Dobré odpoledne, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

25 politikaSto deset dní do začátku komunálních voleb. Zdá se vám to ještě příliš dlouhá doba? Tak to se nenechte mýlit! Za dveřmi jsou prázdniny, které utečou jako velká voda, předvolební měsíc září a pak již to přijde. A například lidé zapojení jakýmkoliv způsobem do příprav na rozhodující dva dny 10. a 11. října 2014 již mají hodně napilno! Dovolujeme si přitom předpokládat, že v Prostějově letos o žádnou volební nudu nepůjde. Naopak očekává se nesmlouvavý boj mezi zavedenými stranami a novými dravci, kteří volají po velkých změnách na radnici.


Jak si totiž Večerník stačil v průběhu uplynulých měsíců všimnout, prostějovští voliči jsou nyní rozděleni zhruba na dvě poloviny. Jedna je konzervativní, její zastánci nechtějí měnit již mnohaletými větry ošlehané současné pořádky i komunální politiky. Vždyť proč taky, když Prostějov pod jejich taktovkou patří k nejvíce ekonomicky stabilním městům v republice. Druhá část ale považuje současnou politickou garnituru na magistrátu za již zkostnatělou a opotřebovanou, bez potřebných inovací a nových nápadů.
Kdo má pravdu? A kdo větší sílu? Nechme se překvapit, jak voliči rozhodnou. Letos vůbec poprvé mohou svými hlasy ovlivnit obsazení funkce primátora Statutárního města Prostějov. Ještě před čtyřmi roky totiž lídři stan a hnutí bojovali „ouze“ o post starosty. Druhý říjnový víkend budeme znát výsledky a záhy poté i složení vedení magistrátu do roku 2018.
Sto deset dní před tímto rozuzlením pak Večerník připravil pro své čtenáře aktuální informace z kuchyní jednotlivých stran a hnutí, které se chystají na nadcházející volební drama.

ČSSD: sázka na jistotu a „staré“ - známé tváře
Večerník jako první už v lednu tohoto roku věděl, že nestor prostějovské politiky Miroslav Pišťák bačkory v žádném případě neobuje a s fajfkou v puse si nesedne doma k televizi. Kdepak, podle svých slov má stále i ve svých pětasedmdesáti letech dost sil na to, aby město úspěšně vedl další čtyři roky. Ostatně ke studiu první desítky kandidátní listiny ČSSD si musíte vzít lupu, abyste našli naprostého nováčka prostějovské politické scény. Jediným se stala podnikatelka Jana Halvadžievová. Jinak sociální demokraté vsadili na naprostou jistotu
a vlastně jakousi kopii současného vedení města. Dvojkou a trojkou za lídrem Miroslavem Pišťákem jsou současní náměstci primátora Alena Rašková a Zdeněk Fišer. Na dalším pořadí následuje první náměstek hejtmana Olomouckého kraje a současný radní Alois Mačák, jeho další kolegové z rady Pavel Smetana, Milada Galářová, Bedřich Grulich. Po zmíněné jediné nové tváři Janě Halvadžievové na pozici číslo osm uzavírají první desítku kandidátky ČSSD stávající zastupitelé Jiří Pospíšil a Božena Sekaninová. „Doufáme, že naši voliči ocení jistotu pokračování pozitivního vývoje ve městě, což jim chceme zaručit. Naše kampaň začne, jakmile bude provedeno zhodnocení předchozích volebních slibů a je pouze na voličích, jak zhodnotí dosavadní působení ČSSD v městském zastupitelstvu. Osobně věřím, že bude toto hodnocení pozitivní,“ uvedla Zuzana Bratterová, předsedkyně Městské organizace ČSSD v Prostějově.

