Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 olomoucka1Můžeme si v Prostějově představit větší dopravní kalamitu, než jaká nás čeká právě od dnešního dne? Jistě, v posledních letech jsme zažili rozsáhlé rekonstrukce Svatoplukovy ulice, Palackého, Dolní a jiných frekventovaných ulicí. A vždycky jsme jako řidiči lamentovali nad zdlouhavými objízdnými trasami a ucpanými okolními ulicemi. Ovšem uzavřít vůbec nejpoužívanější komunikaci v Prostějově, po které denně projede až patnáct tisíc aut?! Tak to bude masakr! Nebo jsou obavy zbytečné a město veškeré patálie ustojí?

Už během uplynulého týdne se na mnoha ukazatelích směru poblíž centra města objevovaly oranžové směrové tabule vyznačující objízdné trasy, které budou po dobu tří týdnů maximálně vytížené. Oficiálně dochází k úplnému uzavření Olomoucké ulice v prostoru železničního přejezdu dnes, tedy v pondělí 18. srpna. Rekonstrukce přejezdu a kompletního povrchu silniční komunikace má byt dokončena 8. září. Tento termín je ale ve hvězdách.
„Bude strašně záležet na tom, jak bude probíhat spolupráce dělníků z Českých drah a silničářů. Zkumulovat totiž dvě náročné rekonstrukce, aby jeden nepřekážel druhému a veškeré opravy probíhaly plynule bez zbytečných zdržení, a to i po technologické stránce, bude neuvěřitelně náročné. Jsem ale přesvědčený, že všechno klapne a k žádným komplikacím nedojde. Termín dokončení osmého září by měl být dodržen. Jinak ani já sám si nedokáži představit, co by další prodlužování uzavírky tolik frekventované Olomoucké ulice znamenalo pro celou dopravu v Prostějově,“ vyjádřil se exkluzivně Večerníku Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějova.
O tom, že obavy z třítýdenní uzavírky tu skutečně jsou a prostějovští radní je nepodceňují, svědčí i vyjádření náměstkyně primátora pro dopravu Aleny Raškové. „Prosím všechny řidiče o shovívavost a trpělivost. Jsme si dobře vědomi, jak vytížená je Olomoucká ulice a kolik trpělivosti ze strany veřejnosti bude v nadcházejících dnech zapotřebí. Jsme však přesvědčeni, že rekonstrukce komunikace je nutná a výsledek prací bude prospěšný všem. Předem děkuji občanům za pochopení,“ vzkázala náměstkyně primátora Alena Rašková.
Právě zahájená celková uzavírka Olomoucké ulice v lokalitě okolo železničního přejezdu je specifická v tom, že na drtivé většině objízdných tras bude až do 8. září zákaz parkování. To pochopitelně nelibě nesou majitelé aut, kteří jsou zvyklí mít své vozidlo zaparkováno přímo před domem. „Nejsem žádný hlupák a vím, že oprava Olomoucké je navýsost potřebná. A nejsem ani líný, abych nemohl jít od auta z nějaké vzdálenější ulice domů pěšky. Ale řekne nám někdo, kde máme vůbec zaparkovat? Zákaz zastavení je pěkná věc, ale chybí nám to druhé, nařízení nebo alespoň rada, kam s desítkami nebo dokonce stovkami aut,“ ptá se prostřednictvím Večerníku Jiří Zapletal ze Slovenské ulice, kudy rovněž povede objížďka kvůli uzavření Olomoucké.
„Naprosto chápu někdy až zděšení těchto majitelů aut. Obecně řečeno, parkovacích míst je v Prostějově katastrofální nedostatek. A v tomto konkrétním případě je zmíněný problém ještě citelnější. Moc prosím všechny občany, především ty motorizované, aby to nějakým způsobem vyřešili a hlavně vydrželi. Jedná se o investiční akci, která se koná snad jednou za třicet let. Vím, že po tři týdny budou jak prostějovští řidiči, tak i ti přespolní, vystaveni velkému tlaku,“ dodává prostějovský primátor M. Pišťák.
Večerník v této souvislosti zajímala ještě jedna věc. Vloni při rekonstrukcích Svatoplukovy a Palackého ulice občané hodně kritizovali přístup dopravní policie, která ani ve chvílích nepřehledných situací, dopravních zácp a podobných problémů, neobsadila důležité a ucpané křižovatky, aby je řídila ručně. „Děláme všechno pro to, abychom vyznačili objízdné trasy srozumitelně pro všechny. Pracujeme na tom již několik dní, rozmístění nejdůležitějších dopravních značek proběhne až o víkendu. Prostějovským řidičům směřujícím do obchodní zóny v Držovicích nebo do Olomouce bych jednoznačně doporučil, aby vůbec z centra města nevjížděli směrem na Olomouckou ulici a objeli ji přes Dolní a dálniční estakádu Haná,“ přidal své vyjádření Miroslav Nakládal, vedoucí odboru dopravy Prostějovského magistrátu. „V případě aktuální uzavírky Olomoucké ulice budu první, kdo v případě problémů dopravní policisty zkontaktuje a požádá je o součinnost při řešení dopravních problémů,“ ujišťuje na závěr primátor Pišťák.
Večerník bude situaci okolo uzavřené Olomoucké ulice po celé tři týdny pečlivě sledovat.

OBJÍZDNÉ TRASY
Objízdná trasa pro vozidla do 3,5 tuny je vedena po ulicích E. Valenty, Sportovní, Pod Kosířem. Objízdná trasa pro vozidla nad 3,5 tuny je vedena přes Držovice, Smržice do Prostějova ulicí Kosteleckou a Vápenice, druhá větev ulicí Vrahovická, Čs. odboje, Držovice a zpět ulicí Olomouckou.

Autobusy MHD budou vedeny přes ulice Lužická, náměstí Spojenců, Slovenská, náměstí Odboje, ulice Zborov, Arbesovo náměstí a V. Outraty, autobusy příměstské budou vedeny ulicemi Šafaříkovou, Havlíčkovou na ulici Sladkovského. V těchto ulicích bude dopravním značením z důvodu jejich průjezdnosti zakázáno stání vozidel, a to minimálně jednostranně.

33 olomoucka233 uzavirka


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...