Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

18 radnice_prachyPřestože Večerník už v průběhu prvních měsíců letopočtu 2013 informoval o dílčích výsledcích ekonomického hospodaření města za uplynulý rok, teprve uplynulý pátek primátor Statutárního města Prostějova Miroslav Pišťák poskytl konečný „sčot“. A přestože se to zdá nemožné, hospodaření magistrátu dopadlo vloni o více než sto třináct milionů korun lépe, než se předpokládalo! Z výrazného schodku v rozpočtu se totiž nakonec stal třímilionový přebytek...

„Závěrečný účet města za minulý rok skončil tak, že hospodaření vykázalo kladné saldo příjmů a výdajů ve výši 3 361 000 korun. Zlepšený ekonomický výsledek je ovšem vyjádřen oproti původním předpokladům částkou 113 500 000 korun,“ potvrdil informace Večerníku Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějov. „Když jsme projednávali a následně schválili rozpočet města pro rok 2013, počítali jsme s deficitem přesahujícím sto milionů korun. Nakonec jsme ale hluboko sáhli do našich použitelných finančních rezerv, protože jsme potřebovali zasanovat tu část rozpočtu, která se týkala investiční výstavby. Nebýt tohoto zásahu, nemohli bychom se vloni pustit do tolika náročných staveb či zásadních rekonstrukcí.
A díky využití rezerv ve výši zhruba devadesát milionů korun jsme se dostali nikoliv do deficitu, ale do mírného přebytku v rozpočtu,“ shrnul dále celoroční výsledky hospodaření Prostějova jeho primátor.
Jak je ale možné, že rozpočet města roku 2013 dopadl z hlediska financování tak velkým a naštěstí kladným kotrmelcem přes sto milionů korun? „Náš loňský výsledek hospodaření se opíral také o to, že státu se začalo výrazně lépe dařit vybírat daně. My jsme zároveň měli relativně značný příjem z výnosů hracích automatů a dalších výdělečných činností. Výsledkem pak je, že co jsme do rozpočtu lidově řečeno nasypali z finančních rezerv, to se nám během roku vrátilo zpět. Takže s konečnou platností mohu konstatovat, že za minulý letopočet nejsme v červených číslech, ale naopak v černých,“ pochlubil se Miroslav Pišťák, první muž prostějovského magistrátu.
Na závěr připomeňme, že pro letošní rok prostějovští zastupitelé schválili rozpočet, který by měl zůstat v konečném výsledku vyrovnaný. Bude to ale skutečně tak, nebo se dočkáme dalšího překvapení?

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...