ji „posílili“ například galerista Jindřich Skácel nebo kardiolog nemocnice v Prostějově Petr Frňka.

V již zmíněném hnutí ANO v Prostějově to opravdu vře, jako když stavíte vodu na kafe. Lídryně Hana Naiclerová se natají tím, že by chtěla uspět stejně jako na celostátní scéně Andrej Babiš či Jaroslav Faltýnek. Jenomže toto hnutí v našem městě skutečně až příliš spoléhá na samé nové tváře, o jejichž zkušenostech s komunální politikou by se dalo s úspěchem pochybovat.

Ještě hůře je na tom Úsvit přímé demokracie. Podle názoru Večerníku, ale i mnoha občanů Prostějova, nemá tento na poslední chvíli slepený soubor žádnou šanci dostat se do městského zastupitelstva. Nedávné fašistické výroky Tomia Okamury na celostátní scéně, spojitost s poslancem Radimem Fialou, jenž se výraznou měrou zasloužil o zpackanou revitalizaci plumlovské přehrady i kandidatura bývalého prostějovského místostarosty Pavla Drmoly spojeného s kauzou okolo neprůhledných městských zakázek na informační technologie, toto všechno nevrhá příliš dobrý stín. Současný prostějovský Úsvit by se dal nazvat spíše „Soumrakem“... Kandidátka totiž připomíná spíše než štiku v rybníce partu vysloužilých „ódéesáků“. Již zmíněné poslance Fialu a  ex-místostarostu Drmolu doplňují i zastupitel Müller a obchodník se starožitnostmi  Macík - ti všichni patřili do strany modrého ptáka, když se jí ještě dařilo mnohém více. Bude zajímavé, zda přijdou s heslem, že vyčistí radnici jako vyčistili plumlovskou přehradu...

Naopak hodně se čeká od nového politického subjektu s názvem PéVéčko, kterému vévodí další bývalí členové ODS a ještě současní náměstci primátora Jiří Pospíšil s Ivanou Hemerkovou, které doplňuje další bývalý zastupitel „modré“ strany Lukáš Andrýsek nebo ex-člen okresního vedení Marek Jančík. Zajímavým jménem na kandidátce je obránce prostějovských hokejistů Jan Kolibár, který tak doplnil zástupce zeleného trávníku Ivo Zbožínka.

Nezanedbatelné šance mají komunisté, o kterých se už teď na veřejnosti šušká, že by v říjnu mohli výrazně uspět a společně se sociálními demokraty sestavit „vládnoucí“ koalici.

Své si jistě „uhraje“ KDU-ČSL, jejíž dva zástupci v nejvyšším orgánu města patřili v uplynulých letech k tvořivé opozici. To se ovšem nedá říci o TOP 09, jejíž zastupitelé v čele s Alešem Matyáškem, který je pro nastávající komunální volby opět jedničkou kandidátky, pouze kritizovali, bořili a za každou cenu v mnohých případech hlasovali proti návrhům koalice i zbytku opozice. Kuriozitou je, že i v tomto případě je na čele bývalý „modrý pták“. Aleš Matyášek byl ještě před pár lety místopředsedou prostějovské ODS, aby v sobě záhy objevil touhou být totálním opozičníkem....

Kapitolou samou pro sebe zůstává takzvaná Změna pro Prostějov. Slepenec lidí z několika dříve neúspěšných stran (Zelení, Piráti) a hnutí nemá program, který by mohl oslovit širší spektrum obyvatelstva. Minulý týden jejich kandidát Antonín Sprinz všemu nasadil korunu, když naprosto neoprávněně a lživě obvinil vedení města ze špatné organizace koncertu světového tenoristy Josepha Calleji. A bylo to právě toto hnutí, které jako první vytáhlo do boje s venkovní kampaní, což Prostějované mohou chápat jako příliš úpornou snahu dostat se do zastupitelstva za každou cenu. A když už jsme dnes u těch bývalých „ódéesáků“, svého má překvapivě i nejopozičnější strana ze všech, jak se Změna prezentuje. Je jím trojka kandidátky František Fröml, který seděl v zastupitelstvu za ODS od roku 1994.

Abychom na někoho nezapomněli z celkového počtu dvanácti stran a hnutí, které budou za čtyřiapadesát dní bojovat o křesla v prostějovském zastupitelstvu, musíme poctivě zmínit ještě Republikánskou stranu Čech, Moravy a Slezska, Moravany a Korunu Českou. Málokdo však předpokládá, že by někdo z těchto stran mohl proniknout do vrcholného politického orgánu města.


 

Předvolební odhad Večerníku aneb rozdělení mandátů do zastupitelstva Statutárního města Prostějov

strana, hnutí procenta počet mandátů
ČSSD  25% 11
ANO 2011  16% 6
KSČM  15% 5
ODS   10% 4
TOP 09 a Nezávislí Prostějované 9% 3
PéVéčko  7% 2
KDU-ČSL  5,5% 2
Změna pro Prostějov 5,5% 2
Úsvit Tomio Okamury 3% 0
Moravané   1,5% 0
Republikánská strana Č,MaS   1,5% 0
Koruna česká  1 0
Poznámka: jedná se o nekvalifikovaný odhad Večerníku bez záruky

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...