Dobrý podvečer, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 callejaAKTUALIZACE: Zbytečná a navýsost prázdná bouře ve sklenici vody, která chtě nechtě má politický zápach. I takto by se dala charakterizovat kauza kolem volných vstupenek na blížící se koncert světového tenora z Malty Josepha Calleji. Ten přijede na Hanou již příští neděli, aby završil oslavy „Sto let prostějovské radnice“. Na co se však bude vzpomínat víc, jestli na skvělý zážitek, nebo nechutnou předehru ve stylu „Nemám si kam sednout, pusťte mě!“, to je ve hvězdách...

Je až neuvěřitelné, jak se někteří Prostějované v touze zviditelnit za každou cenu před blížícími se komunálními volbami vystavují fatální ostudě. Přesně takto se zachoval Antonín Sprinz, jenž kandiduje za Změnu pro Prostějov.
V první řadě, stejně jako drtivá většina lidí z Prostějova, prokázal svoji bohužel typickou hanáckou hamižnost, kdy o vstupenky na prestižní událost projevil zájem až poté, co byly dány do oběhu zdarma. A ještě ke všemu si v souvislosti s rozdáváním lístků na blížící se fenomenální koncert operního tenoristy Josepha Calleji postěžoval na jejich údajně špatnou distribuci, což vyvrcholilo podáním trestního oznámení na vedení města, jemuž rozumí zřejmě jen on... „Nechápu, co tím pan Sprinz cílí. Tedy vlastně chápu...,“ znělo napříč politickým spektrem.
Vše vzniklo poté, co Prostějované, jakmile se dozvěděli, že lístky na operního pěvce jsou zadarmo, vzali útokem Informační centrum magistrátu. Jenže tři stovky vstupenek, co zůstaly po rezervaci hromadných objednávek, byly během pár minut rozebrány! Nejhorší na celém „pseudoproblému“ je, že při špetce zdravého selského rozumu se dalo vše kolem distribuce vstupenekv klidu vysvětlit. Ono totiž k tomu, abyste věhlasného umělce z Malty viděli a slyšeli naživo, ani žádný lístek nepotřebujete. A že byla dotace dvou miliónů korun přiklepnuta TK PLUS až poté, co selhal předprodej? Tuto spekulaci vyvrací schválení částky z mimořádného rozpočtového opatření již v dubnu letošního roku, tedy dříve, než se k podobnému kroku dát vstupenky zdarma, jenž měl být směrem k Prostějovanům výrazem vstřícnosti, magistrát odhodlal.
Vše tak kromě malomyslnosti, závisti, úmyslu poškodit druhé a sobě pomoci silně připomíná dobu, kdy Češi museli stát dlouhé fronty na banány a ještě je vyrvat sousedovi z ruky...

V Prostějově se na začátku minulého týdne rozvinula naprosto nesmyslná hysterie okolo distribuce vstupenek na očekávané vystoupení světové operní hvězdy Josepha Calleji, k němuž dojde poslední srpnový den na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově. Zbytečnou bublinu nafouknul především Antonín Sprinz, který se ve svých prohlášeních sice vydává za obyčejného občana, ovšem každý dnes už ví, že v blížících se volbách do zastupitelstva města bude kandidovat za nové hnutí Změna pro Prostějov. S největší pravděpodobností právě předvolební boj se stal nosným motivem celé kauzy, během níž už došlo dokonce k podání trestního oznámení na vedení magistrátu! 

O co vůbec v celé kauze jde? Zmiňovaný Sprinz staví svá zavádějící a nesmyslná tvrzení na tom, že město údajně dalo Prostějovanům k dispozici pouze 300 vstupenek místo avizovaných dvou tisíc. Jak však hovoří fakta, která si Večerník ověřil jak u magistrátu, tak i marketingové společnosti TK PLUS, která je spolupořadatelem koncertu, jedná se o naprostý nesmysl! „Bylo deklarováno, že hlediště pojme dva tisíce diváků, pro občany Prostějova však bylo k dispozici pouhých tři sta vstupenek. Přitom koncert sponzorovalo město 

z peněz daňových poplatníků, i když pořadatelem je agentura TK PLUS. Požádal jsem proto státní zastupitelství o prověření hospodaření města,“ vysvětlil v prohlášení poslaným médiím Antonín Sprinz a dodal, že se domnívá, že mohlo dojít k porušení povinnosti při správě cizího majetku ze strany agentury TK PLUS.  

Jaká je ovšem skutečnost? Vedení města i marketingové společnosti TK PLUS Večerníku poskytly exkluzivní vyjádření, která naprosto rozmetávají argumenty Antonína Sprinze. Jeho snaha zviditelnit se, tak nyní vypadá hodně komicky... V první řadě je třeba konstatovat skutečnost, kterou zřejmě stěžovatel Sprinz a řada jiných nepochopili. Na koncert Josepha Calleji se může dostat každý občan Prostějova bez jakéhokoliv lístku! A vstupenky se objednávaly hromadně do 6. srpna, do informačního centra pak zcela logicky mířila zbývající část. Bohužel zmiňovaný muž svojí nevědomostí strhl k lavině negativních ohlasů i několik desítek Prostějovanů, včetně některých médií... 

