Dobrý večer, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

25 op_odstrelAkce, jaká nemá v historii České republiky obdoby, zůstala o uplynulém víkendu nadále za dveřmi. Harmonogram trhacích prací šesti objektů v areálu zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov je sice už na světě, ale původně plánovaný termín, kterým byla sobota 21. června, se však nestihl. Odstřel se tedy s největší pravděpodobností odkládá přesně o týden, tj. na tuto sobotu 28. června ve stejný čas od 9.00 hodin. Ohledně velkolepého, ovšem pro Prostějovany hodně smutného divadla se však vyrojila celá řada otázek. Na některé z nich se Večerník pokusil najít odpověď...

„Tak, kdy to bude? Víte to někdo jistě?“ Tahle otázka v průběhu celého uplynulého týdne zajímala snad téměř každého člověka v Prostějově. Samozřejmě, že řeč byla o plánovaném odstřelu budov v areálu OP Prostějov. Ten se oproti původnímu přání lidí podílejících se na přípravách musel o týden posunout. „Báňský úřad vydal právě dnes kladné rozhodnutí o trhacích pracích šesti objektů v areálu bývalého OP Prostějov. V pondělí třiadvacátého června jej rozešlu do datových schránek,“ potvrdil Večerníku v pátek odpoledne Bohumil Machek, tiskový mluvčí Českého báňského úřadu.

JAK SE POZNAJÍ PŘÍPRAVY

Odpal je v tuto chvíli společností Mital plánován na sobotu 28. června na 9.00 hodin. Ze zveřejněného harmonogramu vyplývá, že už v pátek večer by měla proběhnout závěrečná prohlídka budov a vypáskování bezpečnostního prostoru. Do něj budou následně mít všichni dvě hodiny před odpalem přísný zákaz vstupovat. Výjimku tvoří jen povolení vedoucího střelmistra. Deset minut před výbuchem vyletí do vzduchu dvě červené rakety. Při odstřelu se uzavřou ulice Za Drahou, Průmyslová a částečně i Marie Pujmanové. „V tento okamžik hlídky ve spolupráci s hasiči a policií již vyklizený bezpečnostní okruh překontrolují a případně operativně rozšíří,“ prozradil Večerníku střelmistr Zdeněk Šobíšek s tím, že policie by v tu chvíli měla zastavit dopravu na R46. Minutu před odpalem do vzduchu vyletí jedna červená raketa. Následně střelmistr provede odpal náloží.

DO DESETI MINUT BUDE HOTOVO

Všech šest budov rozsáhlého objektu Oděvního podniku půjde nezadržitelně a téměř naráz k zemi. „Pět či deset minut po odstřelu střelmistři zkontrolují výsledek. Konec trhacích prací ohlásí ve vzduchu zelená raketa. Poté bude uvolněna uzávěra bezpečnostního okruhu,“ uvádí se v materiálu společnosti Mital, která má odstřel na starosti. „Každý, kdo při přípravě zjistí, že by mohlo dojít k ohrožení osob nebo majetku, měl by vše hlásit nejbližší hlídce,“ upozornil ještě střelmistr Šobíšek.

STIHNE SE TO DO SOBOTY?

Přes všechny přípravy nebylo však ani v závěru uplynulého týdne na sto procent jisté, že se veškeré potřebné náležitosti opravdu do soboty 28. června stihnou. „Rozhodnutí o trhacích pracích dosud nenabylo právní moci. Účastníci řízení, kterých je kolem deseti, mají šanci se proti němu do patnácti dnů odvolat. Pokud se všichni svého práva vzdají, pak je teoreticky možné, že odstřel bude možné realizovat už v průběhu následujícího týdne,“ ozřejmil Večerníku Bohumil Machek. Podle zkušeného odborníka je šance na sobotní odstřel celkem reálná. „Předpokládám, že střelmistr Zdeněk Šobíšek udělá vše pro to, aby se tak stalo,“ zauvažoval Machek.

OHROZÍ PŘIHLÍŽEJÍCÍ AZBEST?

V souvislosti s odstřelem se mezi lidmi začalo hojně diskutovat také o možném nebezpečí, které by dle některých indicií mohl představovat rakovinotvorný azbest. Právě on byl součástí řady staveb vzniklých ve stejném období jako Oděvní podnik Prostějov. Jeho případné rozptýlení do okolí by přitom představovalo obrovské zdravotní riziko pro všechny, kteří by se zvířeného prachu nadechli.
Jak Večerník zjistil, pokud vše potřebné proběhlo doposud dle zákona, tak by nic takového v žádném případě hrozit nemělo. „Námitka týkající se možné přítomnosti azbestu na stavbě v průběhu našeho řízení vznesena nebyla. Tento problém se však řešil už
v době odstranění stavby, které měl na starosti prostějovský stavební úřad. Z jeho dostupných závěrů vyplývá, že azbest ve stavbě není. Pokud mám informace, tak v této věci zde proběhlo i místní šetření, které přítomnost azbestu na místě neodhalilo,“ reagoval na přímý dotaz Večerníku týkající se tohoto možného rizika Bohumil Machek.
Námitky se však objevily vůči možnému nebezpečí pro zvířata. V rozlehlém areálu totiž hnízdí spousta ptáků a pohybuje se tu i jiná zvěř. „Tento problém by měla vyřešit úvodní signální nálož,“ zmínil se Machek.

LIDÉ Z VRAHOVIC Si BUDOU MUSEt UMÝT OKNA

Po odstřelu se dá počítat s tím, že kromě tlakové vlny se zvedne také obrovské množství prachu. Jak už jsme uvedli v minulém vydání, o jeho minimalizaci by se měli postarat dobrovolní hasiči. O tom, jak to budou provádět, jsme se nic bližšího nedozvěděli. „Žádné informace vám poskytovat nebudu,“ odmítl rozhovor pro Večerník velitel vrahovických hasičů Miroslav Vantuch. Zřejmě tím narážel na více jak dva roky starou kauzu, kdy jsme zveřejnili informace o členu zásahové jednotky z Vrahovic, který se měl podílet na zapalování chatek na Močidýlkách.
Tak snad vše v sobotu dobře dopadne...

25 op_odstrel2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...