Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

22 sprejeriVandalské činy, které majitelům domů i dalších objektů vhánějí přímo červeň zlosti do tváří. To jsou „výkony“ sprejerů, které skutečně dokáží pořádně namíchnout a otrávit život všem, jenž se starají o svůj majetek. Ať už soukromý, nebo městský. Do Prostějova se tito nevítaní „umělci“ sjíždějí i ze širokého okolí a ničí fasády domů, nové autobusové zastávky, odpadkové koše nebo třeba jen kontejnery na tříděný odpad. Sprejerům ale vlastně nic nebrání páchat tuto trestnou činnost. Jednak šance na jejich dopadení se až na malé výjimky rovná nule, a především tresty v případě jejich zjištění a předvedení před soud jsou doslova směšné. Přitom za sebou nechávají mnohdy i statisícové škody!

Každým rokem registruje prostějovská policie desítky případů zmíněné trestné činnosti. Přitom, jak dokládají statistická čísla, zjistit pachatele a vůbec pátrání po nich je hodně a hodně složité. Například v roce 2012 policisté vyšetřovali osmdesát případů sprejerství, ale neobjasnili ani jeden! Sprejeři avšak řádí v různých lokalitách Prostějova, svými výtvory pak ničí i městský majetek.
„Samozřejmě se mi to vůbec nelíbí, považuji takové skutky za podlost. Pokud se kolem sebe dívám, jak si naši občané opravují bytové domy, starají se o ně, jak je zkrášlují, tak mě až přímo štve, když vidím pokreslené omítky. Já osobně bych trestal sprejery tím, že by na své náklady museli uvést nemovitosti do původního stavu, prostě by byli nuceni zaplatit vše i s úroky. Pak by si každý rozmyslel, jestli bude ničit cizí majetek,“ nabízí jedno možné řešení, jak zatočit se sprejery, první náměstek primátora Statutárního města Prostějov Jiří Pospíšil, který je zodpovědný za majetek města.
Vypátrat sprejera, který vám poničil třeba fasádu domu a ještě k tomu pod rouškou tmy, není ovšem vůbec nic jednoduchého. „Tyto případy jsou hůře objasnitelné, často
k nim dochází právě v nočních hodinách, na málo frekventovaných místech a beze svědků.
V každém případě všímaví občané, kteří by se stali případně svědky takového jednání, by měli neprodleně kontaktovat policii. Jakékoliv informace či poznatky, které by vedly k objasnění těchto případů a dopadení pachatele, mohou občané sdělit na linku 158, případně na kteroukoliv policejní služebnu. Policisté tyto informace a poznatky prověří,“ vyzývá veřejnost Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje.
„Pokud ale sprejery nechytíte hned za ruku při činu, těžko se pak dopátrávají. O to více nás těší naše úspěchy z poslední doby, kdy nám při dopadení sprejerů hodně pomohl i kamerový systém města,“ přidal se Jan Nagy, velitel Městské policie v Prostějově. Jak Večerník informuje na jiném místě dnešního vydání, právě prostějovští strážníci se na začátku uplynulého týdne zasloužili o velmi úspěšný zásah proti sprejerům, když se tříčlenná skupina grázlů z Olomouce chystala k poničení hřbitovní zdi obrovským nástřikem jakéhosi obrazce. „Velice rád jsem přijal informaci, že byla dopadena organizovaná skupina sprejerů, která nám v Prostějově ničila nejen městský, ale i soukromý majetek. Dík patří našim strážníkům, kteří sprejery zadrželi. Nyní budeme řešit problém na základě vyčíslené škody, kterou budeme po zadržených osobách vymáhat,“ zareagoval na čerstvý případ první náměstek primátora Jiří Pospíšil.
Kromě náhrady škody hrozí dopadeným sprejerům i vězení. Bohužel, výše trestu ale není pro ostatní darebáky podobného typu nijak odstrašující. „Všechny skutky sprejerů jsou kvalifikovány jako trestný čin poškození cizí věci, na který zákoník stanoví trest odnětí svobody až na jeden rok,“ konstatovala mluvčí krajské policie Irena Urbánková.
Je to ale skutečně hrozba, která by měla sprejery od jejich činů odradit?

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...