Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

29 sedmisloupecA pak, že Prostějov vymírá! Podle statistiky porodnosti za uplynulé první pololetí tomu tak rozhodně není. Jak totiž Večerníku prozradila tisková mluvčí společnosti AGEL, za prvních šest měsíců tohoto roku se v prostějovské porodnici narodilo o devětapadesát miminek víc než za stejné období loňského roku. Jistě, nejenom Prostějované se tady rodí, ale i tak jde o velmi pozitivní zjištění. Tak trochu se tím boří už několik let trvající katastrofické scénáře, že zanedlouho budou Prostějov a okolí obývat samí důchodci...

Čtyři sta devadesát pět. Přesně tolika dětem už letos pomohli na svět zdravotníci Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL. O tom, že mají zdejší odborníci plné ruce práce, svědčí i letošní statistiky, podle kterých se v místní porodnici narodilo o devětapadesát dětí více než za stejné období v loňském roce. „Co do počtu novorozeňat, tak v letošní statistice vedou zatím chlapci, těch přišlo na svět celkem dvěstěšedesátpět. Děvčátek se narodilo dvěstětřicet. Naopak prostějovští porodníci se ovšem zatím letos nedočkali žádných dvojčátek. Jednu pětinu porodů provedli lékaři za pomocí císařského řezu, převážná část žen tak rodila v prvním půlroce přirozenou cestou,“ prozradila Večerníku základní údaje ze statistik porodnosti během prvního pololetí Hana Szotkowská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici.
Bez zajímavosti určitě opět nezůstává ani seznam jmen, která rodiče udělili svým čerstvě narozeným potomkům. „I v letošním půlroce volily maminky pro své ratolesti tradiční česká jména. Na svět letos přicházejí nejčastěji Elišky, Sofie, Natálie, Anny, Adélky nebo Karolíny. Mezi nejoblíbenější chlapecká jména patří Jan, Jakub, Daniel, Dominik, Vojtěch, Matyáš, Tomáš a Filip. Objevily se však i jména méně tradiční i mírně exotická. Zdravotníci pomáhali na svět například malé Nancy, Abigail, Katrine nebo Melany. Mezi chlapci narozenými v letošním půlroce se objevili například i malý Timmy, Markus, Adrian či Nikolas,“ konstatovala s úsměvem Szotkowská.
A jak to vypadá s porodností v jiných městech Olomouckého kraje ve srovnání s prostějovskou porodnicí? „V nemocnicích skupiny AGEL v Olomouckém kraji se v prvním pololetí letošního roku narodilo celkem 1 742 dětí. Mírný nárůst porodnosti zaznamenali v Přerově, kde se v období od ledna do června poprvé nadechlo 414 dětí. Naopak pokles porodnosti z důvodu rekonstrukce porodního oddělení, která si vyžádala i jeho dočasné uzavření, zaznamenali ve šternberské nemocnici. Zde se během prvního půlroku narodilo čtyařistadeset dětí,“ poskytla další informace Szotkowská.
Prostějovská nemocnice je držitelem celosvětového ocenění Baby friendly hospital - nemocnice přátelská k dětem. „Porodnice disponuje třemi samostatnými klimatizovanými porodními boxy s úplným sociálním zázemím. Nedílnou součástí porodnice je také porodní vana a polohovatelná porodní lůžka. Pacientka má možnost volby způsobu porodu, standardní už je dnes aplikace epidurální analgezie. Přítomnost otce u porodu je samozřejmostí a je zdarma, včetně u císařského řezu,“ uzavřela pololetní „porodní“ téma mluvčí společnosti Agel Hana Szotkowská.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...