Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 havarieKrajské ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje vydalo minulý týden podrobnou statistiku dopravní nehodovosti v kraji, stejně tak informovalo o příčinách nehod a také veškerých nešvarech, které policisté odhalují na silnicích dnes a denně. Předně jde o jízdu řidičů pod vlivem alkoholu a drog. Co se týká nehod, na Prostějovsku došlo k výraznému úbytku jejich počtu. Ovšem ty následky! Na našich silnicích umřeli během prvního pololetí tohoto roku čtyři lidé oproti jediné oběti ve stejném období loňského roku!

„V prvním pololetí roku 2014 šetřila služba dopravní policie v Olomouckém kraji 2031 dopravních nehod. V porovnání se stejným obdobím roku 2013 je to o 79 případů méně. Při těchto nehodách bylo letos usmrceno čtrnáct osob, což je o šest více. Dále bylo těžce zraněno 76 účastníků silničního provozu a dalších 606 utrpělo lehká zranění. Při smrtelných nehodách došlo k úmrtí osmi řidičů vozidel, tří cyklistů, dvou chodců a jednoho spolujezdce,“ vyzdvihla základní fakta statistiky nehodovosti Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.
Jak z policejní statistiky dále vyplývá, během uplynulého pololetí se výrazně zvýšil počet usmrcených a zraněných cyklistů a chodců. „Nemotorizovaní účastníci tvoří v Olomouckém kraji pětatřicet procent z celkového počtu usmrcených osob. Při střetu s vozidlem většinou dochází k fatálním následkům na zdraví a životě těchto účastníků silničního provozu. Na vznik dopravních nehod má především vliv nekázeň a nerespektování zákona o silničním provozu jak ze strany chodců tak i cyklistů.
U chodců se jedná například o chůzi po nesprávné straně vozovky, nevyužití chodníku, podchodu, nadchodu. U cyklistů je to pak především jízda na kole pod vlivem alkoholu a za snížené viditelnosti jízda na řádně neosvětleném jízdním kole,“ pojmenovala hlavní příčiny Irena Urbánková.
Dalším faktorem, který ovlivňuje dopravní nehody s chodci a cyklisty je zhoršená viditelnost. Jedná se především o dobu od soumraku do svítání, snížená viditelnost vlivem povětrnostních podmínek v podzimním a zimním období – déšť, sněžení, mlha a podobně. „K snížení podílu těchto nemotorizovaných účastníků silničního provozu na dopravních nehodách se smrtelným zraněním odbor služby dopravní policie pravidelně pořádá ve spolupráci s ostatními subjekty různé preventivní akce a besedy. Na těchto akcích jsou tito nemotorizovaní účastníci silničního provozu seznamováni s problematikou bezpečného chování v provozu na pozemních komunikacích, kdy hlavní důraz je především kladen na to, aby za všech okolností byli řádně vidět,“ dodává mluvčí krajské policie.
V I. pololetí roku 2014 bylo dopravní policií v Olomouckém kraji řešeno 21 160 přestupků, což je o 807 více než v stejném období roku 2013. K největšímu nárůstu zjištěných přestupků došlo u překročení rychlosti jízdy (+ 2 139) a u nedání přednosti v jízdě (+9).
„V prvním pololetí roku 2014 byl výkon služby směřován na ty problematiky dopravní služby, které nejvíce negativně ovlivňují bezpečnost silničního provozu, například řízení vozidla po požití alkoholu a omamných a psychotropních látek, rychlost jízdy a podobně.
Tento trend se následně promítnul i do výslednosti, kdy došlo u vyjmenovaných problematik k jejich růstu,“ vysvětluje obrovský nárůst počtu opilých či zdrogovaných řidičů Irena Urbánková.
Co se týká přímo prostějovského okresu, tady došlo v prvním pololetí roku 2014 celkem ke 231 dopravním nehodám, což je o 63 případů méně než za prvních šest měsíců roku 2013. Už tak potěšující ale není zjištění, že při těchto haváriích letos zemřely čtyři osoby, 18 bylo těžce a 109 lehce zraněných. A co hůře, prostějovští policisté při vyšetřování dopravních nehod zjistili, že 135 z nich se stalo kvůli ovlivnění řidičů alkoholem!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...