Dobré ráno, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

25 rondel_dolniVe čtvrtek večer si při nově vybudovaném rondelu u motorestu U Rodenů daly dostaveníčko tři desítky zastupitelů, policistů, úředníků města i zástupců stavebních firem. Proč ta sešlost? Nebylo divu, když se v tento okamžik po předlouhé měsíční uzavírce slavnostně otvírala pro veškerou dopravu celá Dolní ulice! A nutno podotknout, že se tak stalo jen díky neuvěřitelnému finiši stavební firmy, která rondel dokázala postavit s předstihem jedenácti dní!

Společná investiční akce města Prostějova a Olomouckého kraje přišla na zhruba čtyři miliony a čtyři sta tisíc korun, přičemž Správa silnic Olomouckého kraje se na akci podílela částkou přes jeden milion korun. Dodavatelem stavby byla společnost SKANSKA, přeložku kabelů zajistila společnost Telefonica Czech Republic. „V rámci rekonstrukce křižovatky došlo k vybudování tří nových ostrůvků a zrekonstruování jednoho stávajícího, v jejichž rámci fungují dva přechody pro chodce a dvě místa pro přecházení. Byly vybudovány také nové chodníky o ploše 570 metrů čtverečních. Opravy se dočkal také asfaltobetonový kryt o ploše zhruba 1500 metrů čtverečních. Byl přeložen vodovod o délce třiceti metrů a rekonstrukcí prošlo veřejné osvětlení, síť Telefoniky O2 byla přeložena. Dále je zde osazeno svislé dopravní značení a namalováno značení vodorovné. Stavba je realizována jako bezbariérová, včetně přípravy na propojení cyklostezky přes novou křižovatku, která v budoucnu spojí ulici Dolní s cyklostezkou na Bedihošť,“ popsal Večerníku do nejmenšího detailu veškeré parametry nově otevřené křižovatky u Rodenů Zdeněk Fišer, náměstek primátora Prostějova, který je na radnici zodpovědný za stavební investice.

Jak Večerník už v předešlém čísle informoval veřejnost, uzavírka Dolní ulice měla trvat až do konce června. Představitelé Olomouckého kraje ale pod tlakem dopravních potíží kvůli uzavírce této velmi frekventované ulice vstoupili do jednání s firmou Skanska, která přislíbila zrychlení stavebních prací a dokončení rondelu u Rodenů v maximálně možném předstihu. A povedlo se! Oproti původnímu předpokladu trvala stavba o celých jedenáct dnů méně. Byla zahájena 12. května a ukončena 19. června. Investiční akce tedy trvala celkem devětatřicet dní. „Je to především zásluha Olomouckého kraje, proto mé první poděkování patří prvnímu náměstkovi hejtmana Aloisi Mačákovi. Zároveň bych chtěl vyzvednout práci náměstkyně pro dopravu Aleny Raškové a celého odboru rozvoje a investic magistrátu,“ řekl těsně před slavnostním přestřižením pásky při otevření nového rondelu Miroslav Pišťák, primátor Prostějova. „Nejpodstatnější je, že tato investiční akce zvýší pohodlí všem účastníkům silničního provozu, ale hlavně také bezpečnost. A po té jsme v souvislosti s křižovatkou u Rodenů volali nejvíce,“ prohlásil kromě díků všem zainteresovaným stranám Alois Mačák, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje a prostějovský radní.

Velmi spokojeně se ve čtvrtek večer tvářila náměstkyně primátora Prostějova pro dopravu Alena Rašková. „Když jsme v roce 2009 plánovali, že v Dolní ulici necháme vybudovat odbočovací pruh doleva na Šárku, zmínila jsem se před projektanty, zda by to nešlo provést společně s rondelem u Rodenů. Pamatuji si, že tenkrát mě všichni měli málem za blázna. Ale i díky pochopení Dopravního inspektorátu Policie ČR Prostějov a zejména Správě a údržbě silnic Olomouckého kraje se nápad podařilo nakonec zrealizovat,“ pronesla Alena Rašková.

Ihned po slavnostním přestřižení pásky několik prostějovských zastupitelů projevilo zájem projet se po novém rondelu jako první. Závod o toto prvenství vyhrála radní Milada Sokolová před zastupitelem Radkem Zacpalem…

Mnohem důležitější je ale fakt, že od čtvrtečního večera je už Dolní ulice kompletně průjezdná. A teď hurá na Olomouckou!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...