Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 rybnik1Krasický rybník býval vždy přírodní oázou. Od loňského podzimu je bohužel vypuštěný a není na něj vůbec pěkný pohled. Na jeho dně roste bujný plevel, naopak stromy v jeho okolí trpí nedostatkem vláhy. Nejpatrněji je to vidět na krásném platanu, který už nyní vypadá, jako by právě byla polovina listopadu. Podaří se tento negativní trend zvrátit? Vrátí se voda zpět do rybníku? Jak vidí situaci rybáři? A co město?

Pohled na vypuštěný rybník a usychající památný strom v Krasicích trhá místním srdce. „Je mi to hrozně líto. Vypuštěný rybník je podle nás zradou na přírodě. Klesá i hladina spodní vody, kvůli čemuž vysychají studny. Všichni bychom rádi, kdyby se rybník opět napustil. S peticí s desítkami podpisů jsme se už obrátili na prostějovského zastupitele Jiřího Pospíšila, který bydlí v Domamyslicích a o celou záležitost se živě zajímá,” upozornila nás čtenářka Večerníku Miloslava Zedníčková, která provozuje vinotéku přímo naproti krasického rybníku.

Město však v tuto chvíli s celou situací nic dělat nemůže. Rybník v Krasicích je totiž v soukromých rukách. Nedávno jej koupil Marek Jedlička, majitel prostějovského Centra zdraví ve Vodní ulici, podnikající například v oblasti slunečních, větrných i paroplynových elektráren. Nový majitel se vyjádřil v tom smyslu, že rybník by i nadále měl sloužit k chovu ryb. Už nyní je téměř jisté, že tomu tak minimálně několik dalších let nebude! „Podali jsme výpověď z nájemní smlouvy,” překvapil nás jednatel prostějovských rybářů Pavel Müller, kteří se dlouhá léta o vodní plochu starali. Prostějovští rybáři tvrdí, že břehy nádrže jsou ve velmi špatném stavu. Rybník podle nich potřebuje nákladnou revitalizaci, kterou by měl zajistit její majitel. „Lidé se tak zřejmě budou muset rozloučit s řadou vzrostlých stromů, které narušují statiku břehů. Než se rybník opraví, je riskantní ho vůbec napouštět,” vyjádřil se Pavel Müller, podle kterého krasický rybník pro rybáře na nějaký čas fakticky ztrácí smysl. „Pokud se bude opravovat z evropských dotací, po dobu pěti let v něm nesmíme chovat ryby. Jestliže nám následně jeho nájem někdo nabídne, nebudeme určitě proti,” uzavřel Pavel Müller.


Marek Jedlička chtěl rybník za evropské dotace opravit. Břehy a okolí však patří městu a to mu tyto pozemky prodat nechce. „Jedná se o významné veřejné prostranství se vzrostlou zelení, které si město běžně ponechává ve svém vlastnictví. Navíc na příslušné parcele se nachází obslužná komunikace či autobusová zastávka,” uvedl hlavní důvody neschválení návrhu na odkup pozemků prostějovský zastupitel za ČSSD Jiří Pospíšil.
V této patové situaci bude i nadále záležet především na jednání města s podnikatelem Markem Jedličkou. „Dovedu si představit, že by město Prostějov jednalo o odkoupení rybníku do svého majetku tak, aby mohl co nejdříve opět sloužit svému účelu,” dal místním naději Jiří Pospíšil. Zásadní tak bude, zda a za jakých podmínek případně bude Jedlička rybník ochoten městu prodat. Majitele společnosti Eco finance group jsme se pokusili kontaktovat, svůj mobilní telefon nám ovšem opakovaně nezvedal.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...