Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 vana„Půjčit si peníze je snadné jako ženu pomilovat, dluh splatit těžké jako dítě porodit.” To by si měl uvědomit každý, kdo přemýšlí o tom, že si půjčí. Celou záležitost stále víc vyostřuje řada nepoctivých lichvářů, kteří se třesou, až vás kvůli pár korunám oberou úplně o vše. Svého cíle dosahují díky spolupráci s některými právníky, notáři i exekutory. „Nikdy se nevzdávejte bez boje,” doporučuje obětem lichvářů soudce prostějovského soudu Vladimír Váňa, kterému rukama prochází tisíce nařízených exekucí.


Lichváři u nás podle Vladimíra Váni mají kvůli nečinnosti státu zcela volné pole působnosti. „Jsme jedním z mála států, kde stále nebyl přesně definovaný lichvářský úrok. Přitom lichva byla stíhaná už ve středověku či za Rakousko-Uherska. Nechápu, proč už dnes není,” míní Vladimír Váňa. Podle soudce by přitom nebylo těžké stanovit úroveň nepoctivé půjčky. „Půjčky s úrokem vyšším jak osm procent ročně by už klidně mohly být považovány za lichvu,” upřesnil Váňa.
Ideální dlužník pro lichváře?
Ten, který nesplácí!
Zprostředkovatelé půjček, kteří na první pohled působí velmi uhlazeně, sahají k celé řadě „podpásovek”. „Člověk, který pravidelně splácí, pro ně není zajímavý. Lichváři se naopak třesou na to, až jejich klient nedodrží některou ze splátek. Těší se totiž, až si budou moci naúčtovat mastné pokuty, za nedodržení smlouvy. O jejich existenci často dlužníci nemají ani tušení,” vyjádřil se Váňa. Díky takto napsaným smlouvám mohou lidé kvůli nepatrnému dluhu přijít třeba i o střechu nad hlavou. „Už jsem viděl žalobu i kvůli devadesáti korunám,” zmínil jednu z kuriozit Váňa.
Bez porady s právníkem u notáře nic nepodepisujte!
Lichváři čím dál častěji nechávají své oběti nevýhodné smlouvy podepsat u notářů. „S takovým zápisem totiž mohou okamžitě běžet za exekutorem. Pokud by se museli lichváři domáhat nejdříve rozsudku soudu, ten by jim mohl jejich nehorázné požadavky zamítnout,” vysvětlil Váňa. Z toho vyplývá, že každý, kdo se chystá u notáře něco podepsat, by se měl nejprve poradit s právníkem. Zjistí tak, zda ze smlouvy pro něj nevyplývá nějaké neúměrně vysoké riziko. „Může mu to zachránit spoustu peněz i nervů,” zdůraznil Vladimír Váňa.
Bydliště na radnici vás před exekutory nezachrání Pokud už exekutoři tlučou na vaše dveře, bývá na každou radu pozdě. V takovém případě se člověk musí situaci postavit čelem. Když se bude snažit strkat hlavu do písku, stane se z něj štvanec, který nakonec stejně dopadne až na samé dno. Nikam nevede ani stále populárnější přehlášení trvalého bydliště na radnici. „Pokud si dotyčný přestane přebírat poštu a nebude se nějak bránit, mohou si s ním lichváři dělat absolutně, co chtějí. Téměř nikdo jim v tom nezabrání. A soukromí exekutoři si ho už najdou. Stačí, když někde bydlí, někde pracuje nebo pobírá dávky. Exekutoři už si cestu k jeho penězům vždy nějak najdou,” vyjádřil se Váňa. Zdálo by se, že jedinou ochranou před exekutory je, pokud nemáte vůbec nic. Ale ani
v takovém případě nemusí být vašim útrapám konec.
Exekutoři mají žně i u lidí, kteří si nic nepůjčili 
Kromě sebe samotného dostává dlužník do obrovských problémů i své nejbližší. Často se jedná o lidi, kteří si nikdy nepůjčili ani korunu „Na dluhy svého partnera nedoplatí pouze jeho manžel či manželka. Případů, kdy pracovití rodiče skončí v insolvenci kvůli nezdárnému potomkovi, který jenom chlastá a užívá si života, stále přibývá,” upozornil Vladimír Váňa.
Počet půjček a jejich dopad na společnost je přitom naprosto devastující. Před pár dny oznámil Centrální registr dlužníků ČR, že již eviduje více jak tři miliony záznamů! „Moje žena právnička některým svým klientům říká, že je nutné, aby v jejich rodině zůstal alespoň jeden člověk, který nikomu nic nedluží a zároveň vlastní nějakou nemovitost. Ale i tohle už občas začíná být problémem,” uzavřel Vladimír Váňa.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...