„Vzhledem k nepřesnostem, které se objevily ohledně koncertu Josepha Calleji v některých prostějovských médiích, bych chtěl celou záležitost uvést na pravou míru. Na náměstí může v době koncertu přijít každý, vstupenky jsou určeny pouze na místa k sezení. Město Prostějov, jako jeden z partnerů koncertu, umožnilo po dohodě s pořadatelem všem zájemcům o vystoupení světového tenora výdej vstupenek zdarma. Není pravdou, že do Prostějova bylo distribuováno pouhých tři sta kusů lístků k sezení. Naopak, drtivá většina vstupenek, přibližně osmdesát procent, byla určena právě do našeho města. Ať už prostřednictvím rezervací pro nejrůznější místní kulturní a společenská uskupení, organizované skupiny, spolky, zájmová sdružení a podobně či prostřednictvím výdeje vstupenek jednotlivcům na Regionálním informačním centru. Jsme proto přesvědčeni, že v naprosté většině budou tvořit publikum v Prostějově právě místní občané. Na druhou stranu vnímáme tento koncert jako významnou nadregionální akci a budeme potěšeni, pokud si na ni najdou cestu i milovníci vážné hudby z širšího okolí,“ uvedl exkluzivně pro Večerník Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějova. 

Koncert Josepha Calleji probíhá nejen jako vrchol oslav „Sto let prostějovské radnice“, ale je i součástí Hanáckého operního festivalu, kdy se už v červnu konalo vystoupení lotyšské pěvkyně Eliny Garanči v Olomouci. „Město Prostějov považuje tento koncert za jeden z vrcholů letošní kulturní sezóny a věřím, že přiláká co největší počet nadšenců. Je mi líto, co někteří lidé v rámci jakési předvolební kampaně rozšiřují za dezinformace. Ještě jednou zdůrazňuji, že občanům Prostějova nebylo věnováno pouze tři sta lístků, dalších zhruba čtrnáct stovek bylo rozdáno různým prostějovským spolkům. Nebo si pan Sprinz myslí, že sokolové, žáci umělecké školy a mnozí další nejsou občané?“, ptá se závěrem primátor města Miroslav Pišťák. 

 

O reakci Večerník pochopitelně požádal i marketingovou společnost TK PLUS. „Rozhodně není pravda, jak bylo uvedeno v některých médiích, že původně měly stát vstupenky do první řady dvanáct set korun nebo že k dispozici pro obyvatele Prostějova bylo jen tři sta lístků,“ důrazně odmítl dezinformace její tiskový mluvčí Tomáš Cibulec. „A je škoda, že tato unikátní kulturní akce světového významu se stává záminkou k laciným pokusům o politické sebezviditelnění,“ dodal. Exkluzivní vyjádření společnosti TK PLUS v plné verzi najdete na jiném místě této strany.

DĚLÁME LIDEM LETNÍM KONCERTEM RADOST
„To, co v některých městech České republiky - v Praze, Českém Krumlově a především Olomouci, bylo považováno za něco mimořádného, v ´malém´ Prostějově je znevažováno, což u krásné hudby a tak excelentní světové hvězdy je až neuvěřitelné. Od některých subjektů jde o využívání něčeho nepochopitelného v politické kampani, navíc od sdružení, které jak sami Prostějováci vědí, nic pro Prostějov nepřineslo. A i tak významné stoleté výročí radnice je leckdo schopen znevážit. Je škoda, že tato unikátní kulturní akce světového významu se stává záminkou k laciným pokusům o politické sebezviditelnění.

Nadcházející koncert světového tenoristy Josepha Calleji bude v každém případě unikátní kulturní událostí, kterou občanům Prostějova budou závidět obyvatelé řady evropských metropolí. Jistě i proto, že vstup na tuto akci je zdarma, když vstupenky byly bezplatně rozdávány mezi obyvatele Prostějova, Olomouce či řadu spolků a sdružení, jako Sokol Prostějov, místní umělecké školy či Svaz tělesně postižených.

Vzhledem k tomu se pochopitelně nemohlo dostat na všechny fanoušky vážné hudby. Ti občané, jenž nezískali vstupenky k sezení, mají možnost se koncertu osobně zúčastnit a budou moci zhlédnout atraktivní podívanou ve stoje. Rozhodně však není pravda, jak se psalo v Prostějovském Deníku dne 

12. srpna, že původně měly stát vstupenky do první řady 1 200 korun nebo že k dispozici pro obyvatele Prostějova bylo jen 300 lístků. Právě naopak, většina vstupenek je distribuována výhradně občanům města Prostějova.

Věřím však, že nadcházející skvělá akce udělá obyvatelům Prostějova a okolí radost, jak bylo od samého začátku plánováno a čeká nás skutečně nevšední kulturní zážitek.

Společnost TK PLUS si je vědoma společně své odpovědnosti a důvěry vedení města. Ostatně už mnohokrát při sportovních i kulturních projektech vysoce pozvedla prestiž a dobré jméno Statutárního města Prostějova.

Jen pro smutné zasmání, v pondělí 11. srpna uvedl kulturní kanál ČT ART přenos jedné z oper z Vídeňského operního stánku. A kdo zpíval - Elina Garanča a Joseph Calleja. Vyprodáno, úžasný potlesk, tak by vše mělo vypadat...“ Tomáš Cibulec, tiskový mluvčí TK PLUS

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...