Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

28 pod_drobnohledemZaměstnanci prostějovské hygieny v uplynulých týdnech vyrazili do prostějovských ulic, aby zkontrolovali prodejny zmrzlin. Co se týká složení těchto oblíbených lahůdek, kontroly žádné pochybení neobjevily. Naopak potíže byly s osobní hygienou prodávajících...

Prostějovští hygienici postupně „prolustrovali“ většinu prodejců v Prostějově i jednoho v Konici. „U již známých výsledků mikrobiologického rozboru kontrolovaných zmrzlin nebyly objeveny nevyhovující nálezy.  To platí také pro oblast použití povolených potravinářských barviv,“ konstatovala pro Večerník Zuzana Bartošová, vedoucí oddělení hygieny a výživy prostějovského pracoviště Krajské hygienické stanice Olomouc.

Ne vše se však obešlo zcela bez problémů. „U začínajících zmrzlinových stánků se mnohdy setkáváme s neznalostí v oblasti osobní a provozní hygieny.  V případě těchto stánků také nejsou dotažená potřebná opatření, která mají za úkol udržet zdravotní nezávadnost potravin,“ upozornila dále Zuzana Bartošová.

Za problémový provoz považují hygienici především cukrárnu AIDA. „Zákazníci nás opakovaně upozorňují na pracovníky této provozovny, kteří při prodeji zmrzliny manipulují s kornouty bez použití podávacích pomůcek,“ prozradila Bartošová. Jak dodala, v tomto případě se nejedná o neznalost hygienických postupů. „Vidí-li prodávající v blízkosti pracovníka hygieny, neprodleně pracovní pomůcky použije,“ doplnila s všeříkajícím úsměvem.

Majitel cukrárny, kterého Večerník v rámci objektivity oslovil, v rozhovoru s námi připustil, že jim hygiena některé věci vytkla. „Vadilo jim, že naši zaměstnanci neprodávají zmrzlinu v rukavicích. Příště si dáme pozor, aby se něco podobného neopakovalo. Na druhou stranu naše zmrzlina při kontrole obstála bez problémů a bylo nám řečeno, že patří k nejlepším v Prostějově,“ reagoval na výtky hygieniků jeden z majitelů AIDY, který si však nepřál zveřejnit své jméno. 

Prostějovská hygienička naopak pochválila provozovny, kde to již na první pohled svítilo čistotou. „Mezi ně patří například cukrárna Florida, prodejna pečiva na Žižkově náměstí, prodejna točené zmrzliny K+K ve Svatoplukově ulici či zmrzlinový stánek u Kauflandu v Okružní ulici,” vyjmenovala vedoucí oddělení hygieny a výživy pracoviště Krajské hygienické stanice Olomouc.

Celkově se dá říct, že po požití dosud zkontrolované zmrzliny by nám žádné nebezpečí hrozit nemělo. Prodejci po celém regionu však budou pod dozorem hygieniků až do konce sezóny. „Nyní se více zaměříme na výrobce a prodejce zmrzliny mimo Prostějov. Ovšem i ti, kteří již kontrolou prošli, by neměli usnout na vavřínech,“ vzkázala závěrem Zuzana Bartošová.

kde všude zatím proběhly kontroly?

Cukrárna AIDA, cukrárna Florida, kavárna Anreto v Uprkově ulici, zmrzlinové stánky před OD Kaufland na Okružní a Konečné ulici, stánek před prodejnou OBI a před OG Arkáda, zmrzlinový stánek na T. G. Masaryka č. 18, prodejna pečiva na Žižkově náměstí, prodejna točené zmrzliny na Svatoplukově ul., prodejna Němčického pečiva na nám. T. G. Masaryka a kavárna „U Veterána“ v Konici.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...