Dobré odpoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 hellasAPřišlo to jako blesk z čistého nebe! Zpráva ze středečního dopoledne šokovala jak klienty prostějovské Cestovní kanceláře Hellas-nejen Řecko, tak de facto všechny občany. A není se co divit, zmíněná cestovka působila na trhu jedenadvacet let, přičemž za tu dobu si získala řadu přívrženců a díky štědrému sponzoringu byla i všeobecně známá.

Majitelka Šárka Trunečková však přesto musela ohlásit úpadek a z ekonomických důvodů s okamžitou platností ukončit svoji činnost. Problémy už se nedaly dál táhnout před sebou. Z krachu cestovky vstávaly hrůzou vlasy na hlavě především sto dvaceti klientům, kteří se v tu chvíli ocitli na dovolené v Řecku v obrovské nejistotě. A jejich příbuzní se mohli strachy zbláznit...
Prostějovská cestovní kancelář Hellas - nejen Řecko vyhlásila úpadek. Stala se tak letos čtvrtou zkrachovalou cestovkou v republice. Jediné štěstí pro všechny klienty je skutečnost, že majitelka Šárka Trunečková je řádně pojištěna. Už ve středu se na náklady pojišťovny Generali vrátilo z Řecka zpět do Prostějova devět rekreantů, ostatní klienti ale na dovolené na Balkáně zůstávají!

„Cestovní kancelář Hellas - nejen Řecko ve středu dvanáctého srpna 2014 ohlásila úpadek z ekonomických důvodů a ukončila další prodej zájezdů. V současné době je v zahraničí zhruba sto dvacet klientů, z nichž devět se během středy vrátilo domů z Kréty. Jejich návrat je plně zajištěn a všichni ostatní klienti dokončí pobyt v řádném termínu. S ohledem na úpadek kanceláře ve středu zároveň z Ostravy už neodletělo devět klientů. Zaplacené zájezdy, které se neuskuteční, má celkem asi dvěstě padesát zákazníků. Ti mohou do šesti měsíců uplatnit své nároky u asistenční služby pojišťovny Generali, u které byla cestovní kancelář pojištěna,“ píše se v tiskové zprávě od Donath Business&Media.

Sama majitelka zkrachovalé cestovní kanceláře Hellas - nejen Řecko Šárka Trunečková je z celé situace nešťastná. „V oboru jsem podnikala jednadvacet let, během kterých s námi vycestovalo téměř sto tisíc lidí,“ podotkla.  „Našim klientům se za nastalou situaci omlouvám. Zapříčinilo ji několik důvodů, počínaje situací v naší hlavní destinaci Řecku, nízké ceny zájezdů, oslabení kurzu koruny a v neposlední řadě platební neschopnost našich partnerů. Je mi to velice líto,“ vysvětluje příčiny krachu Šárka Trunečková.

Cestovní kancelář Hellas - nejen Řecko je pojištěna na 3 900 000 korun, podle informací kanceláře je tento limit dostatečný pro vypořádání nároků klientů. „Klienty, kteří dosud neodcestovali, jsme začali kontaktovat s vysvětlením a podrobnými instrukcemi, jak uplatnit své nároky na odškodnění. Tyto informace budou také dostupné na internetových stránkách cestovní kanceláře a pojišťovny,“ píše se dále v tiskové zprávě.

O tom, že mezi klienty zkrachovalé prostějovské cestovky v současné chvíli v Řecku nepanuje zrovna veselá nálada, svědčí i exkluzivní vyjádření Miloše Sklenky z Prostějova, jehož manželka a dcera nezažily v Aténách ve středu ráno uplynulého týdne zrovna úplně příjemné chvíle. „Když se probudily, šly ráno v hotelu na snídani. Nedostaly ale nic s vysvětlením, že jejich cestovní kanceláře zkrachovala. Zároveň Řekové požadovali, aby se holky okamžitě vystěhovaly, stejně jako pár dalších rekreantů z Prostějova. To už začínaly tušit, že je průšvih...,“ svěřil se Večerníku Miloš Sklenka, který byl s manželkou od středečního rána v takřka nepřetržitém telefonním kontaktu. „Bylo velké štěstí, že do této tristní situace se okamžitě vložily jak zástupkyně pojišťovny Generali, tak i pracovnice českého konzulátu v Aténách. Po několika hodinách se vše domluvilo, takže manželka s dcerou budou moci v Řecku zůstat až do konce týdne, jak měly původně naplánováno. Chtěl bych i touto cestou poděkovat pojišťovně i české konzulce za jejich přístup a bleskovou pomoc. Ovšem chování Řeků vám nebudu ani popisovat, to bylo něco strašného...,“ prozradil Miloš Sklenka.

Jak vzápětí ještě dodal, celá záležitost i jím otřásla, ale pouze v začátcích celé aféry. „Důležité bylo, že na rozdíl od jiných cestovních kanceláří se Hellas-nejen Řecko zachovala naprosto korektně. Šárka Trunečková se nikde neschovává, ona i její asistentka berou telefony a snaží se všem klientům věc vysvětlit,“ pochválil Sklenka přístup vedení zkrachovalé prostějovské cestovky.

Večerník ještě v závěru uplynulého týdne požádal Šárku Trunečkovou o exkluzivní rozhovor, jaké budou její další plány a pokusí se znovu podnikat v oboru cestovního ruchu? Vše se pokusíme zjistit do příštího tištěného vydání!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...