Dobré dopoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 grafV červenci tohoto roku celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji oproti minulému měsíci mírně vzrostl o 0,2 procenta na 38 166 osob, počet hlášených volných pracovních míst se ale zvýšil o šest procent na 2 607 lidí, což značí, že podíl nezaměstnaných osob se zvýšil o 0,1 procentního bodu na hodnotu 8,6 procenta.

Z těchto základních údajů je patrné, že během uplynulého měsíce k žádným revolučním výkyvům na trhu práce v Olomouckém kraji, ale ani v Prostějově, nedošlo. „K jedenatřicátému červenci evidoval Úřad práce ČR, krajská pobočka v Olomouci, celkem 38 166 uchazečů o zaměstnání. Podle očekávání došlo k sezónnímu mírnému meziměsíčnímu nárůstu nezaměstnanosti v počtu sedmaosmdesáti osob. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je nynější počet nezaměstnaných dokonce nižší o 667 osob, což je velmi pozitivní zpráva,“ prozradil Jaroslav Mikšaník z referátu analýzy trhu práce olomoucké pobočky Úřadu práce ČR.  „V průběhu července bylo v kraji nově zaevidováno 3 605 uchazečů o zaměstnání, z toho 228 osob, které přišly do evidence úřadu práce z důvodu ukončení svého samostatného podnikání na živnostenský list. Počet nově registrovaných je vyšší o šestadvacet procent než v předchozím měsíci, což v konečném součtu znamená 741 osob. V porovnání se stejným obdobím roku 2013 pozorujeme v tomto ohledu také mírný nárůst. Naopak z evidence úřadu práce během července odešlo celkem 3 518 uchazečů o zaměstnání. Bylo to o 398 osob méně než v předchozím měsíci, ale o 617 osob více než ve stejném měsíci minulého roku,“ přidal další statistické údaje Mikšaník. 

Meziměsíční vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech kraje byl poněkud odlišný. Zatímco v okresech Jeseník a Prostějov počet nezaměstnaných mírně klesl, na Olomoucku a Přerovsku vzrostl a na Šumpersku prakticky stagnoval. V meziročním srovnání pak počet uchazečů v Olomouckém kraji klesl celkově o 667 osob, ale v jednotlivých okresech byla situace rozdílná. Zatímco v okresech Jeseník, Olomouc, Prostějov a Šumperk nezaměstnanost meziročně klesla (nejvíce na Šumpersku o 6 %), v okrese Přerov došlo k nárůstu počtu nezaměstnaných (o 3,5 %). „Co se týká konkrétně Prostějova, k poslednímu červenci zde bylo evidováno 5 455 uchazečů o zaměstnání. Míra nezaměstnanosti činí v Prostějově 6,8 procenta a je zde k dispozici celkem 489 volných pracovních míst,“ sdělil pracovník analýzy trhu práce olomoucké pobočky Úřadu práce ČR .

Na konci července bylo v Olomouckém kraji evidováno celkem 2 607 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 154 vyšší než v předchozím měsíci. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku byl tento počet dokonce vyšší o 1 176 míst. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 15 uchazečů, nejvíce v okrese Jeseník (24), nejméně právě na Prostějovsku (11). „Olomoucký kraj eviduje celkem 439 volných pracovních míst pro kvalifikované dělnické strojírenské profese, hlavně soustružníky, zámečníky, svářeče a nástrojaře, mechaniky a opraváře strojů. Nadále je stále vysoká poptávka zaměstnavatelů po řemeslnících z oblasti stavebnictví a řidičích nákladních automobilů,“ uzavřel toto téma Jaroslav Mikšaník. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...