ODS: v čele duo Blumenstein - Sokolová

Druhá z koaličních stran v současném vedení prostějovského magistrátu prošla na rozdíl od sociálních demokratů doslova a do písmene zemětřesením. Jejich řady postupně opustila pětice stávajících zastupitelů - Radim Fiala, Radek Zacpal, Michal Müller, Jiří Pospíšil a Ivana Hemerková. Tento hromadný útěk vypadá zprvu podezřele, ovšem objektivně odráží určitý postoj některých lidí ve chvíli, kdy ODS vypadla z politického popředí. Až budoucnost ukáže, zda-li to byl pro tento kvintet krok správným krokem, či očištění prospěje straně samotné.
Prostějovští občanští demokraté rozhodovali o složení prvních míst vlastní kandidátky pro podzimní volby již před necelými dvěma měsíci. Jako lídr povede stranu Tomáš Blumenstein - předseda celostátní organizace Mensa ČR, která sdružuje lidi s vysokou inteligencí. Blumenstein je v současnosti prostějovským zastupitelem a zasadil se například o další zprůhlednění městských zakázek v oblasti IT. Před čtyřmi lety ho Prostějované do zastupitelstva vykroužkovali z nevolitelného místa pomocí preferenčních hlasů. Na druhém místě kandidátky se objeví předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova a současná městská radní pro kulturu Milada Sokolová, která stojí například za úspěšným projektem maleb na hradbách ve Školní ulici a řadou dalších kulturních a ekologických aktivit, jež do konce dotáhl Okrašlovací spolek. Novou tváří v městské politice, ale také výraznou osobností, bude trojka „modré“ kandidátky - předseda Olomouckého krajského volejbalového svazu a Hanácké volejbalové ligy Jan Zatloukal, který profesně působí jako pedagog ve Sportcentru - domě dětí a mládeže. Za ním následuje na kandidátce manažer firmy E.ON Pavel Vavrouch, který v prostějovském zastupitelstvu zasedal již v devadesátých letech minulého století a v současnosti pracuje v městské sportovní komisi. Na pozici číslo pět se objevuje první
z řady nestranických osobností, které kandidátku ODS posílily. Řeč je o vedoucí Mateřské školy Aloise Krále, kterou je Lenka Růžičková. Z nestranických osobností na kandidátce figuruje také zakladatel úspěšné charitativní organizace Pomáháme tancem, jenž mimo jiné každoročně naplní největší prostějovský sál mladými lidmi během již tradičního plesu
a vybere desetitisíce korun pro potřebné, Tomáš Lázna. Občanským demokratům nebude chybět ani posila ze sportovního světa. Kandidovat za ně totiž bude například bývalý kapitán hokejových Jestřábů Petr „Pupa“ Doseděl. „Přítomnost nestranických osobností dokládá, že ODS je v Prostějově otevřenou stranou, která neváhá postavit na svou kandidátku výrazné tváře z různých oborů. Jako pravicovou stranu nás bude zároveň zastupovat i řada živnostníků a majitelů menších firem, a to nejenom z našich řad,“ upřesnil Tomáš Blumenstein.
Občanští demokraté současně začali představovat první programové body. Kromě hesla „Radnice bez záclon“, kterým navazují na úspěšnou snahu o zveřejňování veškerých faktur, výběrových řízení a dalších materiálů na internetových stránkách města a slibují zveřejňování všech smluv před jejich skutečným podpisem i dohledatelnost každé koruny utracené z městských peněz, vytáhli také téma úplného zrušení poplatků za odpady. Představitelé prostějovské ODS tvrdí, že se nejedená o populismus, ale snahu snížit daňové zatížení občanů alespoň tam, kde to může město jednoznačně ovlivnit.


ANO 2011: Hana Naiclerová chce být primátorkou

Dlouho se diskutovalo o tom, jestli hnutí Andreje Babiše vůbec volební kandidátku v Prostějově sestaví. Jakékoliv spekulace ale uťala zpráva z konce uplynulého týdne. Ve čtvrtek 18. června totiž proběhly na místním sněmu místní organizace ANO Prostějov primární volby. A lídrem, či spíše lídryní, kandidátky byla dle zákulisního očekávání zvolena Hana Naiclerová. „Zbytek pořadí na kandidátce byl odhlasován tak, jak jej po vnitrostranické diskuzi navrhlo a schválilo místní předsednictvo. Můžeme všechny ubezpečit, že naši kandidátku tvoří hodnověrní lidé, schopní nabídnout svůj potenciál a chuť pracovat ve prospěch všech občanů Prostějova. Naše motto je: ´ANO, i v Prostějově bude líp´. Během předvolební kampaně chceme lidem naslouchat, být otevřeni jejich názorům a pracovat pro budoucnost našich dětí. Nebráníme se jakékoliv konstruktivní spolupráci vedoucí ku prospěchu Prostějovanů a jejich Prostějova,“ sdělila Večerníku v pátek večer právě Hana Naiclerová, která je podle mnohých tajným favoritem na post nové primátorky města.
A tím pádem nejtěžší soupeřkou dosavadního prvního muže radnice Miroslava Pišťáka. „Každý lídr politického hnutí či strany by měl být ambici atakovat pozici primátora,“ poznamenala na toto téma Naiclerová.
První desítku kandidátní listiny hnutí ANO 2011 v Prostějově tvoří až na jednu výjimku lidé absolutně nespojovaní s minulou politickou reprezentací města. Od druhého místa dále tak figurují František Švec, Marcela Župková, Jaroslav Faltýnek, František Jura, František Filouš, Zdeňka Roháčková, Petr Ošťádal, Jiří Rozehnal a Radek Páleník. V tomto ohledu možná mnohé překvapí až čtvrté místo pravé ruky Andreje Babiše Jaroslava Faltýnka...

