Dobré ráno, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

18 masarykUž bezmála dvě desetiletí řeší lidé v Domamyslicích velkou záhadu. V zákoutí u křižovatky ulic Žitná a Domamyslická vybudovali po roce 1918 zdejší legionáři památník místním obětem první světové války. Pískovcovému pomníku vévodila busta T. G. Masaryka. Přežila první republiku, německou okupaci a kupodivu i značnou část komunistické totality. V polovině devadesátých let ale záhadně zmizela!

Na tuto skutečnost upozornil Večerník předseda Osadního výboru v Domamyslicích Oldřich Vrcha. „Mrzí mě, že magistrát ani policie nikdy tuto krádež neřešily, nebo spíše ani nechtěly řešit...,“ povzdechl si zástupce zdejších občanů.
„Busta našeho prvního prezidenta byla z bronzu a přežila osmačtyřicátý rok, kdy komunisté všechny sochy Masaryka likvidovali. Na našem památníku dokonce vydržela až do začátku osmdesátých let. Nevím, jestli na ni minulý režim zapomněl, ale nechal ji odstranit až v roce 1981,“ zavzpomínal další z domamyslických pamětníků František Nedbal. Tatíček Masaryk se na původní místo do Domamyslic vrátil až v roce 1990. „Také je další záhadou, u koho ta busta těch devět let byla, kdo ji schovával. Důležité ale pro nás bylo, že se Masaryk vrátil. Prostě přijel autojeřáb a bustu na památník znovu usadil. Mysleli jsme, že tam zůstane navěky, ale to jsme se spletli,“ pokračoval ve vyprávění Nedbal.
Šok pro něj, i pro všechny obyvatele této místní části Prostějova, nastal v polovině devadesátých let. „Přesně si už nepamatuji, jestli to bylo v roce 1995 nebo 1996, ale jednoho rána jsem se podíval na ten sloup a vidím, že Masaryk je fuč! Podle mého názoru se stala jeho busta obětí zlodějů, tenkrát cikáni všude okolo kradli všechno, co bylo z bronzu a prodávali to do sběren,“ pokrčil rameny František Nedbal.
Oldřich Vrcha už tenkrát před lety okamžitě zalarmoval tehdejšího starostu města Jana Šverdíka, později zmizení Masaryka řešil i s dalším starostou Janem Tesařem a tehdejším místostarostou Miroslavem Pišťákem. „Oznámil jsem to také policii, ale několikrát mi bylo řešeno, že busta Masaryka je majetkem města, a tudíž musí oznámení podat někdo z úřadu. Nikdy se tak ale nestalo, nedovedu pochopit, proč?!,“ rozčiluje se i po téměř dvaceti letech Oldřich Vrcha.
U současného prvního muže prostějovské radnice ale Večerník s dotazem příliš nepochodil. „Já o tom opravdu nemám ani potuchy, případ zmizení Masaryka v Domamyslicích jsme nikdy neřešili,“ reagoval Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města
Prostějov.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...