Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

32 tucetDo otevření volebních místností chybí už jen dva měsíce. Právě za tuto dobu se bude rozhodovat o tom, která pětatřicítka zastupitelů bude rozhodovat o chodu města. Ambicí stát se zastupitelem či zastupitelkou Statutárního města Prostějov dostalo dvanáct stran a hnutí, což činí více jak čtyři stovky osob.

Přestože úřady jmenný seznam ještě oficiálně nezveřejnili, neboť ještě může dojít k mírným úpravám, jedno je jisté. Na politickém poli bude tentokrát v Prostějově tak rušno, jako už dlouho nebylo. Přestože totiž dvanáctka není úplně ohromujícím počtem, co se týká stran a hnutí, dá se bez nadsázky říct, že téměř všichni mají ambice na dosažení pětiprocentní hranice. Právě ta je potřebná k tomu, aby seskupení uspělo a mohlo se více či méně podílet na chodu města.
Favoritem voleb je doposud vládnoucí ČSSD v čele se stávajícím primátorem Miroslavem Pišťákem. Naopak koaliční partner ODS bude mít nepoměrně menší šance a dá se očekávat přesun „modrých ptáků“ do opozice. I když kdo ví, třeba lídr Tomáš Blumenstein, který je předsedou celostátní organizace Mensa ČR sdružující lidí s vysokou inteligencí, překvapí...

„Černým koněm“ voleb se che stát PéVéčko, jehož páteř tvoří duo náměstků Jiří Pospíšil – Ivana Hemerková. O ambicích, na celostátním poli vládnoucího hnutí ANO 2011, není třeba diskutovat. Ostatně Hana Naiclerová se již nechala slyšet, že chce být primátorkou. Kandidátku TOP 09 a nezávislých Prostějovanů povede Aleš Matyášek, „dvojkou“ je Marek Moudrý. Komunisté vsadili na Jaroslava Šlambora, jedničkou KDU-ČSL je Petr Kousal.
Dalším nováčkem na politické scéně je i společný projekt Strany zelených, České pirátské strany a nezávislých kandidátů s názvem Změna pro Prostějov, do voleb jde i hnutí Úsvit, Moravané a Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska a také Koruna česká.
O zastupitelích obcí a měst budou lidé rozhodovat 10. a 11. října. Zveřejnění kandidátních listin připravuje Večerník do příštího vydání. Strany a hnutí je mohou zasílat na adesu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.!


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...