PéVéčko: Jiří Pospíšil založil nové hnutí

Jak Večerník před časem jako první informoval, náměstci primátora Jiří Pospíšil s Ivanou Hemerkovou opustili Občanskou demokratickou stranu, díky které získali v komunálních volbách v roce 2010 své současné funkce. Nyní v zastupitelstvu vystupují jako nezařazení, ovšem společně se chystají v politice pokračovat.
Jiří Pospíšil Večerníku prostřednictvím tajemníka nového politického hnutí minulý pátek potvrdil, že nyní, necelé čtyři měsíce před komunálními volbami, zaregistroval nové politické hnutí. „Název PéVéčko podle mě symbolizuje budoucnost, dynamiku i novou krev do prostějovské komunální politiky. Klasické rozdělení na pravici a levici PéVéčko neřeší. Komunální politika je úplně o něčem jiném, o prosperitě, spokojených obyvatelích a co nejširších příležitostech pro každého člověka. Máme vynikající výchozí podmínky, žijeme v jednom z nejlépe hospodařících měst v České republice a tento potenciál chceme využít pro rozvoj Prostějova v budoucích letech. Připravujeme atraktivní volební program s řadou zajímavých bodů,“ uvedl Marek Jančík, tajemník přípravného výboru. Vedle volebního programu v těchto dnech pracuje nové hnutí také na přípravě kandidátky. Návaznost na dosavadní bohaté zkušenosti s řízením města je spojena s kandidaturou současného prvního náměstka primátora Jiřího Pospíšila a náměstkyně primátora Ivany Hemerkové. Právě tato dvojice se objeví na prvních dvou místech kandidátní listiny. „Ano, budu jedničkou a Ivana Hemerková dvojkou,“ potvrdil Večerníku v pátek odpoledne Jiří Pospíšil, současný první náměstek primátora Statutárního města Prostějov. Následující místa kandidátky jsou podle jeho slov již také obsazena. „Prozradíme je ale až v příštích dnech,“ uvedl Pospíšil. „Za nové politické hnutí však budou kandidovat také lidé, kteří se doposud neangažovali ve veřejném životě,“ dodal Marek Jančík.

KSČM: nasadili i GOTTWALDA! Zdeňka…

Kandidátní listina Komunistické strany Čech a Moravy Prostějov před blížícími se komunálními volbami je po všech průtazích konečně na světě. Zajímavostí bezesporu je, že na konci první desítky kandidátky prostějovských komunistů se objevuje jméno Gottwald! Ale nebojte, není to Klement, nýbrž Zdeněk. A je to strážník…
Zveřejnění kandidátní listiny komunisté týden po týdnu odkládali. Podle informací Večerníku to bylo mnohými diskuzemi o tom, zda jedničkou bude Jaroslav Šlambor nebo Josef Augustin. „S oběma jsem hovořil a společně jsme došli k závěru, že z prvního místa bude kandidovat Jaroslav Šlambor,
z druhého pak Josef Augustin. Oba současní zastupitelé s tím souhlasili a budou společně bojovat o co největší úspěch KSČM ve volbách do Zastupitelstva města Prostějova,“ prozradil Večerníku Otakar Hájek, místopředseda Okresního výboru Komunistické strany Čech a Moravy Prostějov. Jak dodal, trojkou na kandidátce bude Václav Šmíd, čtyřkou Ivana Copková a z pátého místa hodlá usilovat o vaše hlasy Zuzana Böhmová. Na dalších místech najdeme zástupce podnikatelského sektoru, jimiž jsou Zdeněk Vysloužil a Jaroslav Čížek, účetní Jana Kirschnerová, následuje student vysoké školy Lukáš Koudelík a první desítku uzavírá již zmíněný městský strážník Zdeněk Gottwald. „Ve volbách si dáváme za cíl obhájit současných pět mandátů v zastupitelstvu,“ nastínil stranické představy Otakar Hájek.

KDU-ČSL: chce obhájit pozice

Lidovci po letech prožívají v rámci celé republiky opětovný a značný boom, letos se dokonce stali stranou vládní koalice. Také v Prostějově se vedení této tradiční a konzervativní strany pilně připravuje na obhájení pozic z minulých komunálních voleb. Pomoci jim k tomu má i nově sestavený mix. Jedničkou na jejich kandidátce je totiž zkušený a osvědčený šíbr prostějovského zastupitelstva. „Okresní výbor naší strany mi dal důvěru a na kandidátce KDU-ČSL jsem na prvním místě,“ potvrdil Večerníku Petr Kousal, člen okresního výboru lidovců a jeden ze dvou současných prostějovských zastupitelů. Na druhém místě kandidátky bude Zuzana Bartošová, třetí pak Vojtěch Faltýnek. „Naše cíle jsou jasné, a to přinejmenším obhájit počet dvou křesel v zastupitelstvu. Cokoliv navíc bude obrovským úspěchem,“ poznamenal Petr Kousal.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...