Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

31 olomouckaA je to tady! Zatím se pouze plánovalo a rekonstruovaly se ulice v těsném sousedství. Jedna z nejfrekventovanějších komunikací v Prostějově se však za čtrnáct dní uzavře celá. Řeč je o Olomoucké ulici, kde v blízkosti železničního přejezdu už probíhá generální oprava povrchu vozovek a inženýrských sítí ve Sladkovského a Barákově ulici. Od 18. srpna se ale kompletně uzavře Olomoucká, což přinese zcela jistě velké komplikace v dopravě po celém Prostějově. Nepotěšíme ani obyvatele přilehlých ulic, kterými povedou objízdné trasy. Majitelé aut si totiž budou muset na tři týdny přeparkovat!

Doposud je Olomoucká ulice ještě průjezdná, i když v prostoru železničního přejezdu kvůli zúženému prostoru jen s velkými problémy. „Blíží se však čas, kdy tento úsek bude pro veškerou dopravu uzavřen zcela. Chtěla bych tímto celou veřejnost upozornit na to, že již v pondělí osmnáctého srpna dojde k úplné uzavírce Olomoucké ulice. V tuto dobu totiž do hry vstupují železničáři, kteří se pustí do rekonstrukce přejezdu a vzápětí i instalace nového zabezpečovacího zařízení. Současně s tím se bude pokračovat v rekonstrukci vozovky, tentokrát už po obou stranách železničního přejezdu v Olomoucké ulici,“ vypočítala pro Večerník sumář změn Alena Rašková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov. Jak jedním dechem dodala, stavbaři slíbili lidově řečeno pohnout kostrou, takže uzavírka by neměla trvat déle než dva, maximálně tři týdny.

„Rekonstrukce Olomoucké ulice má podle plánu skončit osmého září, ale přesný termín nedokážeme odhadnout. Nikdo v tuto chvíli si nedovolí ani předpokládat, zda dojde k nějakým stavebním komplikacím. Pokud ne, stavbaři to všechno určitě stihnou ještě před tímto datem,“ věří náměstkyně primátora, která je na magistrátu zodpovědná za dopravu v Prostějově.

Objízdná trasa pro veškerý provoz, tedy i pro nákladní vozidla a autobusy městské hromadné dopravy, povede ze strany od centra města přes vedlejší komunikace. „Řidiči zahnou v Olomoucké ulici u Moravy doprava a přes Lužickou a Slovenskou ulici se dostanou na Českobratrskou. Odtud pak budou pokračovat přes Zborov a Arbesovo náměstí na ulici Vojtěcha Outraty, ze které vyjedou zpátky na Olomouckou. To samé bude platit z opačného směru, jen s tím rozdílem, že auta nebudou moci z Českobratrské zahýbat do Slovenské a vracet se zpátky na Olomouckou, ale musí jet rovně po Českobratrské až na Svatoplukovu. Pokud budou řidiči mířit přes Olomouckou na Kosteleckou ulici, pak před Moravou zahnou doleva a přes Šafaříkovu a Havlíčkovu přijedou na Sladkovského ulici a okolo místního nádraží se dostanou na Kosteleckou,“ popsala stručně základní objízdné trasy Alena Rašková.

V souvislosti s uvedenou uzavírkou budou hodně smutní majitelé vozidel, kteří jsou zvyklí parkovat svá auta přímo na ulici, kudy však od 18. srpna povedou objížďky. „Lužická, náměstí Spojenců, Slovenská, Českobratrská a další uvedené lokality, tady všude bude platit po dobu maximálně tří týdnů zákaz stání. Musíme si uvědomit, že tudy bude jezdit i nákladní a autobusová doprava, takže komunikace bude muset zůstat zcela volná. Chápu, že pro místní obyvatele to bude hodně nepříjemné. Věřím ale, že všichni pochopí výjimečnost situace a na přechodnou dobu si najdou pro parkování svých aut jiná místa,“ vzkázala Rašková.

Zákaz stání bude podle plánu objízdných tras platit i v ulici Pod Kosířem. A to v případě objízdné trasy pro řidiče, kteří se k uzavřenému prostoru v Olomoucké ulici budou blížit ze směru od Držovic. Ti budou muset zahnout doprava na ulici E. Valenty a přes Sportovní zamířit právě do ulice Pod Kosířem a odtud se přes Martinákovu napojit na Kosteleckou ulici. „Řidiči, kteří budou do Prostějova mířit od Olomouce či od Vyškova, budou na rychlostní komunikaci dostatečně velkými tabulemi informováni o uzavírce a bude jim doporučeno využít estakádu Haná jako hlavní možnost k objížďce,“ dodala na závěr ke všem dopravním opatřením primátorova náměstkyně.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...