Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

25 popelariPřišla chvíle, kdy Večerník v posledních letech se železnou pravidelností upozorňuje Prostějovany na nutnost vytáhnout ze šrajtofle šest stovek a radnici zaplatit poplatek za svoz komunálního odpadu. Všichni na to máme ještě dva týdny, lhůta pro splnění povinnosti je do 30. června. Jak ovšem při zjišťování dalších podrobností vyšlo najevo, stovky lidí nemá zrovna dvakrát vyvinutou platební morálku. Dluhy občanů za odpad totiž od roku 2006 vzrostly už na dvojnásobek, vloni se dokonce vyšplhaly až těsně pod hranici JEDENÁCTI MILIONŮ korun. Jak exkluzivně Večerníku přiznal primátor Miroslav Pišťák, magistrátu se příliš nedaří dluhy vymáhat a bude zapotřebí zřejmě přitvrdit!

Narůstající pohledávky znepokojují vedení Statutárního města Prostějov, peníze by totiž byly zapotřebí někde jinde. „Nezakrývám, že to problém je. Ale na druhé straně bych z toho nedělal zbytečně velké drama. Jistě, miliony korun v hospodaření města chybí, v žádném případě ale kvůli tomu magistrát nezkrachuje,“ míní jeho první muž Miroslav Pišťák. Jak vzápětí dodal, během uplynulého týdne magistrát písemně upozornil všechny občany města, že poplatek za odvoz komunálního odpadu je potřeba zaplatit do 30. června. „Uvidíme, co konec června a ještě možná začátek července, kdy občanům pravidelně necháváme prodlouženou lhůtu k zaplacení, udělá s platební morálkou Prostějovanů. Osobně si však nedělám iluze o tom, že se nám podaří vybrat poplatky od lidí, kteří mají trvalé bydliště na radnici. Toto je obrovský problém, se kterým však bojují všechna města a obce,“ uvědomuje si neblahou skutečnost primátor Statutárního města Prostějov.

Na druhé straně pozitivním faktem v odpadovém hospodářství města je skutečnost, že se zvedá výše celkově vybrané částky za odvoz komunálního odpadu od občanů. Vloni totiž magistrát vybral na poplatcích celkem 23 747 000 korun, což je o bezmála šest milionů korun více, než tomu bylo v roce 2006. „Musíme si ovšem uvědomit, že od roku 2013 vybíráme o něco málo přes sto korun na jednoho občana více. Roční poplatek šest set korun je ale podle mne již dostačující a v žádném případě nehodlám navrhovat vyšší částku. Spíše naopak,“ vyjádřil se k současné sazbě povinného poplatku za odvoz odpadu Miroslav Pišťák.

Odbočme ale na okamžik od poplatků, i když následné téma s penězi rovněž úzce souvisí. Může totiž výrazně ovlivnit cenu, kterou město každoročně vynakládá na likvidaci komunálního odpadu. V Olomouckém kraji se totiž připravuje výstavba spalovny odpadu, jen ještě není jisté, ve kterém městě bude fungovat. Mimo jiného se jedná o obrovský kšeft, na kterém by výrazně profitoval magistrát daného města. Nejvíce se v této souvislosti zatím hovoří o Přerovu. Ale co Prostějov, nebral by to? „Počáteční náklady na postavení spalovny budou obrovské, odhady hovoří v řádech miliard korun. Ale připusťme, že spalovna bude v Olomouckém kraji a dokonce v jeho centru. To by mělo i pro naše město obrovský význam. Jednak by byla samozřejmě levnější likvidace odpadu, ale také dojezdová vzdálenost by byla menší, takže by poklesly také náklady na dopravu. A následně bychom mohli v budoucnu uvažovat i o snížení poplatku za odvoz odpadu. A zda bychom usilovali o spalovnu v Prostějově? Mezi lidmi obecně takové projekty budí odpor, přestože současné technologie jsou na takové úrovni, že o poškozování životního prostředí nemůže být ani řeči. Já osobně bych toto zařízení v Prostějově ale nenavrhoval. Jistě, pro město by to mohl být výhodný byznys, ale musíme pamatovat na to, že jen těžko bychom pro spalovnu hledali místo a také by tím do Prostějova jezdily denně stovky nákladních vozidel s odpadem,“ vypočítal argumenty pro i proti spalovně Miroslav Pišťák.

Na závěr se ještě vraťme k dlužným penězům, které město vykazuje v kolonce poplatků za odvoz komunálního odpadu. Aktuální dluh občanů činí bezmála devět milionů korun. Neexistuje přece jen cesta, jak tuto poměrně vysokou částku snížit? „ Tuto otázku si kladu neustále... Zřejmě bude zapotřebí přitvrdit ve vymáhání těchto pohledávek. Ve společnosti sice panuje obrovský odpor vůči některým způsobům vymáhání, ale jestliže někdo dluží a není ochoten splácet, pak musí nést určité následky,“ míní prostějovský primátor. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...