Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

17 domov_seniori_kostelcTak tohle bylo moc i pro otrlé chlapy! Emoce, strach a obrovský zmatek provázel čtvrteční požár v Domově pro seniory v Kostelci na Hané. A nebýt rychlého zásahu místních hasičů a hlavně enormní obětavosti místního personálu, případ mohl skončit strašnou tragédií! Po uhašení ohně doprovázeného hustým dýmem bylo zraněno sedm důchodců, kteří se nadýchali zplodin. Čtyři stařenky pak byly převezeny do nemocnice.

„V současné době jsou všechny čtyři ženy již mimo ohrožení života,“ uklidňuje Hana Szotkowská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici. „Hodně mě to zasáhlo, jsem teď psychicky hodně na dně. Tohle se nemělo stát,“ svěřil se přesto Večerníku nešťastný ředitel kosteleckého Domova pro seniory David Ševčík.
Vyčerpaní a špinaví dokončili ve čtvrtek 24. dubna večer záchranné práce kostelečtí a prostějovští hasiči při požáru v Domově pro seniory v Kostelci na Hané. Přestože na tvářích záchranářů i místního personálu byl znát stres a obrovská únava, mohli si nakonec blahopřát. Všech sedm důchodců, většinou upoutaných na lůžko, se jim podařilo ze značně zakouřené místnosti dostat ven!
V sedm hodin večer ještě řešili prostějovští hasiči nepříliš velký požár v Plumlově, když obdrželi další hlášení, které bylo podstatně závažnější. V Kostelci na Hané jsou v nebezpečí života desítky klientů místního Domova pro seniory! „Přijaté informace o požáru v objektu pro seniory s pravděpodobností uvězněných osob v kouři vycházejícího z druhého patra budovy, předznamenaly velmi nebezpečný
a náročný zásah pro dojíždějící profesionální či dobrovolné jednotky,“ konstatoval Zdeněk Hošák, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Záchranáři v dýchací technice v hustě zakouřených prostorech nalezli sedm uvězněných osob, většinu nehybných seniorů upoutaných na lůžku. „Hasiči je postupně dostávali z místnosti plného kouře a v bezpečných částech objektu zahájili předlékařskou pomoc
s následujícím předáním do péče záchranářům zdravotnické záchranné služby. Jen díky duchapřítomné reakci jedné z pracovnic areálu, která uzavřela spojovací dveře, se kouř nedostal na další místa a pokoje s lůžky. I tak se z prostor, kde došlo ke vzniku požáru, kouř dostal do tří dalších pokojů,“ popsal Večerníku složitou situaci Zdeněk Hošák.
Celkem čtyři ze sedmi ošetřených seniorů byli následně transportováni k dalšímu ošetření do nemocnice v Prostějově. „Všechny osoby se nadýchaly nebezpečných zplodin hoření.
Pro hasiče byl tento zásah velmi náročný, nebylo patrné, kolik se nachází v hustě zakouřených prostorech osob. Některá místa důkladně několikrát překontrolovali
a po skončení záchranných prací pokračovali v likvidaci zahoření v jednom z pokojů. Požár se jednotkám podařilo velmi rychle lokalizovat i likvidovat, poté následovalo ochlazení a odvětrání prostor přetlakovou ventilací,“ dodal na závěr mluvčí krajských hasičů.
Druhý den, v pátek 25. dubna odpoledne, obdržel Večerník zprávu z nemocnice, že všechny čtyři babičky, které byly po požáru v Kostelci na Hané převezeny do prostějovského špitálu ve vážném stavu, jsou už mimo ohrožení života! „Dvě ženy už byly umístěny na běžné plicní oddělení. Jedna stařenka stále ještě leží na jednotce intenzivní péče, o další seniorku se pak starají lékaři z ARO. Jejich zdravotní stav je už ale stabilizován a nehrozím jim už žádné nebezpečí,“ prozradila exkluzivně Večerníku Hana Szotkowská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici.
Hasiči si teď lámou hlavy nad tím, co zapříčinilo tak závažný požár, který mohl mít fatální následky. Případ už pochopitelně vyšetřuje také policie. „Podle prvotních informací došlo ze zatím přesně nezjištěných příčin k zahoření čističky vzduchu v jednom z pokojů Domova pro seniory. Celková škoda byla zatím vyčíslena na dvě stě tisíc korun. K řádnému objasnění věci zahájili policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na dvě léta. Na případu pracují a zjišťují příčiny i okolnosti požáru,“ ujistila Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...