Dobré odpoledne, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 cigaretyNový protikuřácký zákon počítá se zákazem kouření ve všech restauracích, hospodách, barech i na diskotékách. Zákaz chce prosadit nejen ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), ale i poslanci hnutí ANO.  V platnost by nový zákon mohl vstoupit už začátkem roku 2016. Někteří provozovatelé prostějovských restaurací jej vítají, najdou se však i jeho tvrdí odpůrci.

Pokud by se schválil úplný zákaz kouření, nejvíce by se to zřejmě dotklo klasických pivnic. Jejich majitelé si něco takového vůbec neumějí představit. „Jestli ti pitomci prosadí úplný zákaz kouření, tak nás zlikvidují. Dokážete si představit chlapa na pivu bez cigarety? To raději všichni budou kouřit doma v obýváku s lahváčem v ruce. Něco takového by byl konec všech hospod,” rozohnila se provozovatelka Hospody U Boženky v Olomoucké ulici. 

Právě pivnic by se nový protikuřácký zákon ovšem dotknout nemusel. Platit má totiž v zařízeních, kde se podává jídlo. „Úbytek zákazníků by byl určitě větší v pivnicích či v barech než v restauracích, kde se vaří. Těch by se zas tolik negativně dotknout nemusel,” prohlásil Jan Belo, který provozuje Bar Plzeňka v Krasicích i restauraci Beseda na prostějovském Žižkově náměstí.

Hostinští upozorňují, že ve vnímání zákazu kouření v restauracích došlo za poslední dobu k výraznému posunu. „Před takovými deseti lety bych si něco podobného nedokázal absolutně představit, teď už s tím nemám problém. Zákaz kouření v restauracích, kde se podává jídlo, bych klidně zavedl hned,” potvrdil Luděk Chmela, provozovatel restaurace U Chmelů.

Podobně mluvila i řada dalších. Někteří si však uvědomují i možné komplikace. „Hosté si půjdou zapálit ven, budeme muset vymyslet, jak to udělat, aby nám třeba neutíkali bez placení,” upozornil Marcel Pilka z restaurace Fiesta. 

S úplným zákazem kouření nejen v restauracích, ale na všech veřejných místech přišlo z evropských zemí jako první Irsko, kde to platí od roku 2004. Poté s různými úpravami následovaly další státy. V restauracích se tak už nesmí kouřit ve Francii, Velké Británii, Bulharsku, Španělsku, Itálii, Řecku, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Makedonii, Finsku, na Islandu, v Litvě, Nizozemsku, Norsku, Portugalsku, ve Švédsku, na Ukrajině i ve Vatikánu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...